fbpx

Díjeső a 30. Alföldi Állattenyésztési Napok előtt

Írta: Sándor Ildikó - 2023 április 21.

Az idén már 30. alkalommal rendezik meg az Alföldi Állattenyésztési Napokat. A május 4-6 között tartandó, jubileumi rendezvény Termékdíjátadójára a hagyományokhoz híven a kiállítás előtt került sor. Április 20-án, Hódmezővásárhelyen mi is ott voltunk a díjátadó ünnepi pillanataiban.

„Egy ókori mondás szerint minden út, még a leghosszabb is az első lépéssel kezdődik” – kezdte köszöntőjében Fekete Balázs, a kiállítás szervezőit képviselve. Hajdanán, 1994-ben is így indultak neki az első kiállítás megszervezésének, focipálya, erdő és krumpliföld bevonásával kezdték, autodidakta marketingesként – hallhattuk a múltidézést.

A növénytermesztés innovátorai

„Azért érintenek minket nehezebben a válsághelyzetek, mert versenyképességben, hatékonyságban nem vagyunk azonos szinten. Ráadásul a munkaerő- és energiafelhasználásunk is magasabb. A magyar termékek árnövekedését a közelmúltban meg is tapasztalhattuk” – jellemezte az ágazat alapanyagelőállítási problémáit prof. dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora a díjátadón tartott köszöntőjében. „A költségek csökkentése azonban nem az extenzív technológiákban keresendő, hanem az innovatív megoldásokban. Ezeket díjazta ezúttal a szakmai zsűri. Növénytermesztési szekcióban 12 pályázat érkezett be, mindegyike innovatív magyar fejlesztés eredményeként” – hangsúlyozta a növénytermesztési szekció elnökeként a rektor. A növénytermesztésen belül két kategóriára (input anyagok, termesztéstechnológia, valamint technika, technológia) lehetett jelentkezni. A sorrend kialakításában a pályázatok formai és tartalmi vizsgálatán túl olyan szempontokat vett figyelembe a zsűri mint az újdonság, az innováció, a hazai eredet, a referenciák, a tudományos vizsgálatok és a marketing. Ezen kívül értékelték azt is, hogy a termék mennyire segíti a gazdák munkáját, mennyire lehet számukra hasznos. Kiemelt vizsgálati szempont volt, hogy az innováció milyen mértékben járul hozzá a növénytermesztés versenyképességének javulásához, a termelési költségek csökkenéséhez, továbbá környezeti és gazdasági fenntarthatóság erősödéséhez.

prof. dr. Gyuricza Csaba
prof. dr. Gyuricza Csaba a Jubileumi Alföldi Állattenyésztési Napok Termékdíjátadóján

A növénytermesztés input anyagok kategóriában

I. díj: Gabonakutató Nonprofit Kft. – Ellenálló búza- és kukoricafajták nemesítéséért.

II. díj: Karintia Kft. – Innovatív szója fajtáiért és technológia fejlesztési eredményeiért.

III. díj: Pro-Feed Kft. által vezetett konzorcium – a Hód-Mezőgazda Tanösvény – határszemle típusú felnőtt továbbképzési módszer kidolgozásáért.

A technika-technológia kategóriában

I. díj: Axiál Kft.Berthoud Sniper kamerás gyomfelismerő megoldásáért

II. díj: Axiál Kft. – Horsch Maestro 8 CX vontatott precíziós szemenkénti vetőgépéért

A Nagydíjat ebben az évben a Bio-Nat Kft. MV-SUPARY elnevezésű innovatív, új generációs baktérium trágyázási technológiája nyerte.

