fbpx

ISTERRA vetőmagok Magyarországon

Írta: Szerkesztőség - 2013 február 15.

 

 

Az ISTERRA célja új fajták és hibridek nemesítése, fejlesztése és értékesítése Közép-Európa országaiban.

 

 

Az ISTERRA aktív szereplője a magyar, szlovák, román, bolgár valamint a korábbi Jugoszlávia (Bosznia-Hecegovina, Horvátország, Szerbia, Slovénia, Montenegro, Koszovo) vetőmag piacának.

Az Axéréal évek óta jelen van a régióban több jelentős üzleti tevékenységgel, mint a malátagyártás a Boortmalt magyarországi és horvátországi cégével.

Számottevő a részvétele a vetőmag üzletágban, és aktív szereplője a nemzetközi gabona kereskedelemnek a Granit nemzetközi terménykereskedő cég leányvállalatain, a Granit Agriculture Kft.-n keresztül Magyarországon, Horvátországban, Szerbiában és Romániában.

Florimond Desprez nemesítő ház programjából kikerülő új fajtákat különböző országokban, változó földrajzi és klimatikus viszonyok között szelektálják, hogy kialakítsák a kontinentális agro-ökölogiai körülményekhez legjobban alkalmazkodó és teljesítő genotípusokat.

Az ISTERRA Magyarországon bekapcsolódik a Florimond Desprez nemesítői munkájába, biztosítva az itt előállított eredményes fajták fejlesztését, bevezetését és elterjesztését hazánk és a régió területén.

Magyarországon az Isterra Magyarország Kft. képviseli az Isterra portfóliójába tartozó őszi és tavaszi kalászos vetőmagvakat.

 

Kipróbált fajtáink:

  • Malz: Vezető fajta Közép-Európában. Az egyik legnagyobb területen vetett fajta Magyarországon. A minőségi sörgyártás egyik meghatározó alapanyaga. A minőség mellett kiváló termésbiztonsággal, magas termőképességgel és kiváló söripari tulajdonságokkal rendelkezik. Termőképessége 15%-kal meghaladja a Scarlettét.
  • Prestige: Jó minőséget és magas termőképességet egyaránt adó, egész Európában elterjedt, kipróbált, és a söriparban elfogadott régi fajta.
  • Scarlett: Kiváló söripari minőséget adó régi jól bevált standard fajta, amely termőképességben elmarad a jelenleg vezető és a jövőben használatos fajtáktól.

 

Új fajtáink:

  • Concerto: Magas termőképességű, kiváló malátázási tulajdonságokkal rendelkező új fajta. Korlátozott mennyiségű vetőmag áll rendelkezésre az idei évben.
  • Traveler: Magas hozamú, kiváló osztályozottsággal rendelkező, jó minőséget adó fajta, meghaladva az egyik legjobb fajtának tartott Prestige paramétereit. Korai vetésre ajánlott.
  • Grace: Intenzíven bokrosodó fajta, rövid szárának köszönhetően jól ellenáll a megdőlésnek. Igen magas termőképességű és jó sörárpa minőséget biztosító, stabil fajta.

 

 

3 kísérleti hely átlaga: KAPOSVÁR, KESZTHELY, JÁSZBOLDOGHÁZA

Vetőmaghelyzet az előzetes felmérések alapján jelentős igények várhatók a tavaszi kalászos vetőmagok, így a sörárpa esetében is.

A komoly piaci igények és a vetőmag előállítások gyengébb termése miatt akár vetőmaghiány is kialakulhat a piacon, ezért a termelőknek célszerű időben lekötni a kívánt vetőmag mennyiséget.

A maláta- és söripari igényeket nézve az elmúlt pár év visszaesése után tavaly már emelkedés következett be.

Ez a tendencia várhatóan az idei évben is tovább tart, így a jó minőségű sörárpára jelentős igény mutatkozik.

Az Isterra portfóliójában megtalálhatók a legkorszerűbb genetikájú tavaszi sörárpa vetőmagok, amelyeket a nemzetközi és a hazai feldolgozó ipar teljes mértékben elismer.

A tavaszi sörárpa vetőmag értékesítést a cégcsoporthoz tartozó Granit Agriculture Kft.-vel közösen végezzük, a végtermék visszavásárlásának és igény esetén a vetőmag finanszírozásának lehetőségével.

A sörárpa a szintén a cégcsoporthoz tartozó Boortmalt Kft. dunaújvárosi malátaüzemében kerül felhasználásra, így zárul a termékpálya a vetőmagtól a végtermékig.

Az Isterra Magyarország Kft. nyitott a sörárpa vetőmagok direkt, termelők felé történő szabad piaci értékesítésére, de alapvető szempont a cégcsoportunk belső igényeinek kielégítése, a malátaipar alapanyaggal történő ellátása.