fbpx

Szolgáltatásközpontú vállalattá alakultunk át az évek során

Írta: Agrárágazat-2022/6. lapszám cikke - 2022 június 09. -Hirdetés

Egy cég, ahol már 110 éve folyamatos a fejlődés

Hármas születésnapot ünnepel a szolgáltatásközpontú vállalattá átalakult mezőgazdasági cég, az Alpha-Vet Kft. A vállalkozás fő célja közvetíteni a tudást a magyar agráriumban az állattenyésztés és a növénytermesztés területén, átadni a korszerű megoldásokat a mezőgazdasági termelőknek, hogy versenyképesek tudjanak maradni.

Szetmár István, kereskedelmi igazgató elmondta, hogy Európa szinten egyedülállónak mondható a cég sokszínűségével (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Különleges évfordulóját ünnepli 2022-ben az – elsősorban állatgyógyászati és állattenyésztési termékek, technológiák készítéséről, forgalmazásáról ismert – Alpha-Vet Kft.

Az ünnepsorozat már márciusban megkezdődött belső rendezvényekkel, lapunk pedig május elején, a 29. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásáron találkozott a cégvezetéssel.

Málits József, az Alpha-Vet Kft. ügyvezető igazgatója felvázolta az ünnepi alkalom aktualitását, a mérföldköveket, illetve a cég értékeit. Elmondta, hogy ez az év különleges jubileum, mivel:

  • idén 110 éves a Phylaxia: cégük e nagy nevű előd szellemi örököseként tekint magára;
  • 50 éves a Székesfehérvári Állatkórház, amely intézmény a vállalkozás szakmai alapját jelenti, azóta is folyamatosan működik, és a nap 24 órájában biztosítja szolgáltatásait;
  • a jelenlegi cégstruktúrájában 30 éves az Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft.

Hosszú fejlődési utat járt be a cég, mostani működésük állatkórházi szakmai alaptevékenységből nőtte ki magát, gyakorlatilag egy gyógyszeralapú kereskedelmi tevékenységgel indult. Ezt követően jelent meg a takarmánykiegészítők szegmense, majd az innovatív higiéniai termékeikkel bővült a portfólió. Az állattenyésztési eszközök és technológia forgalmazása előzte meg a növénytermesztés támogatását, amivel már a mezőgazdaság széles szegmensét is érintették.

Folyamatosan új termékekkel jelennek meg az agrárium újabb területein

Dr. Szetmár István kereskedelmi igazgató elmondta, hogy Európa-szinten egyedülállónak mondható a cég, sokszínűségével, szolgáltatási körével és termékportfóliójával, amit a gazdáknak, nagyüzemi termelőknek tud nyújtani. Más vállalkozások esetében nem jellemző, hogy ilyen sokféle tevékenységgel, szolgáltatással működjenek, inkább egy-egy területre koncentrálnak. A kereskedelmi igazgató szerint a cég erőssége, hogy minden helyzetre próbálnak felkészülni, minden problémakörben tudnak megoldást nyújtani. Kihangsúlyozta, elsősorban megelőzésre törekednek, nem tünetkezelésre. Ennek az elvnek, valamint az elsősorban huminsavalapú termékeknek köszönhetően a növénykondicionáló szerek 80 százaléka bioengedéllyel rendelkezik, az ökotermesztésben is alkalmazható.

Különleges évfordulóját ünnepli, az elsősorban az állatgyógyászati és állattenyésztési termékek kapcsán ismert cég (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A világ vezető technológiáit jelenítik meg

A fertőtlenítés az állattenyésztés, a tartási technológia szerves része, folyamatos tevékenység, melyet nem szabad nagyvonalúan kezelni. Ezt bebizonyította a pandémia, valamint az állatok körében jelentkező különböző járványok. Az Alpha-Vet a tisztító- és fertőtlenítőszerek területén is lépni tudott, a felbukkanó problémát átfogóan képes kezelni korszerű termékeivel. A cég Hygitech üzletága komplex járványvédelmi és farmhigiéniai programok megvalósításával és azok felügyeletével egyaránt foglalkozik.

