fbpx

A biodiverzitás az élelmiszertermelés alapja

Írta: Barna Ferenc - 2023 augusztus 16.

A környezet- és természetvédelemnek új szintre kell emelkedni, teremtésvédelemmé kell válnia – hívta fel Nagy István agrárminiszter a 3. Nemzeti Biodiverzitás Stratégiára, és az abban foglaltakra a figyelmet.

Beporzó
Átfogó megoldásokat kell keressünk a biodiverzitás csökkenésének kezelésére (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Teremtett világunk megóvása közös társadalmi kötelesség

Meg kell találni a teremtett világunk egységét és egyensúlyát, a nevelés szerepét az iskolában és a családban. Ennek érdekében alkották meg a 2030-ig szóló Nemzeti Biodiverzitás Stratégiát. Nagy István tájékoztatójában kifejtette, a biológiai sokféleségben rejlő természeti értékek, a fajok változatossága és a természetes élőhelyek által nyújtott olyan, „láthatatlan” szolgáltatások, mint az éghajlat-szabályozás, a beporzás, a tiszta víz és levegő fenntartható biztosítása érdekében kiemelt cél például a védett természeti területek megóvása.

Minden lehetséges eszközzel fel kell lépnünk a természeti erőforrások pusztulásával és károsításával, a természetes élőhelyek átalakításával és a környezetszennyezéssel szemben, elemeznünk kell a társadalom működését, gazdaságát, viselkedését, valóságértelmezését.

A változások nagysága miatt már nem lehetséges, hogy a probléma minden részére egy-egy konkrét, külön választ találjunk. Alapvetően fontos, hogy olyan átfogó megoldásokat keressünk a biodiverzitás csökkenésének kezelésére, amelyek figyelembe veszik a természeti rendszerek egymással és a társadalmi rendszerekkel való interakcióit – tette a tárcavezető.

Nagy István elmondta, a stratégia olyan témákat helyez előtérbe, mint a védelemben részesülő területek megóvása, a leromlott állapotú ökoszisztémák helyreállításának folytatása, a természetes és természetközeli ökoszisztémákat károsító inváziós idegenhonos fajok visszaszorítása, a fenntartható mezőgazdálkodás, erdőgazdálkodás, vad- és halgazdálkodás. A kiemelt feladatok közé tartozik továbbá a beporzók csökkenésének megállítása, az ökoszisztémák klímaváltozással szembeni ellenálló képességének javítása, a zöld infrastruktúra hálózat elemeinek fejlesztése, illetve a biodiverzitást veszélyeztető szennyezések mérséklése.

Gyümölcsös
A biodiverzitásnak kulcsszerepe van a talajtermékenység megtartásában és a beporzás biztosításában (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Biológiai sokféleség nélkül nincs agrártermelés

A biodiverzitás az élelmiszertermelés alapja, nélkülözhetetlen a talajtermékenység és a beporzás biztosításában, a víz és a levegő tisztításában, miközben gyógyszer-alapanyagot és faanyagot is nyújt számunkra. Kiemelt szerepet játszik továbbá a katasztrófák, a járványok és betegségek elkerülésében, hatásainak enyhítésében, illetve a globális és a regionális klíma szabályozásában.

Hazánk változatos természeti értékeinek hosszú távú megőrzése tehát az állampolgárok jóllétét is szolgálja, mivel a biológiai sokféleség nagyban hozzájárul az életminőség javításához, egészségünk megőrzéséhez, a nemzeti természeti örökség védelméhez, miközben nélkülözhetetlen a természeti erőforrásokon alapuló gazdasági tevékenységekhez is.

A tárcavezető kiemelte, a természeti erőforrások védelme és a velük való bölcs gazdálkodás követendő elv, hiszen csak így biztosítható, hogy hosszú távon megmaradjon Magyarország gazdag, értékes természeti környezete és biodiverzitása, amely elengedhetetlen a magyar lakosság minőségi életéhez.

Forrás: AM Sajtóiroda