Lapzártától lapzártáig

Nem jóslatokba bocsátkozom, hanem egy pozitív kezdeményezésről számolok be Olvasóinknak a sertésfrontról. Hazai vállalatok és intézmények összefogva kívánnak az ágazaton segíteni, szolgáltatni, ennek érdekében a Pfizer Kft kezdeményezésére létrehozták az első magyar állategészségügyi és állattartási klasztert.

Persze nem pusztán a klaszterek agráriumban történő megjelenésétől növekedne a jelenlegi 3 milliós sertésállomány közel 4 millióra. Sőt önmagában, még a jószándék és a szaktudás, tapasztalat ellenére sem oldódik majd meg a sertés- és marhalétszám drasztikus csökkenésének problémája. Ezt a VEFT Tudásbázis Klaszter ünnepélyes megalakulásakor (2011. június 23.) az alapító tagok is elismerték. Azonban a klaszter, mint az együttműködés egy Magyarországon még új formája mindenképpen segíthet az agár-ágazaton is, mint ahogy az elmúlt tíz évben már bizonyított az ipar és a szolgáltató-szektor területén.

Hogyan?

-nemcsak javasolnak (vagy eladnak, ahogy a kereskedők többségénél tapasztalható, hanem a megvalósulás folyamatát végigkísérik, sőt az értékelésben is partnerek maradnak.

Tőzsdére lépett a takarmánykeverő VISONKA

A VISONKA nemcsak a jól kihasznált gyártókapacitása miatt ígérkezik jó befektetésnek. A céget vagyoni és pénzügyi szempontból kiszámítható működés jellemzi: tőkeellátottsága és árbevétele nő, miközben hosszú távú eladósodottsága csökken. A nyereséget befolyásoló, 2006-ban felvett fejlesztési hitelből és annak kamatából eredő lejárt határidejű kötelezettsége nincs. A menedzsment célja, hogy előtörlessze a hitelt, de legkésőbb 2016-ban a tartozás ki lesz egyenlítve, ami nagyban növelni fogja a VISONKA eredményességét is.

A szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. vajdasági partnerével, a zentai kertészek egyesületével közös programba kezdett. Csatlakozva a fenntartható tanyai gazdálkodási modell a magyar–szerb határ menti térségben elnevezésű projekthez, 3-3 tanyát jelöltek ki a Homokhátságon és a Vajdaságban, amelyekben bemutatják a korszerű, környezetbarát és piacképes termelést. Ezek a tanyák a növénytermesztést, az állattenyésztést és a turizmust modellezik, a tanyákon folyó munkát folyamatosan több mint 25 szakértő vizsgálta, a termékeiket minősítve és védjeggyel ellátva bocsátják piacra. A tapasztalatokat nyílt napokon teszik közkinccsé, ennek keretében látogatott el lapunk is Mórahalomra, a Heller-tanya bemutatkozására.

A mai tanyákon már lassan állattenyésztés sincs, a falvak elöregednek, a meglévő aktív tanyák is „dolgozó tanyák” inkább, ahol nem laknak, hanem a közeli városból járnak ki gazdálkodni. Ezzel a határ menti projekttel hosszú távon a vidék népességmegtartó képességére szeretnék felhívni a figyelmet. (Részletek: www.hu-srb-ipa.com)

A túlméretes – 2,55 méter szélességet meghaladó – mezőgazdasági járművek útvonalengedély nélkül használhatják az országos és helyi közutakat. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) rendeletmódosításával a mezőgazdasági dolgozók könnyebben közelíthetik meg földjeiket és eltörlik a napszakkorlátozást is. Jelentősen egyszerűsödtek a kísérőjármű-használati kötelezettség feltételei is. A Belügyminisztérium (BM) módosította a KRESZT is annak érdekében, hogy bizonyos behajtást tiltó jelzőtáblák ne vonatkozzanak a túlméretes mezőgazdasági járművekre. A Vidékfejlesztési Miniszter kezdeményezésére tavasszal döntött a kormány a széles gépjárművek útvonalengedélyének eltörléséről. Ez egy munkaellenes jogszabály, amit el kell törölni – nyilatkozta akkor Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

A rendeletmódosítások hatályba lépésével a termelőknek az eddigieknél is nagyobb figyelemmel kell lenniük túlméretes járműikkel a közutak használóira, és az autósoknak is türelmesnek kell lenniük a termelőkhöz, felismerve, hogy ezek az emberek az élelmiszerellátásunkért dolgoznak.

