Méhészek: elpusztult a hazai méhállomány ötöde

Írta: Kohout Zoltán - 2021 május 21.

A klímaválság szeszélyes időjárása, a fertőzések és a szabálytalan növényvédőszer-használat miatt nagy bajban az ágazat jövője.

 

méhészek

 

Gyötri őket a klímaválság

Óvatos becslések szerint mintegy 30 százalékos méhpusztulást regisztráltak a tavalyihoz viszonyítva hazánkban – mondta az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) Baranya megyei méhészeti szaktanácsadója a Hello, Vidéknek. May Gábor méhész szerint ezt tetézi, hogy a méhlegelőket szintén komolyan érintette a szeszélyes időjárás, ami néhány mézfajta komoly drágulását is magával hozhatja. Az egyik fő gond idén (is), hogy az enyhe télben a rovarok nem tudnak mélynyugalomba vonulni. – Ha nincs hideg, akkor a királynők nem állnak le a fiasítással, ez viszont „koptatja” a téli méheket, hiszen folyamatosan repülnek, és a hideg évszakban is fent kell tartani azt a hőmérsékletet, ami a fiasításnak szükséges – mondta a szakember. A meleg telet követte a fagyos tavasz, amikor sok, számukra alapvetően fontos korai virágzású növény elfagyott. A méhészek az elmúlt 25 évből nem emlékeznek ehhez hasonló, drasztikus helyzetre. Azt prognosztizálják, hogy ez akár még állandósulhat.

 

méhészek

 

Hamarosan nagy baj lesz

Ugyancsak komoly probléma lesz nyárra az atkák számának felszaporodása, aminek a méhek szárnydeformitása, a fekete anyabölcső jelensége, a heveny méhbénulás vírusok megjelenése a következménye. May Gábor szerint Magyarországon nincs probléma még a méhsűrűséggel, mert a beporzórovar-mennyiség rendelkezésre áll, de fontos feladat olyan méhlegelőket keresni, ami segít fenntartani a méhállományt, emellett óvni, monitorozni a növényvédő szerek okozta hatásoktól-hatásokat. May Gábor lapunknak megerősítette: országosan is kalkulálható az állomány 20 százalékos pusztulása. Egyelőre nincs gond a sűrűséggel, de ha tovább gyengül az ágazat jövedelmezősége, akkor pár év múlva a mainál is komolyabb hiányra kell számítani.