Horsch Focus – Intelligens vetőgép a tökéletes repcetechnológiához

Írta: Szerkesztőség - 2020 január 06.

A Horsch Focus egy igen érdekes vetőgép! Észak-Németországban, Romániában, Ukrajnában igen kedvelt és sikeres is.

Nézzük csak…

Vegyük górcső alá, mit is tud ez a gép, és nézzük meg, hogy milyen elemek alkotják. Sokan hallottak róla és láttak már sávművelő, StripTill gépet. Ezek a gépek általában a gyér, soros növényeknél (kukorica) a sorok alá lazítják a talajt, műtrágyát juttatnak ki, és később ide kerül a vetőmag.

A Focus és a hagyományos StripTill munkagépek között az a különbség, hogy míg a StripTill-nél általában több hónap eltelik a talajművelés és vetés között, addig a Focusnál ez csak néhány másodperc. Ezért nem mindegy, hogy milyen talajon milyen az előtte lévő talajművelés és a kapák formája.

A laza talajokon elég egy sekély rövidtárcsával végzett talajművelés, ám minél nehezebb a talaj, annál mélyebben kell a vetés előtt dolgozni. Miért? Mert a kapák mögött vetőmagágy-minőség kell, hogy maradjon. A laza földeken, a vetés előtt, ahol a kapa nem hoz fel nagy hantot, elég a sekély művelés is, illetve olyan kapát szoktunk használni, amelyik nagyon kis mennyiségben, de hoz földet a mélyből; ha ugyanis kevés nyers talajt hozunk fel, akkor még jobb tud lenni a csírázás. Az LD kapa tökéletes erre a feladatra, mert ezzel a rendszerrel még direktvetést is el lehet végezni. A nagyon agyagos nehéz talajokon több a vetés előtti talajmunka, és az ULD kapa az ajánlott, amely a mélylazítókhoz hasonlóan nem hoz a föld felszínére hantot. Minden kapa nyomában egy gumikerék halad, ami biztonságosan lezárja a barázdát, visszatömöríti a talajt, és utat képez a vetőcsoroszlya számára.

A Focussal történő munka már a zöldítésnél el tud kezdődni, ugyanis van olyan termelő, aki a lóbabot a kapa mögött juttatja ki, és az aprómagvakat a vetőcsoroszlyán. A lóbab mélyebbre kerül, biztonságosan csírázik és kikel, az aprómagvak pedig sekélyre kerülnek, ahonnan úgyszintén kikelnek. A repcevetésnél a kapáknál történik a műtrágyázás, és a kapák nyomába a vetés, így a repce karógyökere ellenállásmentesen tud fejlődni! A szalmát pedig a kapák félretolják a vetési síkból, így még jobb a csírázási arány!

A Focus vetőgépnek olyan változata is van, amelyre egy háromponton keresztül a szemenkénti Maestro vetőgépet tudjuk rátenni. Ezzel a kapcsolattal a tavaszi kapás növényeket és a repcét is el tudjuk vetni. Ezenfelül a déli régiókban a korai aratás, pl. árpa után, egy rövid tenyészidejű napraforgót is közvetlenül a tarlóba lehet egy menetben vetni. A repce vetése a Focus-Maestro gépkapcsolattal még igen nehéz talajokon is nagyon jól működik, mivel a Maestro rögterelői a vetési sávot tisztára varázsolják, és így azt lehet mondani, hogy az összes vetett mag kicsírázik. A Focus nagy osztott tartályából kétféle műtrágyát lehet kijuttatni, egyet a kapák mögé-alá, a másikat a Maestro műtrágyázó csoroszlyáin keresztül a sor mellé-alá. A vetőbarázdába mikrogranulátumot is lehet helyezni a mag mellé, ami lehet starter mikroműtrágya vagy talajfertőtlenítő. A 2018-as száraz ősz ellenére a jól elvetett repce szépen kikelt és meg tudott erősödni. 2019 februárjában már közel 40 cm mély gyökérzettel találkoztunk, és március vége felé az állomány közel volt ahhoz, hogy a 75 cm-es sorközt beborítsa. A Focus egy nagyon intelligens vetőgép, amit ha a termelő jól használ ki, akkor kevesebb munkamenettel biztonságosabb kelést és nagyobb termést tud elérni.

Tökéletes repcetechnológia – Focus
Szász Zoltán
06307430302