fbpx

Az agrárium számára kiemelten fontos a biodiverzitás megőrzése

Írta: Barna Ferenc - 2023 május 22.

A biológiai sokféleség nemzetközi napját, vagyis a biodiverzitás védelmének világnapját minden év május 22-én tartjuk. Az Agrárminisztérium a biológiai sokféleség megőrzésének fontosságára mutat rá a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központtal közösen, tavaly indított „Év tájfajtája és haszonállata” szemléletformáló kezdeményezésével.

Szántóföldi kultúra és tájképi elem
A szántóterület egy részét nem termelő területként vagy tájképi elemként kell fenntartani (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A biodiverzitás biztosítja környezetünk stabilitását

A biológiai sokféleség egyezmény a legátfogóbb nemzetközi megállapodás földünk élővilágának megőrzése érdekében. Jelentősége, hogy a világ országait cselekvésre és együttműködésre sarkallja annak érdekében, hogy hosszú távon fennmaradjon az élővilág – vagyis a természetes élőhelyek, a fajok és a fajokon belüli genetikai értékek – változatossága. A biodiverzitás biztosítja környezetünk stabilitását és alkalmazkodóképességét, és ezáltal teszi a Földet az ember számára élhető hellyé.

Az egészségesen működő biológiai rendszerek többek között az egészséges élelmiszert, a természetes gyógyszer-alapanyagot és egyéb nyersanyagot, az iható vizet, a tiszta levegőt, a nyugodt és rekreációra alkalmas élőhelyet biztosítják számunkra. A zavartalan ökoszisztémák szerepet játszanak a természeti katasztrófák, a járványok és betegségek elkerülésében, ezek káros hatásainak enyhítésében, valamint az éghajlat szabályozásában is.

Ezért is kaptak a korábbiakhoz képest jelentősebb szerepet az új Közös Agrárpolitikában (KAP) a fenntarthatóság, a nem termelő területek, a tájelemek védelme.

Az év haszonállata a rézpulyka

A világnap alkalmából május 26-29. között a Magyar Nemzeti Parkok Hete keretében Balatonfüreden a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ jóvoltából játékos formában is megismerkedhetnek a látogatók az év tájfajtájával, az Illmiczi árpával, illetve az év haszonállatával, a rézpulykával.

Az Illmiczi árpa termése szép, telt szemű és színe világos sárga. Takarmányárpaként jó jövedelmezőséget biztosít, mivel termőhelyhez adaptált fajta, és szélsőséges körülmények között is stabil mennyiséget tud hozni.

A rézpulyka betegségekkel szemben ellenálló baromfifajta, jellemzője, hogy bőven tojó, szorgalmasan kotló és nevelő. Húsáért és tojásáért egyaránt tartják. Igénytelen, jó élelemkereső, így a baromfiudvar egyik legideálisabb, nagytestű lakója.

Forrás: AM Sajtóiroda