fbpx

Sokmilliós kárt fogott meg a Doxmand

Írta: Kohout Zoltán - 2020 január 03.

Egyszeriben a töredékére csökkent a vadkár abban a nagyvelegi gazdaságban, amely a vadakban gazdag bakonyi vidéken kukoricát és napraforgót is termel Bagotai Dezső gazda számára. A megoldás olyan hatékony, mint amilyen egyszerű: a vadak számára zavaró és ijesztő ultrahang, ami távol tartja a csörtető, falatozó, a terményben kárt okozó állatokat.

Vadban gazdag területen

Bagotai Dezső idén bő 200 hektáron vetette a vadak számára is vonzó szántóföldi növényeket. A vadászatban is jártas gazda egyik, 40 hektáros földje az egyik leginkább kitett térségben található. – Ennek a vidéknek a 6 ezer hektáros erdeiben, rétjein 450 nagyvad van terítéken évente, egy-egy hajtás során akár 50 vaddisznót is kilövünk. Úgyhogy sűrű az állomány, nagyon komoly a fenyegetés – vázolja a vadhelyzetet a gazdálkodó. A szóban forgó 40 hektáros táblán gyakorta akár 30 százalékos kárt is okoznak a vadak, ezért Dezső nemrég úgy döntött, a Doxmand VR4 ultrahangos vadriasztó-készülékével védi meg a kultúrnövény-állományt. A napelemmel és lítiumion-akkumulátorral borús időben is üzemelő vadriasztó megfelelő telepítéssel akár 100 méter sugarú körben is képes védeni azzal, hogy véletlenszerűen, az ember számára nem, de a vadak számára hallható és zavaró hangot bocsát ki. – Mivel a vaddisznó okos állat, megtalálja a legkisebb rést is a védett területek közt, ezért jól jött, hogy a Doxmand szakemberei olyan telepítési térképet készítettek, ami teljes védelmet nyújt. Persze, nekem is el kell végeznem a magamét: gondosan kell ügyelni, hogy a magasra növő állomány vagy fa ne árnyékolja le a hatását. Másfelől pedig szabályosan ki kell alakítani a 20 méteres védősávot az erdőtől, etetéssel kell gondoskodni a vadakról, és néha emberi jelenléttel is zargatni kell őket. A többit viszont a Doxmand riasztója biztosította – teszi hozzá Bagotai Dezső.

Már az első szezonban megtérült

A riasztó eredményei önmagukért beszélnek: idén az átlagos tízzel szemben csupán 1 hektárnyi károsodott a vadak jelenléte következtében. – Ha durván 400 ezres kárt számolok az elmaradt kukoricatermésre, akkor is 4 milliós kárt előztek meg a Doxmand-gépek, és a 8 darab vadriasztó ennek a tizedébe sem került – von egyértelmű mérleget a gazdálkodó, aki egyébként összesen már 20 darab berendezést üzemeltet a földjein. – Nem olcsó a berendezés, de mivel nagyon gyorsan, akár egy szezonban már megtérül, és hosszú éveken át használható, ezért nagyon megéri. Akik rosszul jártak velem, azok a szomszéd gazdatársak, mert láthatóan az ő területeikre kényszerültek át az éhező, csörtető vadak. Jöttek is érdeklődni, de nekik se mondhattam mást, mint amit a saját szemükkel is láthattak.

Földre, kertbe, színbe

A Doxmand vadriasztók felhasználási területe egyébként igen széles: szántóföldi és kertészeti, szőlőkultúrák mellett hétvégi telkek védelmére is alkalmas. Emellett a cég fejleszt rágcsálóriasztókat is, melyekkel hatékonyan védhetőek a nagyértékű berendezések, magtárolók is.