fbpx

Havi Mezőgazdasági Árelemző

Írta: Szerkesztőség - 2011 december 19.

Hírek

 

Műtrágya:

Noha a szántóföldek elővásárlási szabályairól szóló változások a gabona rész alá is kerülhettek volna, azonban mégis itt foglalkozunk vele, hiszen logikailag szántőföld hiánya nélkül műtrágya sem kell és gabona sem lesz.

Két módosítás is született az elővásárlási törvényben.

Az egyik, ami kifejezetten a szántóföldeket érinti, hogy az állam minden egyes adás-vételi szerződés előtt élhet elővásárlási jogával.

Ez egy kiskaput kívánt betömni, mely eddig lehetővé tette a tulajdonszerzést azok számára is, akik valójában nem is rendelkezhettek volna elővásárlási joggal.

Eddig, ugyanis ha valaki tulajdonrészt szerzett egy földterületben, akár 1%-os tulajdonjogot is, akkor utána már nem kellett a teljes megvételt kifüggeszteni.

Ezzel így ki lehetett játszani a törvényt, hiszen amennyiben az 1%-ot jóval a piaci ár felett vásárolta meg valaki, akkor az kifüggesztés ide, kifüggesztés oda, senkinek sem kellett.

Így utána már a maradék ingatlant aztán áron alul is megvásárolhatta, hiszen neki volt elővásárlási joga.

Ezt szünteti meg most a törvénymódosítás és hozza be az államot a két résztvevő közé.

A másik változtatás a külterületekre vonatkozott. Szeptember 1 után ugyanis már a zártkertek értékesítésére is érvényes a kifüggesztés.

Ezeket a külterületi ingatlanokat is különböző besorolások alatt tartják nyilván, mint gyümölcsös, vagy esetleg szántó.

Akiknek szántó művelési ág alatt van a zártkerti, külterületi ingatlanuk, vagy azok, akik esetleg ilyet ingatlant szeretnének venni is követniük kell a kifüggesztéses eljárást.

 

A hazai műtrágya piac csendes volt november folyamán.

Pár ezer tonna értékesítésről lehetett hallani, melyek inkább már stratégiai vásárlások lehettek a tavaszi szezonra.

Az ammónium nitrát ára a hazai piacon lényegesen olcsóbb az import árunál.

Az orosz AN 8-10.000 forinttal drágább lenne, ami esetleges áremelkedésre is adhat okot.

A calcium ammonium nitrát piacán már importról is lehet hallani, ez elsősorban az Agrofert csoporthoz tartozó Duslo-ból jön be az országba.

Az árfekvése hasonló, megegyezik a Nitrogénművek árával. A harmadik piaci résztvevő, az oszták gyártó már kissé magasabb áron van jelen a piacon.

A DAP/MAP ára euró alapon csökkenést mutatott ugyan, de a gyenge forint miatt nem lehetett érzékelni a nagy csökkenést.

A kálisó piacon a német Kalisalz csökkentette árait, míg a volt szovjet köztársaságokból bejövő áru ára emelkedett, így tulajdonképpen az ország nyugati részén a német áru versenyképesebb.

A piacon nagyobb gondot jelent a Duna alacsony vízszintje, ami a hajózást akadályozza, így a gyártók irányvonatokra tértek át a bárkák helyett.

Amíg a Duslo korábban bárkákat is pakolt, ma csak közúti és vasúti logisztikával látja el az általa kiszolgált telephelyeket.

Az alacsony vízszint gondot okozhat a Közel-Keletről érkező nyers foszfát szállítmányoknak is, hiszen nem tudják a magyar és osztrák vevőket sem kiszolgálni, ami a logisztikai árak emelkedésével jár.

 

Termény:

A november enyhe erősödéssel indult a világpiacon, majd a hó második felére jelentősen gyengültek az árak.

A párizsi MATIF-on, aminek malmi búza szekciója irányadóvá nőtte ki magát az európai piacon, az árak a 175 eurós szintre estek vissza.

A Chicago-i Árutőzsdén szintén gyengülést lehetett megfigyelni november második felére. A kukorica jegyzések vékánkénti ára újfent elérte az 5 dollár 80 centes szintet.

Ezt a szintet már idén harmadszor teszteli a piac. Az elmúlt két alkalommal erősödtek a kukorica jegyzések ez után a szint után.

