Mobil mérlegek: főbb típusok, alkalmazásuk és gazdasági jelentőségük az agrárium területén

Mérlegeket – így mobil mérlegeket is – a gazdasági élet szinte minden területén használnak. Jelen cikk célja – a mobil mérlegek gyűjtőfogalmába tartozó néhány típus rövid, felsorolásszerű ismertetésén túlmenően –, hogy néhány példával illusztrálja a mobil mérlegek felhasználhatóságát elsősorban az agrárium területén; valamint bemutassa, hogyan térülhet meg e korszerű eszközökre fordított beruházás.

 

A mobil mérlegekről Mobil mérleg alatt azokat a hidraulikus vagy elektronikus mérlegeket értjük, amelyeknél a mérleg a szállító- és/vagy emelőeszközbe van beépítve, ezáltal a mérleg „megy” – vagy viszik azt – a mérlegelendő áruhoz. Ezek a mérlegek a mérlegelési feladat ellátása során nem korlátozzák az anyagmozgató/szállító/emelő berendezés eredeti funkcióját.

A korszerű mobil mérlegek a helyhez kötött mérlegek szinte valamennyi klasszikus tulajdonságával rendelkeznek: pontosság, hitelesíthetőség, adatfeldolgozás, adattovábbítás, robbanásveszélyes környezetben történő alkalmazás szempontjából egyenrangúak.

Hatékonyságuk viszont többszöröse a hagyományos mérlegtípusokénak: a szállítás közbeni méréssel időt, energiát, üzemanyagot, tehát pénzt lehet megtakarítani  – nem beszélve a logisztikai útvonalak esetleges átszervezése kapcsán megtakarítható költségekről, hiszen ilyen költség mobil mérlegek alkalmazása esetén fel sem merül!

 

 

Néhány példa a mobil mérlegek piacvezető cége, a holland RAVAS cég gyártmányaiból: – Mérleges kézi raklapemelő („békamérleg”): egy kézi mozgatású raklapemelő, amely mérleggel van ellátva. A mérleges béka az egyik legelterjedtebb mobil mérleg – könnyített és legolcsóbb változata, a RAVAS 1 a tehergépjárművön is szállítható, így berakodáskor a jármű túlterhelése is megakadályozható.

A mezőgazdaság területén a békamérlegek egyik leggyakoribb alkalmazása a szállító-konténerek, rekeszek egalizálása pl. dinnyeszezonban. A békamérlegek legpontosabb változatai hitelesített, és/vagy saválló kivitelben is rendelhetők, így az élelmiszer ipar legszigorúbb előírásainak is megfelelnek. – Targoncamérleggel bármely motoros targonca utólag is felszerelhető.

Az élelmiszeripar, mezőgazdasági termelés, gyümölcstermesztés területén a rakodással, mozgatással egyidőben történő mérlegeléssel a folyamat nagymértékben racionalizálható. Ebben a kategóriában világújdonság a Brit Targoncaszövetség (FLTA) 2010-es Innovációs Nagydíját elnyert iForks targoncamérleg.

Ezek a legkorszerűbb, nagy pontosságú mérleges villák teljesen vezeték nélküli kialakításuknak köszönhetően a felhasználó által 5 perc alatt felszerelhetők: a mért súlyérték bluetooth-jelátvitellel PDA-ra vagy WiFi-hálózatra továbbítható. (A YouTube videóportálon a „mérleges villa” keresőszóval videó is megtekinthető működéséről.) – A hidraulikus targoncamérlegek (RCS és RCS PLUS) elsősorban alacsony árfekvésük és gyakorlatilag elnyűhetetlen mivoltuk okán terjedtek el.

Az RCS hidraulikus mérleg bármely traktorhoz alkalmazott homlokrakodó adapterbe beszerelhető: gabonaféleségek, föld, trágya stb. rakodásával egyidejűleg a mérés is elvégezhető. A mobil mérlegek értékesítése felfutó ágban van: Európában évente 13.000 db mobil mérleget vásárolnak.

Mobil mérlegek az agráriumban – néhány alkalmazási példa Keverő üzem – Egy madáreleséget előállító üzemben korábban az egyes komponenseket térfogatmérés alapján adagolták a tároló tartályokból a gyűjtőedénybe, melyet targoncával szállítanak a keverőhöz.

