fbpx
759635

Fenyegeti a brazil baromfiexportot a madárinfluenza

Írta: Kohout Zoltán - 2023 július 05.

Brazília évek óta hatalmas növekedéssel nyomul a globális baromfipiacokon, ezért most különösen rossz hír, hogy a madárinfluenza éppen a fő baromfitermelő államban jelenik meg.

Rio Grande do Sulban először egy fertőzött vadmadarat találtak, majd májusra már a brazil Állategészségügyi Szolgálata 2 új járványkitörést erősített meg az országban. Tavaly ez az állam adta a brazil termelés 35,54%-át az ABPA (Brazilian Association of Animal Protein) szerint. A minisztérium május végén állat-egészségügyi veszélyhelyzetet hirdetett, és megerősítették azokat az intézkedéseket, amelyek megakadályozzák, hogy a betegség eljusson a kereskedelmi állományokba. Továbbá 200 millió reál támogatást nyújtott a magas patogenitású madárinfluenza (H5N1) elleni küzdelem érdekében meghozandó intézkedésekre. Kereskedelmi állományokban egyelőre nincsenek megbetegedések, Brazília továbbra is mentes a madárinfluenzától az Állat-egészségügyi Világszervezet (WHOA) előtt, és nincsenek korlátozások a brazil csirkehús tekintetében.

A szigor nem véletlen. Brazíliát, illetve a dél-amerikai árukat Európában sok kritika éri az EU-ban ismert élelmiszerbiztonsági és állatjóléti elvárásoktól való elmaradás miatt. A csirkeexport márpedig hatalmas üzlet Brazíliának: az idei (január-május) eredmények alapján az ágazati értékesítés 2183 millió tonnát ért el, ami 10%-kal haladja meg a 2022 első 5 hónapjában elért értéket. A bevételek még nagyobb arányban nőttek: a jelzett időszakban elért 4,3 milliárd dollár 13,4%-kal magasabb, mint 2022 januárja és májusa között. A dél-amerikai óriásállam nemcsak arab országokban ért el nagy piaci eredményeket, de – kihasználva az oroszok háborúját Ukrajna ellen – kész átvenni a saját háborújától lefoglalt oroszok és az agressziót terheit nyögő ukránok helyét a világ gabonaellátásában és a húsexportban.