fbpx

Újdonságok hígtrágyakezelésre és -felhasználásra

Írta: Agrárágazat-2023/05. lapszám cikke - 2023 május 20.

Az egyre szigorodó jogszabályok és követelmények jelentősen megnehezítik az állattenyésztő gazdaságok számára a hígtrágya kezelését, illetve felhasználását. A trágyakezelés és -kijuttatás eszközeire szakosodott nemzetközi gyártók az elmúlt időszakban több innovációt piacra dobtak, hogy a fent említett szigorú előírásoknak a felhasználók meg tudjanak felelni. Cikkünkben ezekből mutatunk be néhányat.

Új megoldású szeparátor

A jelentősebb állatlétszámú gazdaságoknál a termelt hígtrágya mennyiségi kezelése komoly feladatokat ró a tenyésztőkre. Ilyen gazdaságokban a hígtrágya szeparátorral végzett kezelése komoly megtakarítást is hozhat, hiszen a tárolásikapacitás-igénye akár 30%-kal is alacsonyabb lehet. A Vogelsang egy préscsavaros hígtrágya-szeparátort mutatott be, amellyel belépett a trágya-elválasztástechnika nemzetközi piacára. Az XSplit segíti a felhasználókat abban, hogy optimálisan elkülönítsék a szilárd szerves trágyát és a hígtrágyát az eltérő technikát igénylő kijuttatáshoz, illetve felhasználáshoz.

Xsplit separátor
A nagy teljesítményű XSplit szeparátor, amelynek kialakítása és karbantartása eltér a piacon lévő többi szeparátortól (fotó: https://www.vogelsang.info/)

A préscsavaros leválasztó alkalmazásával a szilárd-folyadék trágya szétválasztásának bevált módszerét alkalmazta a Vogelsang, de mindezt úgy tette, hogy közben optimalizálta a mögötte lévő technológiai sort. A meghajtót a szilárdanyag-kivezetéshez telepítette, és nem a konkurenseknél megszokott megoldást alkalmazta, amelyeknél az általában a hígtrágya beáramlásnál található. Így a hagyományos szeparátorokkal szemben ennél a modellnél a folyadék nem szivároghat be a meghajtásba. Ennek a konstrukciós megoldásnak köszönhetően elhagyható a tengelytömítés, és ez jelentősen mérsékeli a karbantartási költségeket. A magas minőségű elasztomer tömítőtárcsa – amellyel szemben a leválasztó területen a nyomócsavar dolgozik – garantálja a biztonságos zárást. Nincs szükség plusz segítségre, és szinte nulla a kezdeti szivárgás mértéke is. A préselési terület és ezáltal a szárazanyag-tartalom beállítása is gyors, egyszerű, és egyedileg, néhány lépésből megoldható.

A Vogelsang préscsigás szeparátora optimalizált technológiájával akár 40 százalékos szárazanyag-tartalmat ér el a szilárd frakcióban, így a követelmények széles skáláját képes kielégíteni.

Az elválasztó fejlesztése során a cég nagy hangsúlyt fektetett a felhasználó számára nagyon jó költség-érték arányra is.

Kénsavat a hígtrágyába?

Elsőre lehet, hogy nagyon meredeknek hat a fejlesztés híre, de az ötletgazdák szerint magasabb terméseredményeket, az ammónia jelentősebb arányban történő ammóniummá alakulását és a növény számára elérhető nitrogén mennyiségének emelkedését okozhatja a kénsav adagolása a hígtrágyához. A fejlesztés szintén a Vogelsang céghez köthető, amely a dán BioCoverrel együttműködve fejlesztette ki az eljáráshoz szükséges SyreN kénsavadagoló rendszert. A SyreN a szántóföldre kijuttatott vagy injektált hígtrágyához kénsavat adagol egy 850 literes, dupla falú IBC tartályból, amely a traktor első felfüggesztésére van kapcsolva. További kettő darab másodlagos tartályt helyeztek el a főtartály mellett, adalékanyagok, illetve víz tárolására.

SyreN kénsavadagoló rendszer
SyreN kénsavadagoló rendszer (fotó: http://www.biocover.dk)

Speciális csatlakozókkal és kiömlésmentes kialakítással garantálják, hogy a kezelő soha ne érintkezzen a savval, és a teljesen zárt rendszer maximálisan biztonságos legyen számára.

SyreN kénsavadagoló rendszer
SyreN kénsavadagoló rendszer főtartálya (fotó: http://www.biocover.dk)

Az IBC savtároló tartályból szivattyúrendszer továbbítja a kénsavat a keverőbe, amelyben a sav egyesítésre kerül a hígtrágyával. A pH-érzékelő folyamatosan ellenőrzi és szabályozza a hígtrágyához hozzáadagolt sav mennyiségét, így garantálva azt, hogy az optimális tartományon belül maradjon annak mértéke.

