fbpx

Az USA nem kér vakcinázott, francia baromfit!

Írta: Barna Ferenc - 2023 október 02.

Az Amerikai Egyesült Államok bejelentette, hogy 2023. október 01-jétől korlátozza a francia baromfi behozatalát. Az exportkorlátozás okaként a kacsák madárinfluenza elleni vakcinázását jelölték meg.

Kacsa mama és a kicsik
A baromfik közül a vízi szárnyasok a legveszélyeztetettebbek a madárinfluenza kapcsán (fotó: Pixabay)

A világ első országa, amely indítja az oltási kampányt

A madárinfluenza globális terjedése a francia gazdaságon belül több ágazatot drasztikusan sújtott. Az elmúlt két évben több száz millió madár pusztult el, mely megzavarta a baromfihús- és tojásellátást, valamint számos esetben exportkorlátozást vont maga után.

Franciaországban megszületett a döntés: októbertől előírják a kacsák vakcinázását. Így ez lesz a világ első állama, ahol országos oltási kampány indul a madárinfluenza vakcinázása kapcsán.

A hollandoknál most fut a teszt-projekt, ahol már valós körülmények között, kontrollállományokkal összehasonlítva vizsgálják a hatást és rögzítik a tapasztalatokat.

Nem lehet megállapítani, hogy a vírus az állományban van-e – mondja az USA

Az Amerikai Egyesült Államokban 2022 óta csaknem 59 millió csirke, pulyka és más madár pusztult el a fertőzés kapcsán. Az USA illetékes hatósága tesztelte a vakcinákat, de nem engedélyezték azok használatát. Szerintük veszélyeztetik az tiszta állományokat a vakcinázott baromfik, ugyanis azok nem mutatják a fertőzés jeleit, de vírushordozók lehetnek.

A fentiek alapján a magas patogenitású madárinfluenzával sújtott országokból nem engedélyezik a baromfiimportot, sem azokról a területekről, ahol a betegség ellen beoltott állományokat nevelnek, és a kereskedelmi forgalomba hozzák a baromfitermékeket.

A kereskedelmi korlátozás érinti az élő kacsát, kacsatojást és kezeletlen kacsatermékeket, de a napos állatokat, valamint a keltetőtojásokat is. Az exporttilalom érinthet más európai országokat is a fentiek alapján.

A Magyarországon előállított víziszárnyas termékek 80%-át külföldön értékesítik, vagyis nem mindegy, hogy nálunk mi csapódik le ebből.

Forrás: REUTERS