fbpx

Fájdalmasat csíp, és káros a növényeinkre: jön a tűzhangya

Írta: Kohout Zoltán - 2023 szeptember 20.

Pusztítja a növényvédelemben is fontos rovarokat, pusztítja a haszonnövényeket, de még az embernek sem ajánlatos találkozni vele. Csak 2-3 milliméter a hosszúsága, de maró csípése még légzésproblémákat is okozhat. A tűzhangya is jön a klímaváltozással.

Pusztítja a növényt, az állatot

Az ökológiai kár mellett az agráriumban is jelentős gazdasági veszteséget képes okozni az eredetileg dél-amerikai tűzhangya megjelenése Európában. Az agresszív faj Kínában 2004-ben tűnt fel, és az utóbbi években 12 tartományban pusztít, és akkora terméscsökkenést okoz, hogy állami kampányokat kell szervezni az irtása érdekében. A rendkívül gyorsan szaporodó rovarkártevőt a legveszélyesebb és legagresszívebb rovarok közé sorolják – írta a napokban a MezőHír. A legaggasztóbb, hogy a tűzhangya első ismert európai populációira most bukkantak rá Olaszországban. Minden növényt megtámad, a konkurens rovarokat is kiirtja a környezetéből. Így például a növényvédelem szempontjából is hasznos, más hangyafajtákra is veszélyt jelent. Egyelőre nincs ellene célzott rovarölő készítmény. Az ENSZ jelentése szerint az ilyen és hasonló invazív fajok évente legalább 423 milliárd dollárjába kerülnek a világnak, mivel növény- és állatkihaláshoz vezetnek, veszélyeztetik az élelmezésbiztonságot és súlyosbítják a környezeti katasztrófákat.

Ledobod a gatyát, ha találkozol vele

Az entomológusok szerint a tűzhangya mérge csípéskor az ember bőre alá hatolva légzési nehézséget, hányást és szédülést okozhat. Dél-Amerikában „nadrágledobó” hangyának is hívják, miután ez az apró, 2-3 mm-es állat marása olyan fájdalmas, hogy az áldozat valóban meg akar szabadulni a nadrágjától. A dolgozók tízmilliós, vándorló kolóniákat is alkothatnak, amik nemcsak a helyi flórát és faunát tarolják le, de a haszonállatok mellett megtámadják a házi kedvenceket.