fbpx

Timac AGRO Tápanyagszakértő

Írta: Szerkesztőség - 2018 június 08.

Válasz a foszforpótlás őszi kihívásaira

Bár a talaj teljes ellátottsága foszforból igen magas (akár több t/ha), a felvehető forma mennyisége a legtöbb esetben nem haladja meg az 5kg-ot hektáronként. Figyelembe véve, hogy a növényi életfolyamatok szempontjából esszenciális tápelemről van szó, pótlása is hasonló figyelmet kellene, hogy kapjon. Az általános gyakorlatban használt foszfor műtrágyák a kijuttatás után 10 nappal akár 50-70%-ban is lekötődhet talajtípustól függően, így azt a növény tovább nem lesz képes felvenni. Mivel minden alapvető folyamatban részt vesz a foszfor, mint tápelem a növényben, ezért megfelelő mennyiségű és minőségű jelenléte elengedhetetlen a modern növénytermesztési hozamok eléréséhez. A Timac AGRO által kifejlesztett sepciális hatóanyag, a TOP-PHOS megoldást nyújt a lekötődési és felvehetetlenségi problémákra.  A szerves komplexben tartott foszfor teljeskörű lehetőséget ad a tenyészidőben való igény pótlására, mert folyamatos védelmet ad a foszfornak, és akkor táródik fel, amikor a növénynek ténylegesen szüksége van rá.  Ez kifejezetten hasznosnak bizonyul az őszi vetésű növények esetében is, hiszen ezeknél a növényeknél akár 100-150 nap is eltelhet a kijuttatás és a növény nagy foszforigényű fenológiai állapot (bokrosodás és szárba indulás, virágzás) között.

Mikrogranulátum – Kis dózis, nagy előny

A mikrogranulátumok szerepe a hozamelvárásokkal együtt növekszik. Annak érdekében, hogy a növények ezt el is érjék nem csupán a megfelelő talajról és tápanyag-utánpótlásról kell gondoskodnunk, de időt is kell hagynunk arra, hogy a produktumot a növény létrehozza. Ez legegyszerűbben a tenyészidő kitolásával lenne lehetséges, de ezt a vetési és aratási idők szilárd keretbe foglalják.  Lehetőségként maradt a növények kezdeti fejlődésének és későbbi biostimulálással történő segítése. A mikrogranulátumok nagy előnye, hogy a mag közvetlen közelébe, vetéssel egy menetben kijuttathatók. Így a kelő magok szinte azonnal hozzá tudnak jutni a fejlődéshez szükséges, fontos tápelemekhez (nitrogén és foszfor), és az így nyert kezdeti előnyt a tenyészidőszak végéig élvezheti a növény. A Timac AGRO speciális mikrogranulátumai ennél is többet adnak.  Biostimulátor tartalmuknak köszönhetően már a csírázás kezdeti, vízfelvételi szakaszában kifejti a hatását, így gyorsítják a csírázás és kezdeti fejlődés folyamatait. Ezen felül a termékpalettánk talajspecifikus mikrogranulátumokat tartalmaz, így bármilyen talajtípus és kultúra számára biztosítani tudjuk ezt a hatást.

Tápanyag-gazdálkodási Tudásközpontjainkban már mindenhol kikelt, 4-6 leveles kukorica és napraforgó állományokat láthatunk. Biostimulátoros mikrogranulátummal elvetett kísérleti parcelláinkban már most láthatjuk a fejlettségbeli különbségeket. A mikrogranulátumban lévő hatóanyagok a magba bejutva a csírázás élettani folyamatait gyorsítják, és már a kezdeti időszakban nagyobb gyökértömeg kialakulását eredményezik.

ŐSZI ELŐSZEZONI AKCIÓ

A Timac AGRO Hungária Kftelőszezoni akciót hirdet, melynek keretében extra kedvezménnyel juthat hozzá termékeinkhez, és alapozhatja meg az őszi kultúráinak sikerét.Az akció részleteiért keresser Timac AGRO Növénytermesztési szaktanácsadóját!

Ön adja a talajt, mi adjuk a technológiát

Mint oly sok tényező a talajban a mésztartalom is lehet előny, de ugyanakkor átok is. A mésztartalom optimális esetben pozitívan befolyásolja a talajszerkezetet és a kémhatást, ezen keresztül a tápelemek felvehetőségét. Járjon utána talaja állapotának a Timac AGRO YIELD SERVICE szolgáltatásának segítségével.