fbpx

Precíziós takarmányozás a sertéstartásban

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2021 március 10.

A precíziós takarmányozás elméleti része viszonylag egyszerű feladat. Az állat szükséglete és takarmányfelvétele alapján az adag összeállítását jelenti. A gyakorlatban azonban minden egy kicsit másképp működik. A kocák testkondíciójában a vemhességi szám előrehaladtával egyre nagyobb különbségek láthatók. Az egyik legnagyobb kihívás a munkaerőhiány, különösen a magasan képzett gondozók esetében. A fiaztatóiban pont akkor nincs dolgozó, aki etessen, amikor a legnagyobb szükség lenne rá. Pedig az elhúzódó fialások hátterében döntően a kocák energetikai kimerülése áll. Minél hosszabb idő telik el az utolsó etetéstől, annál hosszabb ideig tart a fialás, és annál több lesz a holtan született malac is. Hízóink, ha szétnőnek, egy takarmányváltás követően a testtömegbeli különbség még nagyobb lesz. A csoportosan tartott állatoknál nem tudjuk egyedileg kontrollálni a takarmányfelvételt, amikor arra szükség lenne.

 

precizios takarmanyozas

 

A precíziós takarmányozást a gyakorlatban a mikroelektronika forradalma tette lehetővé.  Biztosította akár a csoportosan tartott állatok egyedi takarmányozását is, ezen kívül lehetővé tette a sertéstelep takarmányozásának valós idejű, internetalapú irányítását és nyomon követését.  Képzeljék el, hogy az összes vemhes kocájukat stresszmentes környezetben, ideális testkondícióban tudják tartani, mindemellett takarmányt is megtakarítanak vele. Majd a fiaztatóba felkerülve, ideális takarmányozási stratégiával, ezeket az állatokat akár napi hatszor meg tudják etetni, úgy adagolva és súlyozva a mennyiséget, hogy a legnagyobb takarmányfelvételt akkor érjék el, amikor a kocának a legnagyobb szüksége van rá. Arra is van lehetőség, hogy nyáron többet etetünk a hűvösebb időszakokban. Mindez már valóság! Reggeli kávéja mellett, ha kíváncsi rá, akkor laptopon, tableten vagy okos telefonon valós időben tájékozódhat a takarmányozási stratégiája végrehajtásáról. Finomra hangolhatja a fázisos hízótakarmányozását, csökkentve ezzel az állatok szétnövését. Tervezhetővé válik, hogy hány állatot és milyen testtömegben tud értékesíteni. Ezzel elkerülhető a súly alatti vagy a súly feletti, rosszabb vágóérték miatti leminősítés. A tervezett szállítási időpontra a válogatókapu leválogatja a hízósertéseit. A gyakorlati precíziós takarmányozási megoldások élőmunkát takarítanak meg.

 

precizios takarmanyozas

 

A precíziós takarmányozási technológiába való befektetés valódi megtérülést hoz a sertéstelepek számára. Normál esetben a technológiai elemek amortizációjára több mint 10 évet számolhatunk. Az állatok precíziós takarmányozását támogató testtömegméréssel, az információ-menedzsmenthez szükséges digitális technológiai fejlesztések beépítése a komplett istálló technológiába, általában 2–3 év alatt megtérülő beruházást jelentenek.

Kérje ingyenes konzultációnkat, beszélgessünk róla, hogyan tudjuk az Ön gazdaságát is jövőt állóvá tenni! Várjuk jelentkezését e-mailben a [email protected] címen. További információ: www.allatazonositas.hu.

Bentley