Felkavarja maga körül a kétéltű a trágyát

A NUHN Lagoon Crawler a nemzetközi piac első és mindmáig egyetlen kétéltű, távirányítású önjáró trágyalékeverője. A különleges felépítésű gépet a nyitott tárolókban tárolt hígtrágya átkeverésére fejlesztették. Akár 1 km-ről is tudjuk irányítani a Long Range Belly elnevezésű kis kézi irányítópult segítségével. A kétéltű keverő komoly, 12”-os áteresztőképességű szivattyúval van szerelve, így a tároló teljes átkeverése kevés időt vesz igénybe.

önjáró hígtrágyakeverő
NUHN Lagoon Crawler önjáró, kétéltű hígtrágyakeverő (fotó: http://nuhn.ca)

A trágyakeverő ágyúival létrehozott és irányított hígtrágyasugár akkora nyomással tör bele a vastag alsó trágyakéregbe, hogy elpusztítja még a teljesen érintetlen szilárdanyagblokkokat is. A merülőszivattyú és az összkerékhajtás lehetetlenné teszi az elakadást. A legújabb generáció hidraulikus rendszerét jelentős részben áttervezték. Ennek köszönhetően a kerékhajtások az előző generációhoz képest most 18%-kal nagyobb nyomatékot képesek létrehozni. A Smart Traction Control rendszer megakadályozza a kerekek leállását, úgy, hogy nagyobb mennyiségű olajat szállít azokhoz, amelyeknél a leállást meg kell akadályozni.

Önjáró hígtrágyagyűjtők

Az utóbbi néhány évben főleg a tengerentúlon egyre több trágyakezelésre specializálódott gyártó rukkolt elő önjáró hígtrágyagyűjtővel. A Mensch Manufacturing LLC önjáró hígtrágyagyűjtő-szériát, három különböző (8300, 11 300, 16 300 l) tartálykapacitással és tengelytávval kínálják. Az istállók trágyagyűjtő padozatáról hidraulikusan „V” alakban nyitható, gumilapos gyűjtőegységgel tereli össze a vákuumos felszívóegységhez a hígtrágyát, amely a tárolótartályba továbbítja azt. A gyűjtőszárnyak állítható nyomással rendelkeznek, és nyírócsavarjaik lehetővé teszik, hogy költséges károk okozása helyett összecsukódjanak, ha akadályba ütköznének. Ha az egység eltalál valamit, ami nem mozdul, a szárnyak hátrahajlanak.

önjáró hígtrágyagyűjtő
Az önjáró hígtrágyagyűjtő széria középső tagja a V3410 típus (fotó: https://menschmfg.com/)

A mellső- vagy összkerék-kormányzású, négykerék-meghajtású, 2 sebességtartományos mechanikus járószerkezet-hajtású önjáró gép fűtött, légkondicionált, egyszerű kivitelű vezetőfülkéből kezelhető, melyet magas nyomású mosóval is tisztíthatunk. A kabin katonai minőségű alkatrészeket tartalmaz a hosszú élettartam érdekében, anélkül, hogy a padlón lévő kezelőszerveket a korrozív trágya károsítaná.

önjáró hígtrágyagyűjtő
Az önjáró hígtrágyagyűjtő trágyaterelő gumiszárnyai (fotó: https://menschmfg.com/)

A gép haladási irányának megválasztását és a gyűjtőlapok mozgatását joystickkal vezérelhetjük. A magajáró eszköz meghajtásáról 220–240 LE teljesítményű dízelmotor gondoskodik. A gyűjtőtartály ürítése többféle módszerrel oldható meg. A tartály alján található teljes hosszúságú csiga lehetővé teszi mindenféle trágya gyors és egyszerű kirakodását. Hidraulikus nyitású mellső ürítőnyíláson, csigás rendszerrel, változtatható szállítási kapacitással nyílt tárolóba üríthető a trágya, de lehetőség van mellső és hátsó terítőegységekkel a területen való szétszórásra, vagy tömlőn keresztül zárt emésztőbe történő ürítésre is. Az ürítéshez trágyaszeparáló berendezéssel is felszerelhető. Akár 50 másodperc alatt kiüríthető a 11 300 literes tartályméretű középső típus is. A tartályok tisztítását két könnyen kezelhető, nagy méretű, zárható szerviznyílás segíti.

Amint az a cikkünkben röviden bemutatott innovációkból is kitűnik, a gyártók egyre több olyan megoldást fejlesztenek és kínálnak a felhasználók számára, amellyel segítik a gazdákat az egyre szigorodó trágyakezelési és felhasználási előírások betartásában.

Farkas Imre