fbpx

Horsch szemenként vetés – Maestro

Írta: Szerkesztőség - 2019 február 18.

Amikor megkérdeztem különböző vetőmag-forgalmazókat azzal a témával kapcsolatosan, hogy mit tartanak a legfontosabbnak a kukorica maximális termésének eléréséhez, egyöntetűen az volt a válasz, hogy a vetés, vagyis a kelés!

Minél egyenletesebb a kelés, vagyis az első és utolsó kikelt növény között minél kevesebb idő telik el, annál jobb a nagy terméshez vezető út alapja. Mivel tudjuk elérni az egyöntetűbb kelést?

szemenkénti vetőgép
Maestro RC Pronto 6 AS gépkapcsolat

A legelső a talajművelés, a magágy készítése. Ahogy a talajművelési technológiák különböznek, úgy általában a magágy készítése is különféle lehet. Azon termelőknek, akik szántanak, ajánlott még ősszel vagy télen (a fagyon) elművelni a szántást, vigyázni arra, hogy minél kevesebb legyen a taposás. Gyakran látni tavasszal a szántott és elművelt területeken, hogy kelés után az állomány nagyon heterogén, ez sokszor annak tulajdonítható, hogy a szántást későn munkálták el, a lehúzott száraz föld bekerült a gödrökbe, és az ezekbe a foltokba vetett mag jóval később csírázik ki.

szemenkénti vetőgép
Maestro RC Partner 1600 FT kapcsolat

Egy másik eset, amit már vetőgéppel ki lehet küszöbölni, a váltakozó szerkezetű talajokból adódik, amikor a csoroszlyanyomás nem mindenütt elég nagy. Mit jelent ez? Beállítjuk a csoroszlyanyomást a föld elején, de lehet, hogy néhány forduló vagy méter megtétele után más, lazább vagy keményebb szerkezetű talajjal találkozik a gép. A laza felületen mélyre kerül a mag, a keményen pedig sekélyre. A Maestro az AutoForce automatikus csoroszlyanyomás-állítás segítségével mindenütt az optimális nyomással juttatja a vetőmagot a talajba, így még tökéletesebb a mélységtartás. A mindig igazodó, vetőkocsira eső nyomás hatására a vető kocsi is nyugodtabban jár, így nemcsak a mélység lesz tökéletes, hanem a tőtávolság pontossága is nő.

szemenkénti vetőgép
Maestro 18 SW 50 cm sortávban vetett cukorrépa, napraforgó, kukorica

V-nyomó kerék

A következő felszerelés a vetőgépen a V-nyomó kerék. Laza talajokon tökéletes a hagyományos gumikerék. A középkötött vagy agyagos talajokon viszont az ujjas vagy tüskés nyomókerekek akár több tonna plusz termést is hozhatnak. Furcsán hangzik, de ez az igazság! Azon termelők, akik már találkoztak a földjeiken azzal a jelenséggel, hogy vetés után megnyílt a vetőbarázda, vagy extrém esetben már a vetésnél nem sikerült bezárni azt, ajánljuk kipróbálásra az ujjas tömörítő kerekeket.

A Maestro vetőgéppel kétféle műtrágyát és kétféle mikrogranulátumot tudunk egyszerre kijuttatni.

A Maestro 12 SW vetőkocsi 7000 l-es tartálya osztható, 60:40%-ban nitrogén- és foszforműtrágyát külön-külön lehet adagolni, és a standard egy mikrotartály mellé még egy felszerelhető, így lehet talajfertőtlenítőt és mikro startert egyszerre a vető barázdába juttatni.

szemenkénti vetőgép
Section Controll

Az előbb felsorolt Maestro-tulajdonságoknak és felszereltségeknek köszönhetően a vetőgép az igen változékony szerkezetű talajokon is több ezer forintos többletnyereséget generálhat a használónak.

Válasszuk a Maestro vetőgépet, mert a terméseredmények már bizonyítottak!

Szász Zoltán

30-7430302