fbpx

Madárinfluenza: hazánkat külön is említi a lesújtó jelentés

Írta: Kohout Zoltán - 2022 szeptember 05.

A valaha volt legnagyobb madárinfluenza-kitörés sújtotta idén Európát, amiben Franciaország után hazánk a második leginkább érintett állam. A helyzet olyan súlyos, hogy már a másodlagos feldolgozóiparban is hatalmas kiesést okoz.

46 millió szárnyas, 5000 fertőzés

Az Európai Bizottság friss jelentése szerint a magas patogenitású madárinfluenza (HPAI) idei kitörése a legnagyobb, amelyet Európában tapasztaltak. A 2021-22-es szezonban összesen csaknem 2400 járványkitörés volt, az érintett létesítményekben 46 millió szárnyast, 168 észlelést regisztráltak fogságban tartott madaraknál, és több mint 2700 magas patogenitású madárinfluenza-érintettséget vadon élő madarakban. Március-júniusban a 28 EU-országban és az Egyesült Királyságban 1182 magas patogenitású madárinfluenza-vírus kimutatást jelentettek, ebből 750-et baromfiban, 410-et vadon, 22-t pedig fogságban tartott madarakban. A legutóbbi jelentési időszakban a baromfijárványok 86%-a másodlagos fertőzés volt a magas patogenitású madárinfluenza gazdaságok közötti terjedése miatt.

Franciaország és hazánk a leginkább érintett

A baromfijárványok közül Franciaország a legsúlyosabban érintett ország az összes közelmúltbeli eset 68, míg Magyarország az esetek 24%-ával. Egyetlen másik EU-tagország sem ért el 2%-nál magasabb arányt. A vadon élő madaraknál azonban a legtöbb észlelést Németországban (158), majd Hollandiában (98) és az Egyesült Királyságban (48) jelentették.

Jelenleg a vadon élő madarak körében endemikus

A szaksajtó szerint a HPAI (H5) vírusnak a vadon élő madarakban való fennmaradása a 2020-21-es járványhullám óta azt jelzi, hogy a vírus endémiássá vált az európai vadon élő madarak populációiban. Ez azt jelenti, hogy a baromfitenyésztők körében várhatóan egész évben jelen lesz, a legnagyobb kockázattal az őszi és téli hónapokban. Az Egyesült Királyság Állat- és Növény-egészségügyi Ügynöksége virológiai osztálya szerint a betegségek közvetlen jövőbeli leküzdésének kilátásai nem túl jók. A szakértők szerint stratégiákra van szükség a baromfisűrűség csökkentésére a magas kockázatú területeken.

Folynak a kísérletek; bajban a feldolgozóipar

Reményt adhat, hogy Franciaország megkezdte a kacsák nagy patogenitású madárinfluenza elleni vakcinázási kísérletét. Az ottani agrárminisztérium jelentése szerint 2 olyan vakcinát tesztelnek, amelyek megvédhetik a madarakat a fertőzéstől, és megakadályozhatják a vírus terjedését.

A madárinfluenza mellett a sertéspopulációkat sújtó járványok – mint nemrég beszámoltunk róla – rendkívül nehéz helyzetbe sodorják a másodlagos feldolgozóipart. A visszatérő megbetegedés-hullámok (no meg a többi gondok: költség- és áremelkedések, piaci válságok) az állati eredetű tetemek és a vágóhídi hulladékok feldolgozásából élő cégeknél pótolhatatlan alapanyag-hiányt okoznak. Ha nincs állat, akkor nincs elhullás és vágóhídi hulladék sem, akkor nyilván mit feldolgozni.