fbpx

Az OptiCorn kukoricacső-törő adapter gyakorlati tapasztalatairól érdeklődtünk

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2021 június 18.

Az OptiCorn kukoricacső-törő adapter tavalyi szezonban teljesített munkájáról és az ennek kapcsán szerzett tapasztalatairól érdeklődtünk egy gazdálkodónál, aki 750 ha kukoricát takarított be egy OptiCorn adapterrel 2020-ban.

 

Optigép adapter

 

– Milyen megfontolásból választotta az OptiCorn szárzúzós betakarítóadaptert?

– Gazdaságunkban intenzív technológiában, öntözött területen termesztünk szemes kukoricát. Termésátlagaink magasak, szinte a legtöbb területen meghaladják a 10 tonna/ha mennyiséget. Betakarításhoz nagy áteresztőképességre képes kombájnokat használunk. Korábban egy nyugat-európai gyártó kukoricacső-törő adaptermodelljét alkalmaztuk, de ennek, a megfelelő munkaszélesség ellenére, a betakarítási teljesítménye nem volt energetikai összhangban a kombájnunk teljesítményével, így nem tudtuk optimálisan terhelni a gépet. Arról nem is beszélve, hogy szezonra való felkészítés és az alkatrészcserés javítás sokkal nagyobb költséget jelentett, a magas alkatrészárak miatt. Így az adapter cseréje mellett döntve, a beruházás előkészítésekor több adaptert is kipróbáltunk, köztük az OptiCornt is, amelynek műszaki színvonala, munkaminősége, teljesítménye, illetve kedvező ár/érték aránya meggyőzött bennünket, és mellette tettük le voksunkat.

– Miután már túl van az első szezonon az adapter, a tapasztalatok alapján elégedett a betakarítási teljesítménnyel és munkaminőségével?

– Az OptiCorn törőegység törőhengereinek keményfémmel felszórt, cserélhető késeinek és a hosszított fosztóhengereknek köszönhetően a szárlehúzás kíméletes, így 8–10 km/h tartományban is szép munkát végez. Nagy hozamú, jelentős szármennyiségű kukorica esetén is elakadásmentes volt a törőhengerek szárlehúzása, még 10 km/h munkasebesség esetén is. Gyakran előfordul, hogy a különböző táblákba vetett eltérő hibridek változó szárvastagságúak, de az OptiCorn adapter elektromos törőlécállításával gyorsan képesek voltunk alkalmazkodni az adott körülményekhez.

 

Optigép adapter

 

– A szárzúzó rendszer működésével és munkaminőségével mennyire van megelégedve?

– A törőhenger alá szerelt, annak területét teljesen lefedő, nagy fordulatszámú (2 450 fordulat/perc), magas teljesítményű szárzúzó késrotorok maximális munkasebesség és nagy szártömeg esetén is mindig garantálták az 5–6 cm vágáshosszúságot. A keményfémmel felszórt zúzókéspárok a szezon alatt alig koptak meg, és vágóélük is végig hatékony maradt.

– Tapasztalatai alapján mennyire karbantartás-érzékeny az OptiCorn kukoricacső-törő adapter?

– A karbantartás megkönnyítése, kényelmesebbé tétele érdekében tett fejlesztéseket több ponton is érzékeltük a felhasználás során. A törőhengerek speciális csapágyazásai napi karbantartást nem igényelnek, de törőegységek közötti kardánösszekötést is szezon előtt egyszer kell megzsírozni. A kombájnról érkező hajtás teljesen zárt házban továbbítja az adapter, amely így teljesen megvédi a szennyeződésektől a duplex láncos lánckerekes áttételt. Viszont a kenéshez nem kell a zárt házat felnyitni, külön kenési pont került a ház tetejére kihelyezésre, így ez a művelet is kényelmesen megoldható, és a láncfeszesség állítását is kívülről végezhetjük, ami szintén megkönnyíti a beállítási feladatokat. A behordócsiga csapágyazásának kenése szintén kihelyezett kenési ponttal egyszerűsödött, és a kanalas láncok feszességét is könnyen tudtuk beállítani a félautomata láncfeszítővel.

 

Optigép adapter

 

www.optigep.hu

Héjja Csaba
sales manager
+36-30/129-3680