fbpx

Méréssel a világ megismerhető

Írta: - 2024 május 17. -Hirdetés

A bennünket körülvevő világ legnagyobb része érzékszerveinkkel nem felfogható. Technikailag kellően kifinomult módszerek állnak viszont rendelkezésre ahhoz, hogy e hiányosságainkat pótolni tudjuk. A laboratóriumokban végzett munka különleges, hiszen míg más szolgáltatások eredményének minősége általunk megítélhető, érzékszerveinkkel ellenőrizhető, addig a laboratóriumi eredmények helyességét nem áll módunkban ellenőrizni. Hinnünk kell abban, hogy a laboratórium személyzete megbízhatóan, a szakma szabályait mindenkor szem előtt tartva végzi munkáját. A felelősség hatalmas.

Laboratóriumunkban azon dolgozunk, hogy megbízható, hiteles vizsgálati eredményekkel járulhassunk hozzá a mikrovilág megismeréséhez:
Tóth András ügyvezető, laborvezető
Dr. Szita Éva, minőségirányítási vezető
Dr. Németh Dániel labor-állatorvos

Rólunk

A Phylaxia Labor Kft. 2019-ben alakult. A munkatársak többsége klinikai és mikrobiológus szakállatorvos, illetve biológus, akik évtizedes tapasztalattal rendelkeznek élelmiszerek, takarmányok, vizek, klinikai minták mikrobiológiai és szerológiai vizsgálatában, illetve állategészségügyi tanácsadásban. Laboratóriumunk korszerűen felszerelt és könnyen megközelíthető. Munkatársaink közvetlen elérhetőséggel állnak tisztelt ügyfeleink rendelkezésére.

Szolgáltatásaink

Élelmiszer-mikrobiológiai vizsgálatok

Élelmiszerekben gyakrabban előforduló kórokozó baktériumok, illetve olyan ún. indikátor baktériumok, élesztő- és penészgombák kimutatása, számlálása, amelyek az élelmiszer-előállítás higiéniai állapotát jól tudják jellemezni. Ezek a vizsgálatok megfelelően illeszthetők HACCP-rendszerekbe, amely rendszerek kiépítése és működtetése kötelező az élelmiszer-, takarmány- és vendéglátóipari létesítmények, vállalkozások részére.

Takarmány-mikrobiológiai vizsgálatok

Állataink megfelelő minőségű takarmánnyal való ellátása kulcskérdés az állattenyésztésben, az állatok egészségvédelmében, jóllétében, és zálogát biztosítja a megfelelő minőségű élelmiszereinknek is. Ezek a mikrobiológiai vizsgálatok alkalmasak a takarmányok minőségének ellenőrzésére.

Víz-mikrobiológiai vizsgálatok

A vizek minősége, tisztasága stratégiai kérdés. Emberi közösségek, állatállományok megfelelő egészségi állapota csak egészséges ivó- és itatóvizeken keresztül biztosítható. A jelentős vízfelhasználók részére jogszabály a vizek minőségének ellenőrzési kötelezettségét írja elő.

Állategészségügyi diagnosztikai szolgáltatások

Segítségnyújtás állományszintű betegségek felderítésében, a diagnózis felállításában, illetve javaslattétel a megfelelő terápia kiválasztására és a betegségek megelőzésére.

Szerológiai vizsgálatok

Állatok vérszérumából, vérplazmájából esetenként egyéb szöveteiből, testfolyadékából, bélsarából, vizeletéből történő ellenanyag, vagy – ritkábban – kórokozó kimutatása állatok, állatállományok betegségben való érintettségének megállapítására, kizárására, illetve a kórokozók kimutatására.

Klinikai bakteriológiai és parazitológiai vizsgálatok

Baktériumok, gombák vagy paraziták által okozott betegségek kórokozóinak kimutatása. Kórokozók kimutatása sok esetben alapját képezheti a diagnózis felállításának. A kórokozó baktériumok kimutatása mellett az antibiotikum-rezisztencia vizsgálat elvégzése a terápia meghatározásának nélkülözhetetlen része.

Környezethigiéniai vizsgálatok

Élelmiszerek, takarmányok előállításának, gyártásának, állatok tenyésztésének környezethigiéniai ellenőrző vizsgálatai – ideértve falak, berendezések, gépek, eszközök, illetve dolgozók kézfelületének mikrobiológiai vizsgálatát, vágóhídra beszállítás előtti szalmonellavizsgálatot.

148/2007.(XII.8.) FVM rendelet hatálya alá tartozó vizsgálatok

Az e rendeletben meghatározott állatbetegségek előfordulásának ellenőrzése, állományszintű felmérése alapját képezi bizonyos állami támogatások igénylésének. Részben tenyésztéses bakteriológiai, részben ellenanyagot kimutató szerológiai vizsgálatok tartoznak ide.

Elérhetőségeink:

Phylaxia Labor Kft.
8200 Veszprém, Mártírok útja 11/A.
Telefon: +36 30 990 7140
E-mail: [email protected]