fbpx

Lapzártától lapzártáig

Írta: Szerkesztőség - 2011 június 18.

Márkás kenőanyagot hozott a Prista Oil

A dél-kelet-európai országok után Magyarországon és Szlovákiában is a Prista Oil Group lett május elejétől a Texaco kenőolaj hivatalos forgalmazója. A bolgár társaság 150 kenőanyagtípust gyárt 4 feldolgozó üzemében, termékeit jellemzően a gépipar, az autóipar, a hajózás, a bányászat és a vegyipar igényli, továbbá magas minőségű kenőanyagait használja számos energetikai, logisztikai, textil és élelmiszer-ipari vállalat. A Texaco kenőanyag márka tulajdonosa, a kaliforniai központú Chevron belgiumi leányvállalata közbeiktatásával bízta meg termékei magyarországi kereskedelmével a Prista Oil Hungary Kft.-t. A biatorbágyi cég feladata lett a licenc-szerződés alapján készített Texaco és a bolgár cégcsoport valamennyi ipari kenőanyagának a forgalmazása, közte a személy- és haszonjárművek, ipari berendezések működéséhez használt motorolaj és hűtőfolyadék, valamint a Monbat márkanevű akkumulátor eladása.

A Chevron a világ negyedik legnagyobb energetikai vállalata, amely Texaco, Chevron és Caltex márka név alatt gyárt és forgalmaz kenőanyagokat. Készítményeit autók, tehergépjárművek, buszok és ipari gépek sokasága használja világszerte. A Texaco 1902 óta ismert kenőanyag Európában, a Caltex inkább Ázsiában. Az összesen 16 óriás olajfinomítót működtető multi vállalkozás naponta 2 millió hordó (1,59 hektoliter) olajt dolgoz fel. A Chevron a kőolaj és földgáz iparág mellett tevékenyen részt vesz a jövő energia forrásainak a kutatásában és fejlesztésében. A cég neve gyakran szerepel a geotermikus energia hasznosításáról és a bio üzemanyagokról szóló hírekben.

A bolgár Prista Oil története és tevékenysége az 1993 évi alapításig nyúlik vissza. A társaság fennállásának 18 éve alatt 22 országban épített ki üzleti tevékenységet, piaci részesedése egyes országokban 5-55 százalék között van (Bulgáriában piacvezető, a balkáni országokban átlagosan meghaladja a 25 százalékot). A magyar és a szlovákiai igények felmérése után a közeljövőben egy erőteljes marketing akcióval kívánják felhívni magukra és termékeikre a szervizek és a gépkarbantartók figyelmét. A Prista Oil tulajdonosa, elnök-vezérigazgatója, Plamen Bobokov nyíltan fogalmazott, az amerikai világcéggel kötött együttműködésüktől várják, hogy az általános gépiparban, a személy- és haszonjárművek területén használt kenőanyagok esetében három éven belül Magyarországon piacvezetővé fejlődjenek. Terveiket az általuk nyújtott szolgáltatásokra, a termékeikkel elérhető hozzáadott értékekre alapozzák, függetlenül attól, hogy azt kiskereskedelmi, szerviz, ipari vagy flottakezelő partnerük veszi igénybe. A marketing akció részleteit részletesen nem kívánta feltárni, annyit árult el, hogy olajtermékeik előnyeit bemutatva megszólítják a volán mögött helyet foglaló nőket is.

Termékdíj a Magyar Mezőgazdaságért

A pályázat az idén minden eddiginél több érdeklődőnek keltette fel a figyelmét. Az állattenyésztéssel kapcsolatos pályázatokat három kategóriában értékelték, a harminckét pályaműből a legtöbb – tizenhárom – a takarmányozás kategóriában érkezett – mondta a zsűrit vezető Wagenhoffer Zsombor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének ügyvezető igazgatója. Az egységes pontrendszerre alapozott értékelésnél a hazai fejlesztés vagy gyártás, a szolgáltatási háttér, a piaci bevezetés ideje, a termék időszerűsége, újdonsága, tudományosan igazolható előnyei valamint a referenciák száma döntött.

A Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. Termo hőstressz elleni szarvasmarha termékcsaládja „Termékdíj a magyar mezőgazdaságért” II. helyezést ért el a takarmányozás kategóriában a Hódmezővásárhelyen rendezett XVIII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok kiállításon. Emellett az Eurplex szerves kötésű mikroelem termékei is elismerésben részesültek. A szakmai zsűri ezzel a hazai takarmánygyártó vállalkozások közül első helyre sorolta a céget. A Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft biztosította a kiállítás főszereplőinek ellátását, azaz a felvezetett szarvasmarha és lóállománynak a takarmányozását. Ünnepélyes keretek között kiadták a termelési különdíját is, melyet az idén a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. vehetett át.

Megjelent az Agrár Széchenyi Kártya bevezetéséről szóló minisztériumi rendelet

Az Agrár Széchenyi Kártya Program a gazdasági válság és az elemi károk által leginkább sújtott őstermelőknek, családi gazdaságoknak, összességében az agrár kis- és középvállalkozásoknak nyújt segítséget.

A gazdák a kedvezményes folyószámlahitelt a KAVOSZ /a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ), valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) közös részvénytársasága/ által kiadott üzletszabályzat megjelenését követően igényelhetik, előreláthatólag júniustól.

Az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel az agrárágazat egészét felöleli. (mezőgazdasági termelés, – feldolgozás, – forgalmazás valamint vadászat, halászat, erdészet) Azok a vállalkozások és természetes személyek (többek között őstermelők, családi gazdálkodók, kistermelők) igényelhetnek kedvezményes hitelt, akik megfelelnek a kis- és középvállalkozások (KKV-k) jogszabályban meghatározott feltételeinek.

A hitel összege minimum 500 ezer Ft és maximum 25 millió Ft lehet. A támogatás a teljes hitelösszegre és a teljes futamidőre évi 2 százalékpont kamattámogatás. Az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel futamideje 3 év, típusa szabad felhasználású hitel.

A kedvezményes folyószámlahitel felvételét az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) kezességvállalása segíti. Az éves kezességvállalási díj 50 %-át az állam átvállalja a „de minimis támogatások” figyelembevételével.

A kormány Agrár Széchenyi Kártyáról szóló döntésével csökkenthető a kisvállalkozások versenyhátránya, mérsékelhetőek lesznek a hazai mezőgazdasági KKV-k finanszírozási költségei. Kisebbek lesznek a nagyvállalatok és a KKV-k hitelei közötti tényleges kamatszint különbségek, bővülnek a hitelintézetek által túl kockázatosnak tartott agárágazati mikro- és kisvállalkozások támogatási lehetőségei.

Az Agrár Széchenyi Kártya Program segíti a vidéki munkahelyek megőrzését, a további munkahelyteremtést, biztosítva ezzel több száz mezőgazdaságból élő család megélhetését.

20 milliárd forint nemzeti támogatás az állattenyésztőknek

Jelentős forrásokra számíthatnak idén az állattenyésztők, ezen belül is a – sertés, baromfi – tartásával foglalkozók – mondta Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára Budapesten a Vágóállat- és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) konferenciáján.

Ebben az évben nemzeti támogatásként az abrakfogyasztó ágazatok csaknem 20 milliárd forinthoz jutnak. Ebből az állatjóléti támogatások összege 10 milliárd forint, az egyes állatbetegségek megelőzésére, illetve a gyógyításra 7,035 milliárd forint áll rendelkezésre. Az állati hulla-elszállítási és -ártalmatlanítási költségek támogatására 2,5 milliárd forintot kaphatnak az állattartók, míg egyéb állattenyésztési feladatok támogatására 750 millió forintot biztosít a tárca.

