fbpx

3 millió áldozat, 3 milliárdos kárral távozik(?) a járvány

Írta: Kohout Zoltán - 2017 február 13.

Március elején feloldhatják a madárinfluenza-járvány miatt elrendelt intézkedéseket – helyezte kilátásba a Földművelésügyi Minisztérium (FM) a hét elején. Az összes eddigi védő- és megfigyelési körzet feloldásának feltétele persze továbbra is a járvány alakulásának kedvező iránya.

Komoly károkkal járt a tavalyi-idei madárinfluenza: eddig 3 millió állatot kellett leölni, ami megközelítően 3 milliárd forintos közvetlen kárt okozott a gazdálkodóknak – jelentette be a Baromfi termék Tanács (BTT) elnök-igazgatója. Csorbai Attila szerint a vírus még tart, ezért a számok sajnos nem véglegesek. A legnagyobb kárt a víziszárnyas-állományban okozta a betegség, de a kiesés miatt jelentős közvetett kára is keletkezett a termelőknek. A fertőtlenítést követően minimum 30 napig nem lehet újratelepíteni az állományt, ami a teljes termékpályára kihat, hiszen a környező vágó-feldolgozó üzemeknek nem lesz alapanyaga – különösen kacsából és libából alakulhat ki készlethiány –, ami miatt leállhat a termelés is. Csirkehúsból, pulykahúsból nincsenek készletek, de az ellátás folyamatos lesz.

A zár feloldásának kilátásba helyezésére most az ad alapot, hogy a legutóbbi madárinfluenza-kitörések – amiket Jász-Nagykun-Szolnok megyében, Mezőhéken tapasztaltak – január végére tehetőek. Az elrendelt védőkörzetet a fertőtlenítés után legkorábban 21, a megfigyelési körzetet pedig 30 nap elteltével lehet feloldani. Ugyanakkor közben folyamatosan veszélyt jelentenek a fertőzött, vonuló vadon élő madarak – e vadakat érintően 12 megyében mutatták ki a vírust.

A mostani járvány során bezárt telepek újratelepítését az állategészségügyi hatóság fokozott figyelemmel fogja kísérni.