Mérséklődtek az európai bárányárak

Írta: Kalmár Nárcisz - 2020 augusztus 12.

Az európai bárányárak mérséklődtek az elmúlt héten, véget vetve ezzel a június utolsó hetében és júliusban egymást követő öt héten át tartó áremelkedésnek. A báránykészletek továbbra is az átlagérték alatt állnak rendelkezésre.

 

A bárányárak az előző héten kétéves rekordot értek el, de az általános várakozás az volt, hogy az árak augusztusban mérséklődni fognak, miután lezárul a keresletet jelentősen élénkítő Muszlim Eid fesztivál. Ez az ármérséklő hatás az elmúlt héten egyértelműen megmutatkozott a hirtelen csökkenő romániai bárányáraknál, ugyanis Románia jelentős mennyiségű élő bárányt exportál a Közel-Kelet országaiba.

A nehézbárány átlagára az EU-ban a 2020. augusztus 2-ával záruló, 31. héten 588,42 euró/100 kg volt, amely az előző héthez képest 0,7 %-os csökkenést jelent. Az árak számos nagy előállítónak számító országban alacsonyabbak voltak, mint az elmúlt hetekben, kivéve Németországot, ahol 5,9 %-os árnövekedést tapasztaltak. Valamint a francia ár a 677 euró/100 kg-ot is elérte, mely ott a legmagasabb volt eddig ebben az évben.

 

 

A piaci elemzők felhívták azonban a figyelmet arra, hogy a báránykészletek továbbra is az átlagérték alatt állnak rendelkezésre, az új-zélandi behozatal a szokásosnál alacsonyabb szinten van, ezért fennáll annak a lehetősége, hogy az árak ősszel tovább emelkedjenek. Emellett hosszabb távon továbbra is áremelkedési kockázatot jelenthet az, ha az Egyesült Királyság az év végén szabadkereskedelmi megállapodás nélkül zárja le a jelenlegi EU-s átmeneti időszakát, tekintettel arra, hogy az EU-27 juhhúspiaca erősen függ az Egyesült Királyság behozatalától.

Forrás: Agribusiness – European lamb prices fall back from record highs by Chris Horseman / Borovka Zsuzsa/NAK