fbpx

Nagy a harc a napraforgómagért

Írta: Kohout Zoltán - 2021 május 21.

A tavalyi rossz év után bőséggel lesz napraforgómag, de most az export döcög a világrekordernél.

 

napraforgó

 

Fékező importőrök

Az ukrán napraforgóolaj-kivitel mértéke várhatóan elmarad a 2020/21-es gazdasági évre megállapított végleges exportkvótától, mivel a magas árak és a Covid-19 okozta keresletcsökkenés visszaveti az importáló nemzetek vásárlási hajlandóságát – jelentette be ukrán kereskedelmi forrásokra hivatkozva az Agricensus. A felső határt azután vezették be Ukrajnában, hogy a szárazság tavaly csalódást okozó napraforgótermést okozott, ami belföldi áremelkedéshez vezetett a napraforgó-felhasználás terén. A különféle olajos magvak közül a napraforgó kínálja a legjobb jövedelmezőséget az ukrán gazdák számára – írta nemrég laptársunk, a Mezőhír –, hiszen ezt keresik leginkább a belföldi gyárak. Az ukrán feldolgozók kapacitása 23 millió tonna, ebből csak a napraforgómagra 19 millió tonna áll rendelkezésre. Ezért óriási a verseny az exportra dolgozó kereskedők és a belföldi gyárak között a magért. Az elmúlt évtizedben folyamatosan nőtt a növény termőterülete, ami ma már jócskán meghaladja a 6 millió hektárt, és a táblákon elért hozamnövekedés (ma már általában 2,5 tonna) is egyre több és több magot szállít a feldolgozókhoz.

 

napraforgó

 

Kordában tartanák

A világ egyik legnagyobb gabonatermesztő mezőgazdaságában az már biztos, hogy a gazdasági év szeptemberi kezdete és áprilisi vége között exportált szűk 4 millió tonna majdnem 14 százalékos csökkenést jelent az előző évi azonos időszakhoz képest. Ez a mennyiség az 5,4 millió tonnás szezonális exportkvóta 72 százalékának felel meg – erről egyébként az iparági és a mezőgazdasági kormányzati szereplők állapodtak meg azért, hogy a napraforgó-termékek kiskereskedelmi árait a gazdasági év hátralévő részében kordában tartsák.

Az export visszaesését egyébként olyan tényezők is befolyásolják, mint a Szuezi-csatorna eltorlaszolása, vagy például a hatalmas indiai piac Covid-járvány miatti recessziója, továbbá az utóbbi hónapokban felduzzadt készletek miatt a kereslet csökkenése Kínában.