fbpx

A békési telepen közel 5 ezer pulyka alkotta az állományt

Írta: Barna Ferenc - 2021 december 05.

A betegség továbbterjedésének megakadályozása érdekében azonnal megkezdték annak a Békés megyei Kondoroson található pulykatelep állományának felszámolását, melyben madárinfluenza vírusát mutatták ki – tájékoztatott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

 

Pulyak
A most lefertőződött állomány is pulyka (Fotó: Pixabay)

 

Terjed a vírus

A madárinfluenza vírus H5N1 altípusát kedden azonosították a kondorosi telepen, ahol a madarak megemelkedett elhullására lettek figyelmesek a dolgozók. Az illetékes hatóság elrendelte a közel 5 ezer tenyészpulyka megsemmisítését.

Szerdán a debreceni Vekeri-tónál egy elhullott bütykös hattyú teteméből ugyancsak a madárinfluenza H5N1 altípusát mutatták ki – tették hozzá.

 

Szigorító intézkedéseket be kell tartani a továbbterjedés megakadályozása érdekében

A fertőzések miatt a Nébih ismét felhívta a figyelmet a járványügyi előírások, elsősorban a házi szárnyasok zártan tartására vonatkozó kötelezettség betartására. A zárt épületben tartás azokra a gazdaságokra vonatkozik, ahol az állatok kifutója felülről és oldalról nem védett megfelelő erősségű madárhálóval.

A takarmányt is zárt, fedett helyen kell tartani, nyílt vízből pedig tilos itatni az állatokat. Az almozásra használt anyagot szintén meg kell óvni a vadmadarakkal való érintkezéstől.

Az idei télen novemberben mutatták ki hazánkban a madárinfluenza vírusát. A fertőzést a vonuló vadmadarakhoz kötik, ezért fontos a tenyészállatok és a vadon élő populációk találkozásának megakadályozása.

 

EU térkép, madárinfluenza
2021. október 01. és november 26. között Európában regisztrált madárinfluenza esetek (Kép: EB honlapja)

 

Európában több állam agráriumát keményen érinti a madárinfluenza, a lengyel gazdák legnagyobb piacaikat veszítik el, de az Egyesült Királyságban is szigorú korlátozó intézkedéseket vezettek be.

Az aktuális előírásokat és az új eseményeket nálunk a Nébih tematikus oldalán lehet követni.

 

Forrás: MTI
Összeállította: Barna Ferenc