fbpx

BASF Szántóföld napja 2010

Írta: Szerkesztőség - 2011 február 17.

Az esős éjszaka utáni sárdagasztás sem vette el a kedvét annak a több száz Szekszárd környéki gazdának, aki ellátogatott a hetedik „Szántóföld napja” rendezvényre.

Innováció és környezetvédelem

A válság és a kiszámíthatatlan időjárás következtében csak azok a mezőgazdasági termelők képesek gazdaságosan termelni, akik a lehető legkisebb ráfordítással képesek az optimális termést elérni a piac igényei szerinti minőségben. A BASF folyamatos fejlesztéseivel a kalászosoktól a repcén át a szőlőig minden növénykultúra számára a teljes termelési időszakra kiváló növényvédő szereket kínál, amelyeket szántóföldön, gyakorlati körülmények között próbálnak ki. Az eredményről a rendezvényre látogatók saját szemükkel győződhettek meg.

Nem elég azonban a kis költséggel elért jó termés, jövőnk érdekében környezetünk megóvását is szem előtt kell tartanunk. E célkitűzés alapján fejlesztette ki a BASF az új környezetbarát növényvédő szer csomagolását.

EcoPack, a könnyű egyszerűen kezelhető flakon

Az EcoPack új típusú, védőfólia nélküli középen elhelyezkedő csavaros kupakja és a flakon formatervezett kialakítása elősegíti a benne található folyadék maradéktalan kiöntését és az öblítést, csökkenti a visszafröccsenés és a loccsanás lehetőségét. A csomagolóanyag kifejlesztésében a cég kutatói mellett a világ különböző pontján élő mezőgazdasági termelők is aktív szerepet játszottak, tapasztalataikat figyelembe vették a fejlesztő mérnökök.

A kiürült flakonok könnyen összepréselhetők, így szállításuk, raktározásuk is optimális.

A csomagolási rendszer teljes megújulása 2014 végére fejeződik be, melynek eredményeként a BASF 2000 tonnával csökkenti az üvegházhatású CO2 kibocsátást. Ez több mint 80.000 esőerdei fa megóvásával egyenértékű.

CARAMBA® TURBO a BASF új repce regulátora

A speciálisan repcére kifejlesztett – két egymás hatását elősegítő hatóanyagú szer – új formulációjának köszönhetően a viaszos növényfelületen jobban eloszlik, erősebben megtapad, gyorsabban szárad, a növény szöveteibe több hatóanyag szívódik fel, ennek köszönhetően kiváló az esőállósága.

Ősszel…

A CARAMBA®TURBO előnyös hatást gyakorol a repce energiagazdálkodására. Az őszi kezelés után a visszafogott hajtásnövekedés erős erőteljes gyökérnövekedéssel párosul, ugyanis a rendelkezésre álló tápanyag a gyökérrendszer fejlődését segíti elő elsősorban, ami a karógyökér megvastagodásában és a sűrűbb, mélyebbre hatoló oldalgyökerek megjelenésében mutatkozik meg. Ez a kedvező morfológiai változás növeli a repce télállóságát, csökken a kifagyás veszélye és az alsó levelek lefagyása mérséklődik. Enyhe tél esetén a szer megakadályozza a korai szárbaindulást.

…és tavasszal

A CARAMBA® TURBO-s kezelés tovább erősíti a repce gyökér és hajtásrendszerét, hatására homogén, erős szárú állomány alakul ki, az elágazások száma megnő. A jól fejlett állományban a virágzás lefutása egyöntetű, a növény sok, maggal telített becőt köt, érése egyenletes.

A CARAMBA® TURBO erőteljes fungicid hatással is rendelkezik, így eredményesen mérsékli a fómás levélfoltosság és szártő rothadás valamint a cilindrosporiumos betegség által okozott károkat.

Váczi Lajos