Amennyiben most sikerül áttörni a szintet, akkor feltehetően meg sem áll az 5,50-es árszintig.

A gabonák idei áralakulásának nem csupán a valós fundamentumok lesznek meghatározó faktorai, hanem a spekulatív tőke mozgása is.

Amennyiben a többi piacot elhagyják a mostani pénzügyi válság miatt, akkor megtalálhatják maguknak a gabonákat.

Amennyiben csak a gabonák idei kereslet kínálatát nézzük, úgy a búza nem áll rosszul, hiszen az átmenő készletek 30% körül lesznek.

Azonban a kukorica átmenő készletei az elmúlt USDA (Egyesült Államok Mezőgazdasági Hivatala) riportok alapján rosszabb képet mutatnak a tavalyi eredményeknél is és az átmenő készlet feltehetően csökkenni fog.

Igaz, az export számok alatta vannak az USDA által számítottakhoz képest, ami akár nagyobb készleteket is hozhat a szezon végére.

A nagy kérdés mit fognak a kínaiak csinálni.

Egyrészről olyan hírek látnak napvilágot, hogy importálnak majd, ami extra keresleti igény lenne a világban, aztán két hétre rá a legnagyobb kínai termésről beszélnek a kereskedők.

Ebből is látható, hogy a kínai valós helyzettel kapcsolatban a „nyugati” világ még mindig csak a sötétben tapogatózik.

 

A hazai viszonylatokat tekintve igen szélsőséges hónap volt november.

Egyrészről a forint gyengülése forint alapon erősödő árakat hozott a hó elején és az export nagyon jól ment, majd a hónap második felére egyrést enyhültek az eurós árak is, illetve az esőzések hiánya miatt hajózhatatlanná váltak a folyók.

E miatt az export megállt, a hazai igény sem volt magas, így a kukorica árak az 50 forintos szintről 42 forintos szintekre is visszaestek.

Ezeken a szinteken azonban a gazdák, termelők már nem adják az árút, úgyhogy a kereskedelem befagyott.

Mindez annak ellenére történt, hogy a forint tovább gyengült. A csapadék kifejezetten hiányzik Európából.

A búza kereskedelme a minőség tükrében vált ketté, A kötések igen nagy intervallumban mozogtak.

A javító minőségért voltak kereskedők, akik 57.000 forintos tonnánkénti árat is fizettek telephelyen, de a gyengébb minőségű búzákért viszont 46-47.000 forintot kínáltak. Az árpa gyakorlatilag eltünt a piacről.

 

Takarmány:

A szójadara ára tovább gyengült, igaz a forint gyengülése megakadályozta a nagyobb mértékű áresést.

A hó végére a dolláros árak rég nem látott szintekre estek le. November végén a brazil, 46%-os szójadara 2012-es szállítási árai éppen 400 dollár felett mozogtak.

Ez forintra átszámítva 97-99.000 forintnak felelt meg.

Az érdekessége az a dolognak, hogy az első negyedévre a dolláron számított árak magasabbak voltak a második negyedévre számított dollár alapú áraknál, azonban a forint gyenge helyzete miatt forint alapon mégis magasabbak voltak a második negyedéves árak az első negyedévesnél.

A novemberi átlagárak 96.000 forinton mozogtak.

A napraforgó és repcedara árak stagnáltak, illetve kissé erősödtek. Az erősödés a repcedarát érintette, hiszen importra kalkulálva lehetett értékesíteni az áruterméket.

A takarmánykeverékek árai átlagban tovább gyengültek a piacon, bár a forint gyengesége a legnagyobb hatással pont a takarmánykeverékekre van, hiszen a fehérjék, vitaminok, MCP, aminósavak importból származnak, így forint alapon ugyanazért az dollár, vagy euró alapú árért többet kell fizetni.

A gabonák árképzését a gyenge forint szintén szabályozza, hiszen itt meg hazánk exportáló országnak számít, és a hazai ár az alapján alakul ki, hogy mennyit fizetnek külföldön a magyar terményért.

Az ár ott is euró, illetve dollár alapú, azaz forint alapon többe kerül.

Az MCP ára nem változott, lehetett híreket hallani 10-20 euróval olcsóbb orosz, litván szállítmányokról is, de nem lehetett számottevő mennyiségekről beszélni.

