fbpx

Hol van most a föld?

Írta: Szerkesztőség - 2016 január 04.

Sok bérlemény van továbbra is jogi személyeknél, akik nem vehetik meg azt a területet, ahol jelenleg gazdálkodnak. Ők csupán az összes földműves gazda 1-2%-át teszi ki. 12 állami gazdaságnál 148 ezer hektár föld van tulajdonban. Ezek nagy részét természetes személyek bérlik. Szerencsére a vidéki közösséget építő, munkahelyet teremtő gazdák is nagy számban vannak jelen. Most az állam a magyarországi mezőgazdasági művelési ágú földek 6 százalékát bízza gazdákra, családi gazdaságokra, földművesekre. „Egy dolgos, szorgalmas ember gyarapítja azt, amit örökül hagy. A föld mindig is több volt szimpla megélhetésnél.” – vallja az x-agro.hu portál vezetője.

Ki vehet ma földet Magyarországon?

Alapvetően 1ha alatt bárki vehet termőföldet, akár úgy is, hogy nem regisztrált földműves. Természetesen mindaddig, amíg az által birtokolt földterület mérete összesen nem haladja meg az 1 hektárt. Ez alól a szabály alól is van kivétel, méghozzá az egyik leggyakoribb, ha közeli hozzátartozók között cserél gazdát az ingatlan. E méret fölött már szükséges földműves regisztrációs számot igényelni a Járási Földhivatalban. Az eljárás ingyenes, és postai úton is kérhető a regisztráció. Alapvetően meglévő végzettségekre, vagy megszerezhető képzettségekre lehet hivatkozni a földműves igazolás megszerzésénél. Míg előbbit törvény sorolja fel, utóbbi szakmákról a képzési helyeken érdeklődhet.

A Járási Földhivatal határozatban értesíti az igénylőt, hogy földművesként nyilvántartásba vette. Ennek igazolásaként kiadott határozat számát kell felhasználni akkor, ha a földszerző képesség igazolása felmerül.