fbpx

Antibiotikum-tartalmú állatgyógyászati készítmények

Írta: Szerkesztőség - 2023 augusztus 11.

Megjelent az első összefoglaló az antibiotikum-tartalmú állatgyógyászati készítmények felhasználásáról – a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hatóság (Nébih) elkészítette és elérhetővé tette honlapján a jelentést.

Tenyésztett házinyúl
Az adatszolgáltatás esetenként pontatlan volt, a jelentések harmadát utólag javítani kellett (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Az összesítés az állatorvosok tavalyi jelentései alapján készült

Az élelmiszertermelő állatok antibiotikumos kezeléséről szóló összesítés az állatorvosok tavalyi, havonta elkészített jelentései alapján készült. Most még önkéntes alapon történi, de uniós előírás alapján az antibiotikum tartalmú állatgyógyászati készítmények felhasználási adatait 2024-től kötelező lesz elküldeni az Európai Gyógyszerügynökségnek (EMA).

A jelentések szerint 2022-ben Magyarországon állatgyógyászati célra legnagyobb mértékben D kategóriába tartozó, azaz óvatosan használható készítményeket alkalmaztak. Megnyugtató, hogy A kategóriás, azaz kerülendő, kizárólag humán kezelésre fenntartott hatóanyagot tartalmazó szerek alkalmazásáról egyáltalán nem érkezett jelentés. Fokozott figyelmet érdemelnek a B kategóriás – korlátozottan használható – készítmények, amelyeknél az eladások EU-s átlaga évről évre csökken, azonban Magyarországon mind az eladások, mind a felhasználás terén nagy arányban jelennek meg az adatok között. Kiemelt cél a jövőben ezen, kritikusan fontos hatóanyagot tartalmazó szerek használatának visszaszorítása.

Kifogásolták ugyanakkor az adatszolgáltatás pontatlanságát, a közlemény szerint a jelentések harmadát utólag korrigálni kellett. A kiértékelt adatok alapján a felhasznált és a forgalmazott antibiotikum-mennyiség jelentősen eltér – hívta fel a figyelmet az ellentmondásra a Nébih.

Az antibiotikum felhasználása, grafikon
Az antibiotikum-tartalmú állatgyógyászati készítmények felhasználásának megoszlása állatfajonként (grafikon: Nébih)

Hogy áll az antimikrobiális rezisztencia elleni küzdelem?

Az értékelés szerint hazánkban jelentős a csoportos kezelések aránya, ennek túlsúlyát a jövőben az egyedi, célzott kezelés felé kell majd eltolni.

A hatóság kiemelte, hogy a pontos adatszolgáltatás azért is fontos, mert ebből derül ki, mennyire sikeres az antimikrobiális rezisztencia elleni küzdelem Magyarországon. A jelentési hajlandóság hiányát egyelőre nem büntetik, de az ősszel kezdődő ellenőrzési kampány során már számolhat következményekkel, aki nem teljesíti a jogszabályi követelményt.

Az élelmiszertermelő állatok antibiotikumos kezeléséről készített összefoglaló a Nébih honlapjáról érhető el.

Forrás: Nébih
Összeállította: Barna Ferenc