fbpx

Kitűnő genetika + magas színvonalú agrotechnika

Írta: Szerkesztőség - 2011 február 17.

A mai kedvezőtlen gazdasági és időjárási helyzetben csak az tud nyereségesen termelni, aki a jó minőségű nagy termést a lehető legkisebb ráfordítással képes realizálni.

A MONSANTO amellett, hogy világszínvonalú genetikai adottságú repcehibrideket állít elő, partnereivel közös kísérleteikben olyan hatékony és egyben takarékos technológiát alkalmaznak, amelyek segítségével a hibridek hozni tudják a genetikailag bennük rejlő termést, mindezt hatékonyan az eddigieknél kisebb ráfordítással. Az eredmény magáért beszél: az EXOCET repcehibriddel a megfelelő technológiák alkalmazásával Lengyeltótiban 2008-ban 7,19 t/ha termést realizáltak.

Genetika

A MONSANTO nemesítési munkájában a legújabb kutatási eredményeket alkalmazza, jelentős erőforrásokat fordít kutatásra és fejlesztésre, így nem véletlen, hogy azEXOCET mellett további kiváló hibridek is rendelkezésre állnak, mint a DK EXQUISITE és aDK EXPLANT, amelyek a nagy termés és kiváló beltartalom mellett további jó tulajdonsággal is rendelkeznek, mint például a betegségekkel szembeni ellenálló képesség, kiváló elágazóképesség és a kipergés ellenállóság. Míg a múltban a nemesítési munka eredménye 5-8 év múlva realizálódott, a korszerű növénynemesítési technológiáknak köszönhetően – dihaploid technológia, marker génes nemesítés – a mai kutatók akár egy év alatt képesek új szülővonalak, és akár három éven belül új hibridek előállítására.

Költséghatékony és eredményes agrotechnika

A MONSANTO a hibridjek és fajták kiterjedt szántóföldi összehasonlító kísérleti hálózata mellett az idei évben három, egymástól mind földrajzilag, mind környezeti adottságait tekintve távol eső helyszínen olyan technológiai kísérleteket állított be, ahol a hagyományosnak mondható nyári szántásra alapozott talajművelési rendszert, a már egyre szélesebb körben elterjedő nehézkultivátoros nyári alapművelésre alapozott talajművelési rendszert illetve egymenetes talajelőkészítés-vetés kombinációjára alapozott rendszert hasonlítja össze a repce termésére gyakorolt hatása szempontjából. A kísérlet kivitelezése az AXIÁL, a SIMBA és a MONSANTO együttműködésében valósul meg.

A kísérlet kiértékelése során a növény különböző fenológiai állapotban történő értékelése és a betakarított termés mennyisége mellett a Pannon Egyetem Georgikon Kar, Növénytermesztéstani és Talajtani Tanszék Földműveléstani Tanszéki Csoport szakértőjének közreműködésével lehetőség nyílik egyes talajfizikai paraméterek különböző időpontokban történő vizsgálatára, lehetővé téve az egyes talaj előkészítési módok ilyen jellegű összehasonlítását is.

A matematikai statisztikai kiértékelhetőség biztosítására a kísérlet kivitelezésében sávos elrendezésű, három ismétléses megoldást alkalmaznak.

Végső következtetéseket csak a betakarítási eredmények ismeretében lehet majd levonni, de a növényállomány betakarítás előtti szemléi alapján megjósolható a kíméletesebb, középmély lazításra alapozott talajelőkészítés előnye.