fbpx

Magyar Bankholding: élen az agrárium finanszírozásában

Írta: - 2022 december 14.

Az Agrárminisztérium frissen közölt adatai szerint a magyar agrárium hitelállománya 12 százalékkal 1760 milliárd forintra nőtt január óta. A Magyar Bankholding tagbankjai továbbra is piacvezetők az élelmiszer-gazdaság finanszírozásában.

big bag
Tavasszal tovább növekszik a finanszírozási igény (forrás: gardenseedsmarket.com)

Szükség volt az újabb hitelekre

Az szaktárca adataiból kiderül, hogy 2021 vége óta a 12 hónapnál rövidebb futamidejű hitelek nagyobb mértékben növekedtek, mint az egy évnél hosszabb futamidejű kölcsönök, a devizahitelezés pedig a kedvezőbb kamatkörnyezet eredményeképpen 23 százalékkal bővült. Az agrárium teljes – a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart is magában foglaló – hitelállományában a növekedés legnagyobb részét a mezőgazdaságban tevékenykedő társas vállalkozások hiteleinek gyarapodása adta. A támogatott hitelek teljes agrárgazdaságra vetített aránya továbbra is 55 százalék körüli, az egyéni gazdaságok esetében azonban a 70 százalékot is eléri.

Minden harmadik forint a Bankholdingtól

Az MKB Bank és a Takarékbank teljes agrár- és élelmiszeripari hitelállománya mintegy 20 százalékkal gyarapodott 2022. január és szeptember között, és megközelítette az 530 milliárd forintot. Az állomány névleges növekedése hozzávetőleg 90 milliárd forint volt, amelynek túlnyomó részét a forgóeszközhitelek tették ki. A forgóeszközhitelek terén a teljes magyar piaci növekmény az év eleje óta mintegy 160 milliárd forintot tett ki, ennek felét a Magyar Bankholding tagbankjai adták.

A bankcsoport mintegy 25 százalékos piacrésszel rendelkezik az agrárium finanszírozásában. A mezőgazdasági hiteleknek pedig csaknem harmadát, körülbelül 30 százalékát folyósította. Az üzletág elemzői szerint egyelőre nem tapasztalható a beruházási kedv csökkenése a bankcsoport ügyfeleinek körében, de beigazolódni látszik, hogy 2022-2023 alapvetően a forgóeszköz-finanszírozás időszaka. „Természetesen a beruházási hiteleknél is tapasztalható növekmény, de ez még áthúzódó hatás. Arra számítunk, hogy ez a hangsúlyeltolódás jövőre még látványosabban megmutatkozik” – mondta Hollósi Dávid, az MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. Agrár- és Élelmiszeripari üzletágának ügyvezető igazgatója.

Növekvő hitelállomány

Hollósi Dávid úgy látja, hozzávetőleg 500-600 milliárd forgótőke hiányzik az ágazatból, főként az aszálykár és az energiaárrobbanás miatt. A hiány pótlása részben megkezdődött, köszönhetően az október közepe óta folyósított támogatáselőlegeknek, amelyek az árfolyamhatások miatt most magasabb összeget jelentenek. Ugyanakkor tovább növeli majd a forgótőkehiányt, hogy most indulnak az inputanyag-vásárlások. Ez a hitelállomány további duzzadásához vezet az agráriumban. „E növekedés mértéke idővel lekövetheti vagy akár meg is haladhatja az infláció mértékét. Erre folyamatosan készülünk, a jövőben is megbízható és szakértő partnerként szolgáljuk ki agrár- és élelmiszeripari ügyfeleink finanszírozási igényeit” – fogalmazott a szakember.

Forrás: Magyar Bankholding Zrt.

Lásd még a témában cikkünket: Fékeznek a bankok, de van megoldás a gazdák forrásigényére.

Összeállította: Gönczi Krisztina