fbpx

Nem korlátlan a vízkészlet, őrizd meg, amit lehet

Írta: Barna Ferenc - 2023 augusztus 16.

A klímaváltozás miatt egyre gyakoribbak a szélsőséges időjárási jelenségek, a csapadékeloszlás egyenetlen. Egyre több gyűjtő-tározó készül, azonban felmerül a kérdés, hogy a nagy felületű víztározók alkalmasak-e feladatuk ellátására? A párolgási veszteség miatt az aszályos időszakokra mennyi víz marad meg bennük?

Víztározó
A telepítés egyszerűen és gyorsan megoldható (fotó: Euro-Matic Kft.)

A víz érték – óvjuk értékeinket!

A közelmúltban Magyarországon is egyre több nagy felületű víztározó készül a csapadékvizek, belvizek gyűjtésére és öntözési célú hasznosítására. Azonban a globális felmelegedés miatt előfordulhat, hogy a párolgási veszteség miatt az aszályos időszakokra lényegében kiszáradnak.

A megoldás a párolgási veszteség kiküszöbölése, amire egy magyar gyártó kínálja a működő megoldást. Most kell lépni, amikor még van mire vigyázni, van mit megóvni az elillanástól.

A vízgazdálkodás egészét stratégiai ágazatnak tekintjük

„Tény, hogy Magyarország és Európa már rég nem a korlátlan édesvízkészletek hazája, ahogy arra a tavalyi, különösen aszályos év is rámutatott” ‒ ismerteti a helyzetet Budinszki Balázs, az Euro-Matic Kft. műszaki vezetője.

Mára a víz érték, amelyet nem elvezetni, továbbítani kell, ha túl sok van belőle, hanem megőrizni, tárolni és ésszerűen gazdálkodni vele. A globális felmelegedés hatására a csapadék nagyon rapszodikusan hullik, amit erősen aszályos periódusok váltanak, illetve, az egymást követő évek is szélsőségesek lehetnek.

Azt már tudjuk, hogy a kulcs a helyes vízgazdálkodás, ennek megfelelően a közelmúltban rengeteg olyan beruházás valósult meg és zajlik ma is országszerte, ami az áradások, belvizek, nagyobb esőzések során érkező vízkészletek tárolását, hasznosítását szolgálja. Az újonnan épült vízszint-szabályozó és vízkormányzó műtárgyak segítik a vízvisszatartást, a vízpótlást és a kártételek elleni védekezést, a betárolt természetes vízkészletek felhasználását. Ezek a jelentős beruházások azonban gyakran nem, vagy csak elkerülhetetlen tényezőként számolnak a párolgási veszteséggel.

A gyakorlatban nem ritka, hogy a jellemzően sekély és nagy felületű tározókban csak algás-iszapos sár marad az eltárolt vízkészletből mire a szárazság miatt igazán szükség lenne rá, innentől pedig a teljes beruházás használata korlátozott ‒ hívja fel a figyelmet a szakember.

Takarólabdák
Itthon kevésbé ismert megoldás a takarólabda, de külföldön már sok helyen alkalmazzák sikeresen (fotó: Euro-Matic Kft.)

A zárt-technológiás tárolás rugalmatlan és aránytalanul drága, de van megoldás

Az evidens megoldás a vízfelületek takarása, ez azonban további kérdéseket vet fel: a különböző fóliák jellemzően alkalmatlanok a kültéri használatra; a méretproblémák mellett gond, hogy az UV-sugárzás szinte mindegyiket gyorsan nemkívánatos mikroműanyaggá bontja; a megfelelő rögzítés hiányában, felkapja, elviheti egy erősebb szél a takarásra alkalmazott anyagot; a víz kezelése, ki- és betárolása bonyolultabb lesz, …

A korszerű, de kevéssé ismert megoldás a takarólabda, mely a vízfelület több mint 90%-át zárja.

A takarólabdák előnye, ábra
A gondozásmentes víztakarás költsége néhány év alatt megtérül (fotó: Euro-Matic Kft.)

Fő jellemzői:

  • teljesen időjárásálló;
  • 100%-ban újrahasznosítható;
  • évről évre alkalmazható;
  • alkalmazkodik az aktuális vízszinthez;
  • nem akadályozza a víz kezelését (adott esetben az úszást, hajózást sem);
  • a fény jelentős részének kiszűrésével gátolja az algaképződést;
  • távol tartja a vízimadarakat.

Az ilyen takarás töredékébe kerül a teljes projektnek, de ezáltal a tároló el tudja látni azt a lényeges alapfeladatát is, hogy a vízkészlet rendelkezésre álljon a megfelelő pillanatban. A gondozásmentes takarólabdák költségét jellemzően már az első néhány év víznyeresége fedezi, míg a várható élettartam évtizedekben mérhető.

Az Egyesült Államokban és Európa egyes területein már bizonyított az innovatív technológia. A telepítése egyszerű, mégis hatékonyan támogatja az új vízgazdálkodási szemléletet és az agrárium – a vízkészletek megóvására az öntözött területek növelésére irányuló – törekvéseit.

Forrás: Gold Communications