 

Végtermék:

Négy milliárd forint állatjóléti támogatás jut idén is a hazai baromfi termelőknek.

Ezt az extra költségek fedezésére szolgál, ami az előírások betartása miatt merül fel.

A nagysága kilóra lebontva 6-10 forint lehet. Az igénylése negyed évente történik a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalon keresztül.

Az eddigiek alapján arányaiban a lúdra és kacsára adták be a legtöbb igényt. A kalkuláció úgy történik, hogy a keretösszeget megszorozzák egy arányszámmal, ami tükrözi az igények nagyságát.

Így a lúdra és kacsára ez az arányszám 0,2, a pulykára 0,45, a csirkére 0,52 és a tyúkra 0,64 lett.

A húsárakról összességében el lehetett mondani, hogy stagnáltak, enyhén tovább emelkedtek az elmúlt időszakban.

Karácsony közeledtével a bárány árak a gyenge forint hatásának köszönhetően is erősödtek, erősödnek, hiszen az export diktálja az árak alakulását.

A hazai termelőknek a gyengébb forint áremelkedéshez vezethet több ágazatban is, hiszen az import termékek árai forint alapon nőhetnek.

Sajnálatos módon ma már a hazai tojástermelés sem tudja ellátni a magyar igényeket, főként a januártól esedékes új ketrectörvény miatt feltehetően importra szorul az ország, aminek ebben az esetben is áremelő hatása lehet.

 

Valuta:

A Magyar Nemzeti Bank 6,5%-ra emelte az irányadó kamatát, ami hosszú idő utáni emelésnek számított.

A helyzet a valuták terén sajnos nem kielégítő. A forint nagyon gyenge alapokon mozog, melynek indokaként több dolgot is meg lehet említeni.

Egyrészről a régiót érintő gyengülés része a forint gyengülése is, melynek oka az általános bizalmatlanság a görög és más európai államok adósságállománya miatt.

Másrészről az egyik hitelminősítő, a Moody’s leminősítette Magyarországot és olyan kategóriába sorolta, ami az 1990-es évek közepén jellemezte hazánkat.

Harmadrészt a kormány véleménye szerint a spekuláns tőke is összefogott a forint leértékelése érdekében és összehangolt támadásról beszél hazánk ellen, amiért fel is kérték a magyar titkosszolgálatokat, hogy derítsék ki kik állnak az ügy mögött.

A mostani válság új fordulatot vett, mert a pár évvel ezelőttihez képest a magas adósságállomány okozta problémák átterjedtek az államokra, országokra.

Egyesek már az euró széteséséről vizionálnak.

Reálisan nézve a dolgok állását ez egyelőre inkább rémhír keltésnek tűnik, mert biztosak lehetünk benne az lesz az utolsó dolog, amit az európai politikusok meglépnek, hiszen onnantól fogva egyenes út vezet majd az egész Európai Unió széteséséig.

 

Az országok különböző forrásokból vehetnek fel hitelt, egyrészt felvehetnek a szabad piacról, befektetőktől, illetve felvehetnek az IMF-től is.

Hazánk a nemzetközi nyomás hatására kénytelen volt leülni a Valutaalap képviselőivel és hitelállomány rendelkezésre állásáról tárgyalni.

Ez azt jelenti, hogy egy bizonyos keretösszeg erejéig bármikor felvehetünk hitelt.

Ennek a hitelnek a kamata egyébként olcsóbb, mint amennyiért Magyarország ma a szabad piacon kölcsönt kaphat.

Itt tehát egyelőre nem hitelfelvételről tárgyalnak, hanem tulajdonképpen egy opcióról, mi szerint hazánk bármikor hitelt kaphat

. Persze ez a lehetőség sincs ingyen, ezért mindig fizetni kell, tehát azért fogunk az IMF-nek pénzt fizetni, azért a lehetőségért, hogy amennyiben szükségünk van rá, úgy felvehessünk kölcsönt.

A fentiekben taglalt piaci hírek alapján is nehéz elképzelni, hogy a forint talpra álljon December folyamán.

Feltehetően hasonló szinteken mozog majd Decemberben is a forint, azaz a 310 forint környékén, de bármilyen rossz hír tovább gyengítheti nemzeti valutánkat.