Állattenyésztők és takarmányfejlesztők sikere

Wagenhoffer Zsombor az állattenyésztési szekció elnökeként a legek kiállításának nevezte a kiállítást és a három kategóriába most beérkező 24 pályázatot. A legnépszerűbb téma ezúttal is a takarmányozás volt, innen került ki a három kategória két legjobb pályázata, amelyek közül a legjobb nagydíjat, a másik pedig I. díjat kapott. Örömteli, hogy egyre több az olyan természetes alapú takarmánykiegészítő fejlesztése, amelyek segítségével javul a takarmányok emészthetősége, vagy amelyekkel az antibiotikum felhasználás jelentősen csökkenthető, illetve a ZnO hatékonyan kiváltható – jelezte a zsűri elnöke az értékelésében. Az állategészségügy, élelmiszerfeldolgozás és genetika kategóriájában a hat beküldött pályázat ötféle szakterülettel volt kapcsolatos, szerepelt közöttük okos és antibiotikum (AB) mentes borjúnevelés, elektronikus füljelző, egészségmegőrző termékek fürjtojásból, metáncsökkentés genomszelekcióval és egy kombinált vakcina a malacok vashiányának és kokcidiózisának megelőzésére. Az agrár-informatika, tartástechnológia kerültek a legösszetettebb termékek: malac tejitatási rendszer, természetes alapú trágyakezelő adalék (homogenizáló, tápanyagmegőrző és szag semlegesítő hatással), dupla állásos fejőrobot, kamerás termékenyítő pisztoly, web alapú sertéstelep-irányítási rendszer; mosó, fertőtlenítő komplex szolgáltatás, legújabb tojáskeltetési technológia 60 éves szakmai tapasztalattal ötvözve; hatékony telepszagtalanítás, továbbá egy komplex non invazív ivarzásmegfigyelés és erre alapozott takarmányozás.

Takarmányozás kategóriában:

I. díj: ADEXGO KFT. ÉS VITAFORT Zrt.– Eazystim termékcsalád enzimatikus kiegészítő takarmányok és előkeverékek alkalmazásáért a kérődzők takarmányozásában

II. díj: Agrifirm Magyarország Zrt. – a brojlerneveléshez kifejlesztett M-Prove takarmánykiegészítőért

III. díj: Alpha-Vet Kft. – a Vitapol Poultry magas huminsav és fulvosav tartalmú ásványi takarmánykiegészítőért.

Állategészségügy, szaporodásbiológia, élelmiszer kategóriában:

I. díj: Ceva-Phylaxia Zrt.: Forceris vakcináért a malacok vashiánya és kokcidiózisa ellen

II. díj: Génbank-Semex Magyarország Kft. – A holstein-fríz tejelő marha metánkibocsátásának követéséért és csökkentéséért

III. Rózsa Szilveszter – a Rózsa Tanya fürjtojásos termékeiért

Agrár-informatika, tartástechnológia, technika kategóriában:

I. díj: UBM Feed Zrt., Adexgo Kft, SZTE – Komplex non invazív ivarzásmegfigyelés és erre alapozott omega-3 zsírokban gazdag takarmányozás kifejlesztéséért

II. díj: NAGISZ Zrt. – az Innováció tojásba zárva pályázatáért

II. díj: AQUA-NÍVÓ Víz- és Hőtechnika Kft. – az állattartó telepek szagtalanításáért

III. díj: Bonafarm Mezőgazdaság és Fiorács Kft. – a a digitalizált folyamatkezelés kidolgozásáért

III. díj: Alpha-Vet Kft. – A mosó- és fertőtlenítő szolgáltatás kifejlesztéséért

A Nagydíjat ezúttal az UBM FEED Zrt. kapta a zsűritől a Tejelő tehenek pálmaolaj mentes takarmányozásának és az ezt tanúsító védjegy kidolgozásáért.

Díjátadó Alföldi Állattenyésztési Napok Termékdíj
A Jubileumi Alföldi Állattenyésztési Napok Termékdíjátadója

A díj emlékszobrát a tavalyi kiállításon nyertes Mindjárt nevű szürke marha ihlette. Az erről készült videót tavalyi riportunkban visszanézhetik. a részletes programot pedig a kiállítás honlapján olvashatják.

Gratulálunk a díjazottaknak!

Díjátadó Alföldi Állattenyésztési Napok Termékdíj
A Jubileumi Alföldi Állattenyésztési Napok Termékdíjpályázatának Nagydíja