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (UMVP) keretében az idén már több intézkedés is megvalósult az állattartók támogatásában. Az állattartó telepek korszerűsítésére kiírt pályázat III. ütemében 46,2 milliárd forintot ítéltek oda 338 beruházás finanszírozására. Az Új Magyarország Agrárfejlesztési Hitelprogramon belül lehetőség van az UMVP pályázataihoz kedvezményes kamatozású, hosszú lejáratú beruházási hitel felvételére is. A helyettes államtitkár ismertette, hogy az agrár-forgóeszköz vis maior hitelprogram 11 milliárd forintos kölcsönt biztosít az elemi és katasztrófakárt szenvedett mezőgazdasági termékek elsődleges előállításával foglalkozó vállalkozásoknak.

Ősszel hirdetik meg a demográfiai földprogramot

2011 őszén hirdetik meg a demográfiai földprogramot, amellyel fiatal házasoknak kínálnak termőföldet kedvező bérleti feltételekkel. Ángyán József május 19-én, a Nemzeti Vidékstratégiát ismertető fórumon közölte: a programot a jelenleg bérbe adott állami tulajdonú termőföldek felhasználásával valósítják meg. A Nemzeti Földalap augusztus 31-ig kapott határidőt annak kimutatására, hogy az összes állami területet kik, milyen feltételekkel használják; ezt követően lehet a szerződéseket esetleg újra tárgyalni. Négyszázezer hektár állami föld bérleti szerződése ez év októberében jár le. Az összes bérbe adott állami földterületet 180 „tőkés társaság” bérli, közlése szerint esetenként 50-100 forintos hektáronkénti díjért. Elképzelhetőnek nevezte, hogy nem bontják fel a szerződéseket, amennyiben a bérlő hajlandó megfizetni a piaci bérleti díjat, ez esetben a bevételt az állam földvásárlásra tudja fordítani.

Az államtitkár szerint több jogalapja is lehet annak, hogy az állam „visszavegye” a tartósan bérbe adott termőföldeket. Ha aránytalanul alacsony díjért adták bérbe, akkor az egyrészt az a versenyjogba ütközik, másrészt az Európai Unió alapelveivel ellentétes, burkolt támogatásnak minősül – magyarázta.

A demográfiai földprogram keretében a tervek szerint a vidéken letelepedő és gazdálkodó fiatal házasok 25 vagy 50 évre kedvezményes, örökölhető földbérletet kaphatnak, amennyiben két vagy három gyermeket vállalnak.

Előnyben lehetnek a családi vállalkozások az állami földek bérlésekor

A családi gazdálkodókat és hivatásszerűen mezőgazdasági termeléssel foglalkozó gazdálkodókat előnyben részesítő tartós földhasználat ez év második félévben lesz megvalósítható, a meghirdetésre kerülő nyilvános haszonbérleti pályázatok keretében. Fazekas Sándor miniszter nyilatkozata alapján: az állami tulajdonú termőföldek használatára – a korábbi tulajdonosi joggyakorlók által – megkötött haszonbérleti szerződések egy része és a kiadott ideiglenes földhasználati engedélyek tavaly lejártak. A már megkötött haszonbérleti szerződések nyilvános pályázat nélküli megújítására, illetve újabb ideiglenes földhasználati engedélyek kiadására nincs lehetőség.

A termőföldvagyon átadás-átvétele, és az NFA által történő felülvizsgálata folyamatban van. Ennek eredményeként tudja majd az NFA meghirdetni a tartós földhasználatot biztosító haszonbérleti pályázatokat, előreláthatóan ez év második felében. Mindaddig az NFA megbízási szerződéssel tesz eleget a termőföld védelméről szóló törvényben foglalt hasznosítási kötelezettségének. Ez a megbízási szerződés legfeljebb ez év október 31-ig szólhat.

Forrás: MTI, OS, Szerkesztőség