fbpx
162641

Idén visszaesik a globális sertéshús-termelés

Írta: Kohout Zoltán - 2024 április 21.

Területi eloszlás szerint nagy különbségekkel, de összességében csökkenésre számítanak a világ sertéshústermelésében idén.

A fele kínai

A kisebb kínai termelés és kereslet világszerte a sertéshústermelés enyhe csökkenését okozza a tavalyihoz képest az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium (USDA) szerint. A Francia Sertéstenyésztő Intézet (Ifip) nemrégiben szintén kisebb globális kínálattal számolt előrejelzésében. Mindkettő esetében a termelés mérsékelt, legalább 1%-os visszaesését feltételezik. Ez lenne az első visszaesés négy év után, amikor az afrikai sertéspestis (ASF) lenyomta a termelést Kínában. Mindkét előrejelzésben ismét Kína csökkenő sertéshústermelése az oka a 116 millió tonnás várható globális visszaesésnek. Ennek csaknem felét – csaknem 56 millió tonnát – Kínában állítják elő, ami az USDA szerint mintegy 2 millió tonnával, 3,4%-kal kevesebb lenne 2023-hoz képest. Az ok az, hogy a kínai sertéstermelők veszteséggel zártak tavaly, a kocák száma több mint egy éve csökken, és idén márciusra már 3 millió állattal (7%-kal) maradt el az előző év azonos hónapjának szintjétől.

sertéstartás
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Van, ahol rekord növekedés várható

A globális átlagcsökkenés persze másutt akár növekedéssel is együtt járhat. Brazíliában rekordra számítanak, +4,7%-kal, 4,64 millió tonnával, az alacsonyabb termelési költségek és a jó értékesítési lehetőségek révén. Az USA-ban az utóbbi időben enyhén nőtt a sertések száma, és a termelői árak is érezhetően emelkedtek. Az Egyesült Államok sertéshústermelése várhatóan 12,75 millió tonna lesz, ami 2,9%-os növekedés 2023-hoz képest. Az Európai Unióban 1,7%-os termelésnövekedést, 21,15 millió tonnára prognosztizálnak. Az állományok számának korábbi csökkenését követően a viszonylag magas termelői árak és az alacsony takarmányköltségek stabilizálták a sertéstenyésztést a tagállamokban: év elején 1,6%-kal több tenyészkoca volt, mint egy évvel korábban. Számos EU-országban a takarmányok csökkenése magasabb vágási súlyhoz vezet, ami a sertéshústermelés növekedését is okozza.

A globális lassulást azt is erősíti, hogy alacsonyabb importigényre számítanak Kínában. Az USDA szerint ez 58 millió tonnával várhatóan 3%-kal lesz alacsonyabb, mint tavaly. Ez némileg alacsonyabb behozatali igényt eredményez, amely éves szinten mintegy 1%-kal, 1,88 millió tonna sertéshúsra csökken a melléktermékek nélkül. Más, jelentős importáló országok, például Mexikó, Japán, Dél-Korea és az Egyesült Királyság várhatóan nagyobb sertéshúsimportra számítanak.