fbpx

Házhoz megy a gyepvédelem: helyszíni tanácsadás gazdáknak

Írta: Kohout Zoltán - 2023 október 02.

A jó idő beköszöntével a Gyepvédelmi Tanácsadó Szolgálat (GYTSZ) munkatársai megkezdték a helyszíni tanácsadást. A tanácsadók tavasszal újból nekiláttak az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság működési területén található Natura 2000 gyepes területek bejárásának. Az elmúlt hónapokban elsősorban a legeltetett Natura 2000 területek szemrevételezése történt meg. A GYTSZ tanácsadók jártak a Kemenessömjéni cserjés legelőn, a Kenyeri reptéren, a Rába és Csörnöc-völgyben, valamint a Marcal-medence területén is.

Gazdálkodók kérdezték

A gyepek védelmében legnagyobb szerepe a területeket művelő gazdálkodóknak van, épp ezért örömteli hír, hogy az utóbbi hónapokban egyre több gazdálkodó fordult a vonatkozó agrártámogatási, vagy egyéb gyepgazdálkodási kérdésekkel a GYTSZ-hez. Az érdeklődő gazdálkodókkal a GYTSZ tanácsadói telefonon és személyesen is egyeztettek a felmerülő kérdésekkel, nehézségekkel kapcsolatban, az érintett területek lehetőségeiről a közösen gondolkodva. Ilyen nehézségként merült fel például a megfelelő legeltetésre vonatkozó szabályok betartása. A túllegeltetés ártalmas a gyepes területek élővilágára, épp ezért a GYTSZ tanácsadói készségesen segítenek a gazdálkodóknak a természetbarát legeltetési módszerek megismerésében.

Támogatások, javaslatok

Júniusban véget ért az egységes kérelem beadási időszaka. Az így igényelhető támogatásokkal, valamint az újdonságnak számító Agroökológiai Programmal (AÖP) kapcsolatban is többen keresték fel GYTSZ tanácsadóit, akik legjobb tudásuk szerint tettek javaslatokat arra, hogy milyen természetközeli gyepgazdálkodási megoldásokkal igényelhetnek támogatást a gazdálkodók. Bár az erre az időszakra vonatkozó egységes kérelem beadási határideje lejárt, a gyepek védelmét szolgáló gazdálkodási módok továbbra is rendkívül fontosak és a jövőben további támogatási lehetőségekre számíthatunk, amire nem árt időben felkészülni.

Októbertől kezdődően a GYTSZ tanácsadói a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) helyi falugazdászaival közösen tartanak fogadóórákat Vas vármegyében. A fogadóórák remek lehetőséget nyújtanak a gazdálkodók számára, hiszen egyből két szervezet szakembereivel gondolkodhatnak gyepgazdálkodási kérdéseikről.

Amennyiben Önnek is felkeltette érdeklődését a bárki által ingyenesen igénybevehető szolgáltatás, keresse fel a GYTSZ munkatársait az alábbi elérhetőségeken:

Felföldi Zoltán – Agrártámogatásokkal kapcsolatos tanácsadás – +36-70-336-4153

Horváth Bálint -Természetvédelmi tanácsadás – +36-30-863-8084

Mesterházy Attila – Természetvédelmi tanácsadás – +36-30-444-7068

A GYTSZ a LIFE IP GRASSLAND-HU projekt keretében országszerte folytatja tevékenységét. Ha Ön Vas vármegyén kívül gazdálkodik, keresse területileg illetékes gyepvédelmi tanácsadóját az országos gyepvédelmi projekt honlapján: https://grasslandlifeip.hu/

A LIFE IP GRASSLAND-HU projektről további információkat az alábbiakban olvashat:

https://grasslandlifeip.hu/gyepvedelmi-tanacsado-szolgalat

https://orseginemzetipark.hu/hu/info/segitunk/gyepvedelmi-tanacsado-szolgalat.html