fbpx

A vágósertés-előállítás karbonlábnyomának csökkentése

Írta: Barna Ferenc - 2022 április 18.

Magyarországon eddig nem álltak rendelkezésre adatok a vágósertés-előállítás karbonlábnyomával kapcsolatban; a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. célul tűzte ki a környezeti terhelés és a takarmányozási költések csökkentését. Az innovációt „A Magyar Állattenyésztésért Termékdíj Pályázat 2022” keretében a szakmai zsűri Nagydíjjal ismerte el, melyet 2022. április 11-én, Hódmezővásárhelyen adtak át.

Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. átveszi a díjat
A nagydíjjal elismert technológia eredményeként csökkent a környezeti terhelés vágósertések előállítása során (Fotó: Horizont Média)

Az állattenyésztés eredményességének és versenyképességének javítása

A XXIX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Nemzetközi Szakkiállítás és Vásár rendezvényhez kapcsolódó pályázat célja az állattenyésztéshez kapcsolódó genetikai, takarmányozási, állategészségügyi, tartástechnológiai, informatikai, élelmiszeripari ismeretek, termékek fejlesztésében kiemelkedő cégek tevékenységét elismerése, ezzel munkájukra felhívni a figyelmet.

A zsűri döntése alapján a Nagydíjat a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. kapta idén a ”Fenntartható takarmányozási megoldások a vágósertés-előállítás környezetterhelésének és ökológiai lábnyomának csökkentése érdekében” című pályázatáért.

A vállalkozás Bonafarm Mezőgazdaság sertéságazata a genetikához igazított takarmány receptúrákkal és precíziós takarmányozással sikeresen csökkentette a nitrogén- és ammóniakibocsátást 2015-2021 között.

Az alkalmazott technológiával 2021-ben hízónként 2 135 Ft költségmegtakarítást értek el 2015-ös eredményekhez képest.

A karbonlábnyom sikeres csökkenéséhez kidolgozott és alkalmazott technológiával részletesen foglalkozunk következő lapszámunkban!

Állategészségügy, szaporodásbiológia és élelmiszeripar kategóriában helyezettek:

1.  AHV Hungary Kft. (Innovatív állategészségügyi megoldások szarvasmarhatelepen);

1.  Agrifirm Magyarország Zrt. (VITAFIBRA, az agglutinációs hatás és a gyulladáscsökkentés eszköze az antibiotikum-felhasználás csökkentése érdekében);

2.  PRO-FEED Kft. (Posztbiotikum etetés hatása baromfi szülőpárok felnevelésére);

3.  Alpha-Vet Kft. (LAKTO-IMMUNO-VITAL probiotikum).

Agrár-informatika, tartástechnológia és takarmányozás kategóriában helyezettek:

1. Led Lighting Kft. (BrightlLife® – Velünk új megvilágításba kerül a világ!);

2. Makrom Kft. ZILDA Tejfeldolgozó üzem (ÚJ A2-es TEJTERMÉKEK a ZILDA-tól);

3. ANDER-2000 Kft.     (FARMSYSTEM a 120 %-ban hazai fejlesztésű villanypásztor).

A díjazott cégek a 2022. május 05. és 07. között, a XXIX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Nemzetközi Szakkiállítás és Vásár rendezvényen képviseltetik magukat, termékeik megtekinthetők.

A díjátadáson résztvevők és elismertek, 2022
A kanászt formázó nagydíjat és a plakett formájú kategória díjakat B. Kovács Emőke, képzőművész készítette (Fotó: Horizont Média)

A szakmai zsűrit alkotta:

  • Dr. Wagenhoffer Zsombor Ph.D – a MÁSZ ügyvezető igazgatója, a zsűri elnöke;
  • Dr. Annaházi László – az ANIPHARMA Kft. ügyvezetője;
  • Dr. Sallai László – az SZTE MGK Növénytudományi és Környezetvédelmi Intézet főiskolai docense.

A bírálat során a szakmai zsűri figyelembe vette az adott termék újdonságtartalmát, hogy ezáltal mennyiben segíti a gazdák munkáját, mennyire növeli a termelés minőségét és jövedelmezőségét, valamint a kapcsolódó marketing-stratégia és üzletpolitikai eszközrendszer is értékelési szempont volt.

Az eseményen a növénytermesztésért odaítélt termékdíjak is átadásra kerültek.