fbpx

Az ökológiai termelés a hazai mezőgazdaság fontos szegmense

Írta: Barna Ferenc - 2022 szeptember 05.

Az ökológiai gazdálkodásban érintett valamennyi szereplő (termelők, feldolgozók, kereskedők, szolgáltatók, tudományos szakemberek, szaktanácsadók) számára biztosít megjelenési, találkozási és tudásátadási lehetőséget az idén harmadik alkalommal megrendezendő ÖKO Expo Kiállítás és Konferencia.

Kalászos mező
Az ökológiai gazdálkodás kiemelten figyel a természeti környezet megóvására és a fenntarthatóságra (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A szintetikus anyagok használatának korlátozása

Az ökológiai gazdálkodás olyan gazdálkodási és élelmiszer-előállító rendszer, amely korlátozza a szintetikus növényvédő szerek, műtrágyák, valamint a mesterséges hozamfokozók használatát. Ezzel együtt kiemelten figyel a korszerű állatjóléti elvárásokra, a természeti környezet megóvására és a fenntarthatóságra.

Az utóbbi években hazánkban jelentősen nőtt az ökológiai művelésbe vont ellenőrzött terület és az ökológiai gazdálkodást folytató gazdaságok száma. Míg a ’90-es évek elején 8000 hektáron termeltek biotermékeket, addig a 2000-es években az ökológiai gazdálkodásba bevont terület több mint 147 000 hektárra növekedett. Majd 2012 és 2019 között több mint kétszeresére (132%-kal), 5,71%-ra emelkedett a hazai ökológiai ellenőrzés alá tartozó területek részaránya, ezzel Magyarország érte el a harmadik legnagyobb léptékű fejlődést az uniós tagállamok közül. Idén, 2022-ben, hazánkban mintegy 300 ezer hektáron folytatunk ellenőrzött ökológiai gazdálkodást. Az ökogazdálkodás szerepe egyre fontosabbá válik a jövőben.

Az adatok is jól mutatják az ökológiai gazdálkodás jelentőségét, ahogy az önnfenntartásét is, valamint a környezeti fenntarthatóság fontosságát a hazai mezőgazdaságban.

Már harmadszor kerül megrendezésre

Az ÖKO Expo Kiállítás és Konferencia a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Debreceni Egyetem, a Magyar Biokultúra Szövetség, Hajdúnánás Város Önkormányzata, valamint a Kelet-Magyarországi Biokultúra Egyesület közös szervezésében jöhet létre.

Az eseménynek 2022. szeptember 8-9-én Hajdúnánás-Kendereskert ad otthont.

A kiállítás mindkét napján szakmai programok széles választéka várja az ökológiai gazdálkodásban érdekelt, abban elkötelezett gazdálkodókat. Idén a szakmai előadások sorát nemzetközi szakemberek prezentációi is színesítik.

Kalászos mező
Számos szakmai programot kínál a rendezvény (fotó: NAK)

A rendezvény tematikájában számos elem helyet kap

Az ökológiai gazdálkodás nemzetközi világára kitekintés, a lehetőségek és jó gyakorlatok megismerése mellett az ökológiai gazdálkodás olyan szempontból értelmezése, mint környezeti és fenntarthatósági lehetőség a magyar mezőgazdaságban, az uniós támogatások, a precíziós technológiák, valamint gyakorlati gépbemutatók.

A rendezvényen a szakmai programok mellett több tucat kiállító kínálja tudását, technológiáját, szolgáltatásait és termékeit a helyszínen.

A kiállításon inputanyagok széles kínálata, szolgáltatások, szaktanácsadás, a legmodernebb technológiák, munkagépek, gépalkatrészek, analitikai műszerek várják az érdeklődőket. A gépbemutatón a szántóföldi és a kertészeti művelés gépei a gyakorlatban is megtekinthetők, illetve robotbemutató, gyomfésűk, kamerás kultivátorok is láthatók lesznek.

A rendezvényre a belépés ingyenes, azonban előzetes regisztrációhoz kötött. A regisztráció, a részletes program és a további információk elérhetők a NAK tematikus honlapján.

Forrás: NAK/Sajtóközlemény
Összeállította: Barna Ferenc