A higiéniai részleg a piacon 1998 óta működő, az utóbbi években a legdinamikusabban fejlődő ágazata a cégnek, hiszen aktuális problémákra nyújt elérhető, jó megoldásokat, melyekhez szaktanácsadás is társul, egészen a tisztítási és fertőtlenítési szolgáltatásig. A komplex megoldások egyik eleme például egy mobileszköz, mely elsődlegesen húsmarhák kültéri pozíciójának meghatározására szolgál. A szolgáltatás gyakorlatilag egy virtuális kerítésként működik: a beérkező pozícióadatokat összeveti a térképen megjelölt területtel, és amennyiben az új pozíció ezen a területen kívülre esik, riasztást küld a rendszerben. Az állat mozgása követhető, a tartózkodási helye meghatározható, szükség esetén visszagyűjthető.

Magas színvonalú állattenyésztés – megfelelő állategészségügyi háttér

A folyamatos fejlesztés során kiemelt figyelmet kapnak a nemzetközi elvárások, a végfelhasználóknál jelentkező igények. A vállalat saját termékeinek, termékcsaládjainak korszerűsítésénél elsődleges cél az antibiotikumok alkalmazásának a csökkentése. Az állatgyógyszerek, vitaminok, takarmánykiegészítők fejlesztésénél törekednek a megelőzésre, a természetes összetevők alkalmazására.

A huminsavalapú termékek csökkentik az antibiotikum-felhasználás mértékét, hiszen preventív jelleggel segítik a haszonállatok immunerősítését és a betegségek kialakulásának megelőzését.

Az egyszerű gyógyszer-kereskedelmi tevékenységen túl magas szintű szaktanácsadói szolgáltatást is biztosítanak, valamint több szoftveres alkalmazással segítik a területen tevékenykedők sikerességét.

„Nem hisszük, hogy gyógyszerhasználat nélkül lehet gazdaságosan állattenyésztést működtetni, de a felhasználás mértékét nagyban lehet csökkenteni a megfelelő preventív szerekkel” – Dr. Szetmár István kereskedelmi igazgató.

Az élelmiszer-termelő állatok esetében is kulcsfontosságú az emésztőrendszerük egészsége – csakúgy, mint a humánegészségügyben. Egy egészséges emésztőtraktus kialakulásához, hatékony működéséhez kapcsolódik a kiegyensúlyozott mikrobiota megléte és fenntartása. Az állatok bélflórája komplex mikroorganizmus-közösségének kialakításában segít a cég LaktoImmuno-Vital készítménye. Ennek előnyös hatásai révén csökkenthető az antibiotikumok alkalmazása, aminek visszaigazolásaként az Állategészségügy, szaporodásbiológia és élelmiszeripar kategóriában „A Magyar Állattenyésztésért Termékdíj Pályázat 2022” keretében díjazták a készítményt.

Műtrágya és növényvédő szerek nélkül is lehet növénytermesztést folytatni

A cégnek évtizedes tapasztalata van a növénykondicionálás területén is. A klasszikus értelemben növényvédő szernek nem minősülő, a növények saját védekezőrendszerét stimuláló készítményeket állítanak elő. Ezek alapanyagát szintén huminsavak, illetve mikro- és makroelemek jelentik.

A termékek használatával a termelők kiválthatják a növényvédő szereket és a műtrágyákat. Az előállítás gazdaságossága mellett a természetes anyagokkal a megújuló igények is kiszolgálhatók. A 2021-ben kifejlesztett Humic Alpha terméküket „A Magyar Növénytermesztésért Termékdíj Pályázat 2022” szakmai zsűrije második hellyel ismerte el az Inputanyagok és termesztéstechnológiai ajánlások kategóriában.

A magas huminsavtartalmú növénykondicionáló alkalmazásával a növények egészségesebbek lesznek, a kijuttatott műtrágya nagyobb mértékben hasznosul, a növényvédő szerek és egyéb termésnövelők hatása fokozódik, így a környezeti terhelés csökkenthető.

A termék alkalmazása az egészséges táplálkozást is segíti, ugyanis előnyös hatásai révén csökkenthető a megtermelt élelmiszerek károsanyag-szennyeződése.

Barna Ferenc