fbpx

Madárinfluenza: hatalmas csapás a lengyel baromfiszektornak

Írta: Kohout Zoltán - 2021 december 01.

Új, magas patogenitású H5N1 madárinfluenza-járványt jelentett több baromfitelepen. A lengyel baromfiágazat óriási csalódást és súlyos csapást emleget a félmillió érintett madár láttán.

madárinfluenza

Elveszítik a legnagyobb piacot és státuszt

Az első járványt november 2-án a Mazóviai Vajdaságban találták meg. A farmon bő 80 ezer pulyka élt. Mindössze két hét alatt további 15 madárinfluenzás járványos gócot regisztráltak több régióban, így összesen 550 ezer (más források szerint 650 ezer) szárnyas érintett. Az új járványok óriási csalódást okoznak a lengyel baromfiágazatnak. Szeptember végén az ország nyilatkozatot nyújtott be az Állat-egészségügyi Világszervezetnek a madárinfluenza-mentes státuszért. Most valószínűleg elveszítik az Egyesült Államok nagy piacát, pedig oda bejutni 15 évébe telt a lengyel szektornak. Az októberében adott zöld utat a lengyel baromfiexportnak, miután áttekintette az ország baromfitára vonatkozó törvényeit, rendeleteit és ellenőrzési rendszerét. A döntést követően 24 baromfifarm szerződött csaknem 32 ezer tonna baromfi eladására. Ha ezt repül, akkor oda a legnagyobb európai baromfiexportőr státusza is.

Német „import”?

Nem kizárt, hogy a lengyel eseményeknek közük van a németországi járványhoz. Idén október 1. és 28. között 36 madárinfluenza-járványt regisztráltak az uniós országokban, ebből 25-öt Németországban. „Mivel Németországban, a lengyel határ közelében találtak madárinfluenza-járványt vadon élő madaraknál, a baromfival való érintkezés során be kell tartani a biológiai biztonság szabályait” – intett korábban a lengyel állategészségügyi felügyelőség.

Gyors terjedés, félelmek Európában

A vírus az elmúlt hetekben gyorsan terjed Európában, ami aggodalmat keltett a gazdálkodók és az állat-egészségügyi tisztviselők körében, mivel a korábbi járványok több tízmillió madarak leöléséhez és nemzetközi kereskedelmi korlátozásokhoz vezettek. A múlt héten a francia kormány fokozott riadókészültségbe helyezte a hazai baromfiipart a madárinfluenza miatt, kiterjesztve azt a követelményt, hogy minden baromfit zárt térben kell tartani. A közelmúltban madárinfluenza – járványokat fedeztek fel Hollandiában és az Egyesült Királyságban is.

Az orosz helyzetről itt, a hazai viszonyokról ebben a cikkünkben írtunk korábban; a Nébih legfrissebb (december 1-jei) jelentése pedig itt érhető el.