fbpx

Szója-kavarás: kínai rekord, brazil sztrájk

Írta: Kohout Zoltán - 2021 január 16.

Kínában nagy távlatok nyílnak a takarmány-alapanyagokra, ezért a braziloknak különösen fájna, ha épp most állnának le a teherfuvarozók. Mozgások a szója-piacon.

Új rekord jöhet

Tavaly a kínai szójabab-behozatal rekordot döntött: 13%-os növekedéssel meghaladta a 100 millió tonnát – jelentette a Reuters. Decemberben ugyan csökkent a behozatal az egy évvel ezelőtti 9,54 millió tonnához képest, de ennek nem gazdasági, hanem logisztikai okai voltak. Mint írtunk róla, Kína újjáépíti az afrikai sertéspestis által megtizedelt sertésállományát, ami nyilván idén is magas keresletet indukál majd: kínai megfigyelők nem zárnak ki újabb rekordot.

 

szója
(Illusztrációk: Horizont Média/archív)

 

Veszélyben a brazil pozíció

Az egyik brazil teherautó szakszervezet elnöke a helyi médiában figyelmeztette, hogy a február 1-re tervezett sztrájk súlyosabb lehet, mint 2018-ban, amikor a fizetés és a feltételek miatt folytatott nemzeti fellépés megszakította még az ország nagyobb városainak alapvető ellátását is. A brazil vasúthálózat relatív fejletlensége miatt a dél-amerikai állam különösen a teherautó-szállításra támaszkodik, de nemcsak a belföldi árufuvarozást érintően. Mivel az ANTB Brazília közlekedésének 60-70%-át képviseli, a február 1-jei sztrájk esetleges elhúzódása, eszkalálódása súlyos hatással lehet az ország szójabab-termelésére is. Már az eddigi késések miatt is aggodalmas jelentések érkeznek. A brazilok aggodalmait fokozza, hogy a kínai importőrök – figyelemmel késedelmes a brazíliai vetésekre, a rossz időjárás okozta várható terméskilátásokra – máris alternatívaként kezelik az észak-amerikai kibocsátókat, pont abban az időszakban, amikor hagyományosan Brazília dominálna. (Az USDA adatai szerint Brazília várhatóan 85 millió tonna szójababot exportál a 2020/21-es gazdasági évben.) Miközben tehát Brazília újabb hatalmas szójababtermés várományosa, és közben máris körvonalazódik egy újabb nagy volumenű, Kínába irányuló exportprogram, egy logisztikai zavar piacvesztéssel járhat számukra.