fbpx

Emelkedtek az élelmiszerárak júliusban

Írta: Kalmár Nárcisz - 2020 augusztus 12.

A növényi olajok és a tejtermékek nyomták meg a FAO élelmiszerár-indexét, míg a hús és rizs ára csökkent

 

 

Már a második hónapja, hogy nőnek a nemzetközi élelmiszerárak, a júliusi drágulást a növényi olajok és a tejtermékek generálták – adta hírül az ENSZ jelentés.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) mutatószáma 1,2%-kal emelkedett június óta, amivel közel 1%-kal haladja meg a tavaly júliusi értéket. A FAO élelmiszerár-index a nemzetközi kereskedelem legfontosabb terményárainak havi árváltozását követi.

A növényi olajok árindexe 7,6%-kal ugrott meg június óta, öt havi csúcsot döntve. A pálmaolaj esetében ez a termelés várható lassulása, a tartós munkaerőhiány és a felélénkült nemzetközi importkeresletre vezethető vissza.

A tejtermékek – a vajtól kezdve a sajton és tejporon át mindegyik – árindexe 3,5%-ot drágult múlt hónapban.

A gabonafélékre vonatkozó FAO mutató gyakorlatilag változatlan maradt, bár a kukorica és a cirok ára hirtelen megugrott a Kína és az Amerikai Egyesült Államok nagy mennyiségű vásárlása nyomán, míg a rizsé esett a 2020-as bőséges termény hírére. A búza ára – nyugodt kereskedelmi viszonyok mellett – szinte változatlan maradt.

A FAO cukorár indexe 1,4%-kal emelkedett, miután a Brazíliából érkező hírek csak részben tudták ellensúlyozni a magas energiaárak hatását és a vártnál alacsonyabb cukornádtermést az aszály sújtotta Thaiföldön.

Ezzel szemben a húsfélék összesített ára 1,8%-kal csökkent, így 9,2%-kal múlja alul a 2019 júliusi értéket. A sertés- és szarvasmarhahús jegyzése csökkent júliusban, mivel a globális importkereslet volume nem érte el a kínálatét, hiába a koronavírus generálta termelési zavarok a fontosabb exportőröknél. A szárnyashús ára emelkedett a magas takarmányárak és keresleti aggodalmak okozta brazil termeléscsökkenés miatt.

A FAO élelmiszerár-index alapja 2020 júliusában kibővítésre és frissítésre került, amiről további részletes információ az élelmezési kilátásokat bemutató kiadványban érhető el.

Forrás: FAO