fbpx

Húsba vágó lesz a kínai sertés-importstop, de valaki jól jár

Írta: Kohout Zoltán - 2024 június 20.

Ha Kína tényleg bezárja kapuit az európai sertéshús előtt, akkor észak- és dél-amerikai, illetve orosz érdekeltségek nyerhetnek a fordulaton. A kereskedelmi harc tovább éleződik, a dánok már vészforgatókönyv alapján lobbiznak.

Rémálom lenne

Kína tavaly 6 milliárd dollár értékben importált sertéshúst, beleértve a belsőségeket is. Ennek több mint a fele az EU-ból származott, ám Kína – mint az Agrárágazat is megírta – azt fontolgatja, hogy kizárja az európai árut hatalmas piacáról. Ez a lépés Kína részéről válasz volna az Európai Unió azon szándékára, hogy extra vámot vessen ki az Európát elárasztó kínai elektromos autókra. A kínai megrendelések elvesztése óriási üzletvesztéssel járna Európa húsiparában. „Az EU Kínába irányuló sertéshús-exportjának teljes felfüggesztése rémálom forgatókönyv lenne a sertéshús-ellátási lánc számára, és az egész EU-ra kihatással lenne” – mondta Justin Sherrard, a Rabobank állati fehérjék globális stratégája.

Spanyolok, dánok máris mozdultak

Az esetleges kínai importstop a világ egyik leghatékonyabb mezőgazdaságának, a dánnak sertéságazatát is húsba vágóan érintené. A Reuters szerint a Dán Mezőgazdasági és Élelmiszerügyi Tanács arra szólított fel, hogy július 4-e előtt találjanak megoldást. Ez a dátum arra a határnapra utal, amikor az EU életbe léptetné a kínai e-autók behozatalát megvámoló szabályozást. Spanyolország ugyancsak tárgyalásokat sürget az EU Kínába irányuló sertéshús-exportjára vonatkozó vámok elkerülése érdekében.

Amerikai és orosz felek nyernének rajta

Ha a kínai importstop mégis megvalósul, akkor dél- és észak-amerikai sertéshús-beszállítók szerezhetnek piaci részesedést szerezhetnek Kínában. Illetve az oroszok, akiknek árui, ha nem is mindig a legmagasabb minőségi kategóriát jelentik, a tömegigényeket nagy mennyiségben kiszolgálják.
Persze könnyen lehet, hogy lelepleződik: mindez nem más, mint hangos kofa-perlekedés, piaci erőfitogtatás, fenyegetőzés. Kína voltaképpen dömpingellenes eljárás lefolytatását követeli az EU-s autóvámok miatt – önmagában csak ez a vizsgálat, még kínai elemzők szerint is, legalább egy évig eltart majd… Addig még sok minden történhet. Spanyolország, Hollandia és a dánok mellett az EU legnagyobb sertéshús-exportőre a kínai piacon, máris bejelentette, hogy az uniós tisztviselőkkel együttműködve megpróbálja elkerülni a káros vámokat.