Négymilliárd forintnyi nemzeti forráshoz jutnak a baromfitenyésztők. A rendeletmódosítás értelmében a baromfi állatjóléti támogatási kérelmek negyedévente nyújthatóak be.

Az Európai Bizottság által jóváhagyott, és 2013. december 31-ig fenntartható állatjóléti támogatás elősegíti a baromfiágazat stabilizálását, és hozzájárul a vidéki munkahelyek megőrzéséhez. Az EU által jóváhagyott nemzeti segítségből azok a tenyésztők részesülhetnek, akik teljesítik az előírtakon túlmutató állatjóléti kötelezettségeket. A támogatási kérelmet 2011. augusztus 31-ig kell benyújtani.

Hosszú távú-e a mentesség?

Génszennyezéstől mentes növényeket kizárólag abban az esetben lehetne termelni, ha óriási körzetben valamennyi állam deklarálná: génszennyezéstől mentes vetőmagot használ – mondta Horn Péter. Ez ma már elképzelhetetlen – jegyezte meg, hozzátéve: már csak azért sem, mert hazánkat körbeveszik a miénktől eltérő módon szabályozó országok, ezért tehát véletlenszerűen is előfordulhat keresztfertőződés az állományok között.

Megoldódik az IKR helyzete

A finanszírozó bankok (CIB, Erste, K&H, MKB, OTP, Raiffeisen) megegyezési képtelensége finanszírozási hiányt okozott, ezért az elmúlt két és fél évben a cég forgalma harmadára zuhant, ennek ellenére mégis talpon maradt. Egyértelmű segítséget jelentett az előző kormány készfizető kezessége, a cseh Agrofert csoport által nyújtott folyamatos finanszírozás, valamint az, hogy a vállalkozás kénytelen volt vagyona egy részét értékesíteni. Így meg lehetett menteni több mint 800 dolgozó munkahelyét és a cég képes volt – ugyan folyamatosan csökkenő mértékben – folytatni a termelők finanszírozását.

Ismeretes, hogy az utóbbi időben politikai támadások érték az előző kormány illetékeseit és az IKR-t, az állami készfizető kezesség miatt, annak ellenére, hogy abból lehívás nem történt, az államnak semmiféle kára, ellenkezőleg eddig csak bevétele (100 millió Ft kezességi díj) származott. Rendkívül fontos tény, hogy a megállapodás alapján az Agrofert kiváltja a magyar állam készfizető kezességét, amely így teljesen megszűnik.

A jövőben az IKR-től már megszokott kitűnő minőségű, csak megbízható forrásból származó műtrágyákkal, növényvédő-szerekkel, GMO mentes vetőmagvakkal áll a termelők rendelkezésére az újonnan piacra lépő IKR Agrárcentrum Kft. A termelésüket teljes mértékben megfinanszírozni nem képes termelőknek is segítő kezet nyújt, a halasztott fizetésű konstrukció lehetővé teszi, hogy a termelő a betakarítás és a termény értékesítése után fizesse ki tartozását. Természetesen csak a bevizsgált, megbízható termelők kapják ezt a segítséget, az IKR törzsvevői továbbra is számíthatnak a cég pénzügyi segítségére.

A FruitVeB nem elégedett az uniós kártérítés mértékével

Az Európai Unió illetékesei elfogadták Magyarország, mintegy 1,5 millió eurós – valamivel több, mint 400 millió forintos – kártérítési kérelmét a németországi hasmenésjárvány miatt szükségessé vált terméskivonás uniós kompenzálására.

A minisztériumi közlemény kitér rá: Dacian Ciolos mezőgazdasági biztos az ülésen beszámolt arról, hogy a piaci helyzet az elmúlt hetekben tovább javult. Az uborka és a paprika ára júliusban már elérte az előző három év akkor jegyzett átlagát, a paradicsomnál és a salátánál is csak az időjárás alakulása miatt maradt el attól.

takarmánykeverő