fbpx

Ezzel az elpusztult szárnyasok száma közel 3,5 millió

Írta: Barna Ferenc - 2022 július 28.

Tovább tarol a madárinfluenza Hollandiában: egy frízföldi broilercsirke telepen több mint 100 ezer szárnyast öltek le a járvány miatt. A tavalyi évben indult fertőzési hullám kapcsán elpusztult baromfik száma ezzel megközelíti a 3,5 milliót Hollandiában.

Baromfik a ketrecben
A zárt tartás a madárinfluenza miatt is indokolt (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A holland baromfiágazat az elmúlt 20 év legsúlyosabb madárinfluenza-járványával küszködik

A 2021 októberében hozott intézkedések alapján minden baromfit zárt térben tartanak a terjedés továbbterjedésének megakadályozása érdekében.

Hollandiában közel 1700 baromfitelep működik, amelynek fele tojástermelésre szakosodott (évente mintegy 10 milliárd tojás a produktum). Madárinfluenza-fertőzést eddig 50 gazdaságban találtak, amelyek többsége tojástermeléssel foglalkozott.

A mostani fejtőzés egy broiler telepet érintett

A tulajdonos több szárnyas tartással, neveléssel foglalkozó teleppel rendelkezik a térségben (az érintett helytől három kilométeren belül), ezeket megfigyelés alá vonták.

Tíz másik baromfitelep – mostani járvány epicentrumától kevesebb mint 10 kilométeres körzetben – tilos a szárnyasok, tojások, szalma és trágya mozgatása.

Hazánkban egyelőre stagnált a kedvező helyzet

A holland példa azonban mutatja, hogy az itthon bevezetett könnyítések ellenére továbbra is fennáll a vírus felbukkanásának veszélye. A felelős állattartás, különösen a járványügyi előírások betartása továbbra is kiemelt jelentőséggel bír az állomány megóvása és a madárinfluenza-mentes státusz fenntartása érdekében.

Forrás: DutchNews
Összeállította: Barna Ferenc