fbpx

Nagy a fejlesztési kényszer, van a gazdáknak pénzügyi partnere

Írta: Barna Ferenc - 2022 február 01.

Az új kihívások leküzdésében az állami és uniós támogatások, illetve a rugalmas finanszírozási lehetőségek és növénybiztosítások segíthetik a gazdákat – hangzott el a Kempinski Hotelben tartott, OTP Agrár sajtóreggelijén.

Szabó István, az OTP Agrár ügyvezető igazgatója
Szabó István, az OTP Agrár ügyvezető igazgatója (Fotó: Horizont Média)

Az agrárium hitelállománya tavaly több mint 1500 milliárd forintra nőtt

Számos bizonytalansággal néznek szembe az agrárvállalkozások: megugrott az infláció, megemelkedtek az energia- és a takarmányárak, továbbra is akadoznak az ellátási láncok, és az állatbetegségek, mint a madárinfluenza és a sertéspestis, továbbra is problémát okoznak.

A gazdaságok hatékony működésének fenntartása az érintettek mellett a szabályozói, a finanszírozói és a biztosítási oldalról is új szemléletet, összehangolt kockázatkezelést igényel.

„A mezőgazdasági krízisbiztosítási rendszer egyedülálló, új és innovatív eleme a kockázatkezelési rendszerünknek. Ennek révén az eddigi, kizárólag természeti káresemények okozta károk kompenzálása mellett a termelőt – önhibáján kívüli bármely okból bekövetkezett jelentősebb jövedelemcsökkenés – jogosulttá teszi kompenzációra” – emelte ki Dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Elhalasztott beruházásnak később jóval magasabb költsége lehet, mint ha időben, magasabb kamatszint mellett valósították volna meg

„A beruházások pedig szinte minden szempontból kockázatosabbak lettek, ezért a korábbinál is rugalmasabb pénzügyi megoldásokra van szükség. Az OTP Agrár az ehhez hasonló nehéz helyzetekben is stabil támaszként áll a gazdák mellett, legyen szó az árváltozások hatására előállt fizetési nehézségek kezeléséről, vagy akár fejlesztésekről. Közösen gondolkodva, partnerként tudjuk segíteni a gazdálkodókat a kockázatok kezelésében” – mutatott rá Szabó István, az OTP Agrár ügyvezető igazgatója a mezőgazdasági termelők nehéz helyzetére, és arra, hogy nincsenek egyedül hagyva a megoldásra váró problémákkal.

A Vidékfejlesztési Program támogatásai mellett az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) kezessége is segítséget nyújt. „Az alapítvány azáltal nyújt védőhálót, hogy a bank és a gazdálkodó között létrejött hitelügyletek kockázatainak akár 90%-át átvállalja” – mondta Dr. Herczegh András, az alapítvány ügyvezető igazgatója.

Szántóföldi munka géppel.
A gépberuházások könnyebben valósíthatók meg támogatással (Fotó: Horizont Média)

A rendezvényről részletesen beszámolunk újságunk márciusi számában.

Forrás: OTP, sajtótájékoztató
Összeállította: Barna Ferenc