fbpx

Előrébb léptünk a madárinfluenza elleni vakcinázás terén

Írta: Barna Ferenc - 2023 szeptember 22.

Hollandiában 1800 tojócsibét oltottak be magas patogenitású madárinfluenza elleni vakcinával. A védettség kialakulását, majd a szintjét, illetve a vírus terjedését egy 18 hónapos megfigyelés során mérik fel.

Csibék
A laborból kilépve valós körülmények között fogják megfigyelni a most beoltott csibéket (fotó: Pixabay)

Szeptember közepén oltották be a napos tojócsibéket

A valós madárinfluenza elleni vakcinázási kísérletben a holland kormány, a Wageningen University&Research, az Utrechti Egyetem és a Royal GD működik együtt. Az oltott állományt tojótelepekre helyezik ki és állítják termelésbe, vagyis a kísérlet valós körülmények között fog lefutni, nem laboratóriumban modellezett vizsgálatból jönnek az eredmények, ahol nincsenek vadon élő madarak.

A magas patogenitású madárinfluenza ellen két vektoroltóanyag bizonyult hatékonynak a korábbi vizsgálatok alapján. Ezeket a Wageningen Bioveterinary Research laboratóriumában, ellenőrzött körülmények között futtatták. Az oltóanyagokat a Ceva Santé Animale, illetve a Boehringer Ingelheim állította elő.

A telepeken a madárinfluenza ellen vakcinázott állatok ugyanazon a protokollon mennek keresztül, mint általában a tojóállomány. A kísérletbe bevont teszt és kontroll állományokat az európai szabványoknak megfelelően szorosan figyelemmel kísérik, mintázzák és tesztelik. A tesztcsoportokat külön helyezik el, termékeik nem kerülnek forgalomba.

Lépésről lépésre haladva, de az eredményeket, következményeket dokumentálva

A kísérlet 2025 harmadik negyedévéig tart, az első eredmények pedig 2024 második negyedévében várhatóak. A holland kormány a lehető legrövidebb időn belül, de felelősségteljesen szeretné a védőoltást szélesebb körben elérhetővé tenni. A fent említett vizsgálaton kívül 2024. második negyedévében várhatóan nagyobb számú baromfitelepen kerül sor egy próbaüzemi kísérletre, amelynek feltétele, hogy a vakcinákat az európai hatóságok jóváhagyják, és ismertté váljanak az első tesztek eredményei.

Laborkörülmények között megfelelő védettség alakult ki az állományban, a fertőzött madarak nem hullottak el” – ismertette a hatékonyságra utaló tényeket Sjaak de Wit professzor

Piet Adema, a holland Mezőgazdasági, Természetvédelmi és Élelmiszer-minőségi miniszter kiemelte, hogy a madárinfluenza súlyos betegség, amely óriási hatással van a baromfiágazatra és a nemzetgazdaságokra, mind az állatokat, mind a gazdákat érinti. „Most lépéseket teszünk annak érdekében, hogy a jövőben csökkentsük a fertőzések számát” – mondta a miniszter.

Forrás: Poultry World