fbpx

Mindent rendben találtak az ellenőrök – burgonyateszt

Írta: Barna Ferenc - 2022 december 14.

A csomagolt burgonya volt a tárgya a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei által végrehajtott vizsgálatnak. A Szupermenta program legújabb tesztje során csaknem 8000 laboratóriumi paramétert vizsgáltak. Megnyugtató eredménnyel zárult az ellenőrzés, mindent rendben találtak.

Burgonya
A vizsgált burgonyák beltartalmi és élelmiszerbiztonsági jellemzői megfeleltek az előírásoknak (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Hazai és import burgonyát is vizsgáltak

A Nébih szakemberei szeptember elején 27 különböző – köztük 2 bio – csomagolt burgonyát gyűjtöttek be a kereskedelmi áruházláncok polcairól. Az 1 és 3 kg közötti kiszerelésű termékek közül, származásuk szerint, 13 magyar, 7 francia, 4 szlovák, 2 horvát és 1 osztrák volt. Felhasználásukat tekintve 6 „A”, azaz salátának való, 16 „B”, főzni való és 5 „C”, sütni való típusú burgonya szerepelt a tesztben.

A laboratóriumban sor került többek között a penész és GMO vizsgálatra, de a szakemberek ellenőrizték a növényvédőszer-maradék és a nehézfémek esetleges jelenlétét is, valamint megmérték a termékek keményítő- és fehérjetartalmát. Általánosságban elmondható, hogy a vizsgált burgonyák beltartalmi és élelmiszerbiztonsági jellemzői megfeleltek az előírásoknak.

A csomagolással, jelöléssel összefüggő előírások is rendben vannak

A hatósági felügyelők a jelölésvizsgálat során ellenőrizték, hogy a kötelező elemek – például a fajtanév, vagy a felhasználást segítő főzési típus – szerepelnek-e és megfelelő formában a címkéken.

A mezőgazdasági termékek a csomagolás terén, és a kötelező elemek kapcsán is jól vizsgáztak, az ellenőrök mindent rendben találtak.

Forrás: Nébih/Sajtóközlemény
Összeállította: Barna Ferenc