fbpx

Szakmakínálatuk évtizedek óta stabil, a mezőgazdaságra épül

Írta: Szerkesztőség - 2010 december 30.

A Kelet-magyarországi Agrárszakképző Központ (FVM ASzK) lényegében hat olyan iskola integrációja, amely felöleli az agrárium teljes területét az alapanyagok megtermelésétől az élelmiszer késztermékek értékesítéséig. A hat iskola más-más szakterületeket ölel fel, egymást kiegészítve és segítve, együttesen komplex képzési struktúrát valósítanak meg.

 

Ez a nagy előnye az iskoláiknak. Erősségük, hogy nincsenek szakmailag ezerfelé aprózva, szakmakínálatuk évtizedek óta stabil és szinte mindegyik választható képzésük az agráriumra épül.

 

 – Magyarország természeti adottságai óriási lehetőségeket rejtenek magukban a világszínvonalú mezőgazdasági termékek előállítása területén, a megvalósítás feladata viszont adott. Ehhez a szakképzett munkaerő nélkülözhetetlen tényező. Intézményünk nemcsak az iskolarendszerű képzésekkel igyekszik a megfelelő szakember-utánpótlását biztosítani, hanem rendszeresen lehetőséget nyújt a szakembergárda folyamatos megújulására? – hangsúlyozta Gubucz József főigazgató.

 

 – Lehetőséget biztosítunk továbbá a mezőgazdasági jellegű képzésekkel nem rendelkezők számára is a támogatások igénybevételéhez és a szakmai megújuláshoz nélkülözhetetlen szakképesítések megszerzéséhez. Ehhez korszerű és teljes körű, iskolarendszeren kívüli felnőttképzési kínálatot nyújtunk.

 

Kapcsolatrendszerük szerteágazó a mezőgazdaság és az élelmiszeripar területén, nemzetközi kapcsolataik egyre bővülnek. Uniós programok keretében tanulóik külföldi gyakorlatokon, tanulmányutakon vesznek részt, és ők is fogadnak külföldi diákokat.

Az iskolában magas szintű szakmai képzés mellett, a modern pedagógiai módszerekkel és eszközökkel igyekeznek a fiatalok oktatását és nevelését megvalósítani.

 

 – Nagy hangsúlyt fektetünk a felzárkóztatásra és a szakmai előkészítésre, elsősorban azoknál a tanulóknál, akik eddig kevés sikerélményt szereztek az iskolapadban. Új elem a beiskolázási tevékenységünkben az előrehozott szakképzés megjelenése több szakmában, valamint a környezetvédelmi- és vízügyi képzések fokozott megjelenítése az agrár- és élelmiszeripari szakmáink mellett. Bízunk abban, hogy hazánk nagyszerű adottságaival élni tudunk, és a jövőben egy gazdasági és társadalmi megújulást hozó gazdásztársadalom alakul ki Magyarországon. Ebben szeretnénk és tudunk partnerek lenni a színvonalas oktatással, tudásátadással – hangsúlyozta a főigazgató.

 

Az ASzK a TÁMOP-2.2.3-09/1-2009-0014 projekt kapcsán 372 928 210 forint támogatásban részesül. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.