Azt sem lehet kizárni, hogy a Magyar Nemzeti Bank tovább emeli a kamatláb nagyságát, hiszen a piacokon már most is 10% körül tud hazánk pénzt felvenni, míg ez a szám Belgium szempontjából 5-6% körül mozog, Hollandia pedig 1,8% körül kap hitelt.

Amennyiben magasabb ugyanis a kamat, úgy könnyebben adnak hitelt az olyan országoknak is, akik a befektetésre nem javasolt kategóriákban vannak.

A hátránya persze az, hogy a kölcsön nagy ára a helyi gazdaság növekedésére negatív hatással van.

 

Időszaki áttekintés:

A forint gyengülése során az egyik fő indokként a régiós valuták közös leértékelődéséről lehet hallani.

A következő grafikon megmutatja, hogy miként alakult a cseh korona és a lengyel zloty árfolyama a forinttal szemben.

Amennyiben együtt mozognak ezek a valuták a forinttal, akkor az árfolyamnak azonosnak kéne lennie, azaz a görbe lapos lenne, kevés kiugrásokkal.

Amennyiben az adott valuta görbéje lefelé irányul, úgy az azt jelenti, hogy a forint erősödött vele szemben.

Ha viszont az árfolyamgörbe felfelé mozog, abban az esetben a forint gyengüléséről van szó.

A lenti grafikont elemezve észrevehető, hogy a megfigyelt időszak tekintetében a cseh koronával szemben szinte folyamatosan gyengült a forint.

November hónapban figyelhető meg stagnálás a cseh valutával szemben.

A lengyel zloty esetében október elejéig nagyjából stagnálás figyelhető meg, azaz a lengyel nemzeti valuta együtt mozgott a forinttal az euró ellenében, gyengülés esetén mindketten gyengültek.

Utána azonban a forint további gyengülése során a zloty gyengülése nem volt olyan mértékű, mint a magyar fizetőeszköz esetében történt.

Elmondható tehát az adatok alapján, hogy a forint mindkét valutával szemben gyengült, igaz a zlotyival szemben kevésbé.

Az elmúlt három hónapban a cseh korona 9%-kal erősödött a forint ellenében, míg a csúcson 11%-os erősödés is kimutatható volt.

A lengyel zloty augusztus 1-e óta 4,5%-ot erősödött a magyar fizetőeszköz ellen.

Emlékeztetőül a forint euróval szemben november vége és augusztus elseje között 15,5%-os gyengülést mutatott.

Ezek a különbségek jól tükrözi a gazdaságok közötti különbségeket, a cseh gazdaság egyelőre jobban robog, mint a magyar.

Szintén megállapítható, hogy a befektetők nem kezelték a régiós valutákat egy egységként az elmúlt három hónap alatt.

 

2010.dec

2011.okt.

2011.nov.

Műtrágya

AN

Ammónium Nitrát, big-bag

82000

86000

88000

CAN

Cálcium Ammónium Nitrát, big-bag

67000

73000

76000

MAP

Mono Ammónium Foszfát, ömlesztett, FCA Záhony

140000

166000

163000

MOP

Kálisó, ömlesztett

91000

105000

105000

NPK 3×15

ömlesztett

105000

120000

120000

Termény

Búza

Országos átlag

58000

47000

49000

Árpa

Országos átlag

53000

49000

51000

Kukorica

Országos átlag

54000

45000

46000

Napraforgó

Országos átlag

120000

99000

105000

Repce

Országos átlag

118000

120000

120000

Takarmány

Szójadara

46%-os, brazil, Gépkocsira rakva dunai kikötőben

110000

98000

96000

Napraforgódara

Országos átlag

60000

44000

45000

Repcedara

Országos átlag

62000

52000

55000

MCP

EUR, leszállítva

450

570

570

Végtermék

Csirke

Vágóbaromfi havi termelői ár

226

254

Pulyka

Vágóbaromfi havi termelői ár

328

360

Kacsa

Vágóbaromfi havi termelői ár

277

297

Sertés

Termelői ár hasított meleghúsban

366

426

Bárány

Az élőbárány termelői ára

846

881

Szarvasmarha

Vágótehén ára hasított meleghúsban

498

616

Vágóüsző ára hasított meleghúsban

509

668

Fiatal bika ára hasított meleghúsban

684

711

Tej

Nyerstej havi termelői átlagára

80,48

89,03

Tojás

17,02

17,55

Valuta

EUR/HUF

277,47

296,42

 

 

Tömösi Attila