fbpx

Egyetlen fertőzött húsáru is kockázatot jelenthet

Írta: Barna Ferenc - 2023 augusztus 11.

Madárinfluenza-járvány miatt azonnali európai uniós intézkedésekre van szükség a brazil baromfihús-import kapcsán – félti a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Baromfi Termék Tanács (BTT) a hazai állományokat a fertőzéstől, ennek adott hangot a két szervezet közös sajtóközleményükben.

Kakas

A helyzet aggasztó Brazíliában

Brazília a világ legnagyobb baromfiexportőre, ahonnan évente több százezer tonna hús érkezik az Európai Unióba: 2022-ben mintegy 4,5 millió tonna baromfihúst adott el külföldre a dél-amerikai állam, ebből az Európai Unióba mintegy 200-250 ezer tonna került.

Jelenleg a helyzet aggasztó Brazíliában a kialakult madárinfluenza helyzet miatt, ezért haladéktalan, uniós szintű intézkedésekre van szükség. Ugyanis egyetlen fertőzött húsáru is óriási kockázatot jelenthet az EU termelőire nézve, akik eddig is komoly küzdelmet folytattak a járvánnyal szemben.

Japán azonnali embargót rendelt el a június végi esetet követően, amelyet egy háztáji gazdaságban, akkor Serra településen Espírito Santo tartományban mutattak ki.

A brazilok egyelőre vitatják a lépést, mert szerintük a japán hatóságok döntése nincs összhangban az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) iránymutatásaival, amelyek csak a kereskedelmi termelésben bejelentett esetekben alkalmazandók. Ugyanakkor tény, hogy a brazil minisztérium szerint országszerte mintegy ötven magas patogenitású esetet azonosítottak, ám ezek – az állítás szerint – kizárólag vadmadár esetek.

Eddig nem történt hivatalos bejelentés a betegségről

Brazília nem rendelkezik úgynevezett regionalizációs megállapodásokkal, amelynek lényege, hogy a járvánnyal érintett ország mindazon régióiból tovább folytathatja az exporttevékenységét, amelyekben nem jelent meg a fertőzés, vagy a járványt már felszámolták.

Az Európai Bizottság egyelőre nem tett lépéseket az import korlátozásával kapcsolatban. A helyzet ugyanakkor azonnali európai uniós szintű intézkedést követel, haladéktalanul lépéseket kell tenni annak érdekében, hogy a fertőzött brazil hús ne kerülhessen be az EU piacára – hívta fel a figyelmet a NAK és a BTT.

A fertőzött területről származó élelmiszer ugyanis nemcsak az uniós szabályok be nem tartása miatt tisztességtelen a hazai és uniós termelőkkel szemben, de veszélyezteti a termelésbiztonságot is.

Itthon jelenleg jól állunk, április óta nem volt kitörés. Ezt a helyzetet igyekeznek megóvni a magyar baromfitenyésztők és az őket támogató szervezetek is.

Forrás: MTI