Ez a mérési módszer meglehetősen pontatlan volt, a felhasznált komponensek elszámolásakor elég nagy eltérések adódtak. Az összeállított keverékek is meg nem engedett mértékben eltértek egymástól. A pontos mérés érdekében felmerült a súlymérés alapján történő adagolás.

A hagyományos módszerrel szemben – azaz a tárolótartályok alá telepített adagoló mérlegekkel történő keverék-összeállítás – a targoncára szerelhető iForks mérleges villa jóval gazdaságosabb megoldásnak bizonyult már önmagában a beszerzési ár vonatkozásában is. Ezen túlmenően már nincs szükség a gyűjtőedény megmérésére a helyhez kötött raktári mérlegen, a targonca rögtön a keverő-kiszerelő géphez szállítja a pontosan összemért madáreleséget.

 

 

Élelmiszer ipar A Danone belgiumi üzemében naponta kb. 50 tonna joghurtba kb. 7 tonna gyümölcsöt kevernek be. A bekeverendő gyümölcs-preparátumokat kb.1 tonnás konténerekben szállítják be a céghez. A joghurt és a gyümölcs összekeverése adagokban történik. A korábban alkalmazott módszer hátránya volt, hogy a párhuzamosan működő keverőknél nem mindig tudták pontosan megbecsülni, hogy a konténerben lévő gyümölcs-preparátum mennyisége elegendő-e egy újabb adag megkeveréséhez.

Tévedés esetén az érintett gyártóvonalat le kellett állítani addig, míg a kiürült konténert kicserélték. A problémát 3 db mérleges kézi raklapemelő beszerzésével oldották meg, melyeket az addig is alkalmazott raklapmozgatók helyett állítottak üzembe. A beruházáskor alternatívaként felmerült egy helyhez kötött mérleg alkalmazása is.

Az idő igazolta a helyes döntést, azaz a mobil mérlegek alkalmazását: azóta többször átszervezték ill. bővítették a gyártósort, egy vagy több helyhez kötött mérleget már többször át kellett volna telepíteni. Veszélyes hulladék pontos mérése A hulladék, különösen a veszélyes hulladék szállítása és megsemmisítése igen költséges folyamat. Egy holland cég a partnereitől konténereket és acéltartályokat szállít el tisztítás, javítás majd újraértékesítés céljából.

Naponta 5.000 acéltartályról és 200-300 konténerről van szó. A veszélyes hulladék-maradékokat (növényi olaj, vegyszerek, lakkok, gyanták) kitakarítják és elszállításukig összegyűjtik. Az így összegyűlt veszélyes hulladék elszállításának és megsemmisítésének költségét korábban nem tudták pontosan kiszámolni illetve áthárítani a megbízók felé.

A targoncákra felszerelt hiteles targoncamérlegek (villamérlegek) adatait kézi adatgyűjtő gyűjti össze. Az adatokat a SIR Mobile Software gyűjti össze és rendszerezi (Windows® CE vagy Windows® Mobile alatt telepíthető). A mérés folyamata: a teherautón érkező tartályokat a targoncamérleggel felszerelt targonca kettesével emeli le, és eközben a súlyadatokat vezeték nélkül egy kézi adatgyűjtőre továbbítja.

A kezelő beadja az adatgyűjtőbe a vevő adatait és a tartályok kódját, majd eltárolja azokat a hozzátartozó bruttó és nettó súlyadatokkal együtt. Az így összegyűjtött adatokkal a kezelő a teherautó kirakása után bemegy az irodába és a terminált egy kábellel rácsatlakoztatja az irodai PC-re, amely azokat Excel- formátumba letölti. Összetettebb feladatokra már rendelkezésre áll az UniWin szoftver is. Idő- és költségmegtakarítás a raklapon szállítandó tömeg mérésével, ha szállítás, mozgatás közben mérnek, a mobil mérlegelés alig vesz igénybe időt.

A mérlegelés menete mobil mérleggel: – vigye a mérleges raklapemelőt a raklaphoz, – emelje és emelés közben mérje meg a raklapot; egy gombnyomással regisztrálja a mérés eredményét, majd – raktározza el a raklapot. A mérlegelés menete helyhez kötött mérleggel: – vigye a raklapemelőt a raklaphoz, – emelje meg a raklapot, – vigye a mérleghez, – helyezze azt a mérlegre, – mérjen és regisztrálja a mérés eredményét, – emelje fel újra a terhet, – szállítsa el a mérlegtől és raktározza el a raklapot.

