fbpx

Jó hír az ingyenes öntözés, de jönnek fájó veszteségek

Írta: Szerkesztőség - 2023 április 22.

Azon minden öntöző gazdaság nyer az idén, ha nem kell fizetni a vízért. Ugyanakkor az I. pilléres támogatások új ciklusának lesznek vesztesei is.

Vesztesek és nyertesek

A Magyar Közlöny I. pilléres támogatásokat tartalmazó kiadványa összegezi a termeléshez kötött támogatásokat és a hozzájuk tartozó forrásokat. Ebből kiderül, hogy az új ciklusnak vannak nagy nyertesei és vesztesei is. A támogathatóság feltételei ismerősek az előző pénzügyi ciklusból, és az is ismert – írja laptársunk, a MezőHír –, hogy a babok, a sóska, spenót és a pattogatnivaló kukorica átkerültek az ipari zöldségek közül a zöldségnövények közé (alacsonyabb támogatási sávba), a burgonya pedig eltűnt a támogatási konstrukcióból. Az ipari zöldségnövények (borsó, csemegekukorica, cukorborsó) körében 40 százalékkal megnövelték a szétosztható forráskeretet, de a többi zöldségnövény esetében is 32 százalékos az ugrás. Az új támogatási ciklus legnagyobb vesztese az olajtök, melynél szinte feleződik a szétosztható összeg, de elengedte a kormányzat az extenzív gyümölcsösök támogatását is (-36%), és kevesebb pénz jut a lucernára és társaira is (-16%). Ezzel szemben a szója és a többi szemes fehérjenövény 22 százalékkal nagyobb támogatási kerettel gazdálkodhat. 2027-től a 2026-ra előirányzott keretösszegek egységesen 8 százalékkal zsugorodnak.

öntözés

Nem kell fizetni a vízért

Részben a kertészetekre is tartozó hír, hogy az állam mérsékeli a gazdák kárát a tavalyi aszály miatt, ezért idén ingyenes lesz a mezőgazdasági öntözés. A döntés gyakorlatilag megfelezi a csemegekukorica-előállítás termelési költségeit. Emellett óriási nőtt az ipari zöldségnövények termeléshez kötött támogatása is. Ez a 17/2023. (IV. 19.) AM rendeletből derül ki, ami összegezi a termeléshez kötött támogatási jogcímeket, a hozzájuk tartozó összegeket.