Az időkülönbség legalább másfél perc raklaponként! Másfél perc nem nagy idő, de a sokszor másfél perc időmegtakarítás tetemes költségmegtakarítást eredményezhet. Egy cég naponta 60 raklapnyi árut szállít ki kereskedelmi központjából. A mérleges raklapemelővel végzett méréssel megtakarított másfél perc naponta 1,5 munkaórát jelent. Ez évente 220 munkanapot alapul véve 330 munkaóra.

Ha egy munkaóra költsége – szerényen számolva – 1000.-Ft, akkor az éves megtakarítás 330.000.-Ft. Egy mérleges raklapemelőn 60-70 raklapot lehet megmérni naponta. Egy nagy pontosságú mérleges raklapemelő (ára kb. 500.000.-Ft) átlagos élettartama 8-9 év, így az éves értékcsökkenés évente kb. 60.000.-Ft. Ez 270.000.-Ft költségmegtakarítást jelent évente, a beruházás csak az időmegtakarítás révén 2 éven belül megtérül.

A mobil mérlegek növelik a hatékonyságot más raktári tevékenységek esetében is, mint pl. a bejövő áru ellenőrzése. A hiányos szállítmányok a közvetlen anyagi veszteségen túlmenően további kellemetlen következményekkel járhatnak, mint pl. ha alapanyaghiány miatt kénytelen leállni a termelés. A mobil mérlegek segítségével a hiányos szállítmányok már a bejárati ajtónál fölfedezhetők, a teherautóról való lerakodás közben. A mobil mérlegekkel időt lehet megtakarítani a rakomány összeállítása során is.

Ha ismert a felrakott áru össztömege, megelőzhető a teherautók túlterhelése is. Különösen nagy megtakarítás jelentkezhet akkor, ha egy logisztikai útvonalat, egy termelési folyamatot átszerveznek: a helyhez kötött mérlegek áttelepítésének, vagy a mérleghez vezető útvonal kiépítésének költségei elérhetik egy új mobil mérleg beszerzési költségét!

Tendenciák A teljesség igénye nélkül ismertetett néhány példából is látható, hogy Magyarországon is igen sok tartalék rejlik még a mobil mérlegek alkalmazásában. Jelen ismertetés nem tért ki pl. a hordozható darumérlegekre, melyek alkalmazása a technikai fejlesztés következményeként (elektronizálás, kis méretek stb.) az 1990-es évektől rohamosan elterjedt, és gyakorlatilag kiszorította a beépített darumérlegeket.

A homlokrakodóba épített mérlegek gyártói közül néhány már hitelesíthető változatot is kínál, komoly versenytársként fellépve az ömlesztett anyagok mérése területén a hagyományos hídmérlegekkel szemben. A jármű fedélzeti mérlegek „karrierje” az utóbbi néhány évben indult. Az általában műholdas flottakövetővel is felszerelt különböző szállítójárműveket szinte elképzelhetetlen mennyiségben látják el egyre pontosabb mérlegekkel: Finnországban több mint 200 tejbegyűjtést végző tartálykocsi alvázába van hitelesített mérleg beszerelve (9°-os ferdeségig hitelesen mér!).

A különböző kialakítású hulladékszállító járművekbe szerelt mérlegek a hulladékgyűjtő tartályok vagy konténerek egyenkénti mérését – és ez által a háztartások és/vagy üzemek által „termelt” hulladék elszállítási díjának tömegalapú számlázását – teszik lehetővé. A cikk szerzője nem szándékozik azt a benyomást kelteni, hogy a mobil mérlegek előbb-utóbb teljesen „kiszorítják” a hagyományos, helyhez kötött mérlegeket.

Az azonban tény, hogy megjelenésükkel és térhódításukkal gazdagítják a gazdasági életben nélkülözhetetlen mérlegek választékát, valamint új alkalmazási lehetőségeket teremtenek: rohanó világunk tipikus termékeként egyre növekvő mértékben felelnek meg a felhasználók sokirányú elvárásainak.

 

Beznóczky Antal

agrárium iForks mérleg mobil mérleg RAVAS targoncamérleg