Ár? Érték? Ez a legjobb!

Írta: Kalmár Nárcisz - 2017 február 14.

A Väderstad Spirit bizonyult a legjobbnak, 6 méteres szélességben és ár-érték arányban – állítja meggyőződéssel Simon Zsolt gazdálkodó, akinek földjei a Komárom-Esztergom megyei Naszály községben terülnek el. Beszélgetésünkből kiderült, hogy Simon gazda nem csak a vetőgépnek veszi nagy hasznát a Väderstad palettáról…

–  Bemutatná a gazdaságát?

–  Családi gazdaságunk 700 hektáron terül el, emellett kb. 500 hektáron szolgáltatást is végzünk. Területeink nagyobb része lazának, közép kötöttnek mondható, átlagban 18 aranykorona értékű. Főbb növényeink a búza, az árpa, a tritikálé, a rozs, a kukorica, a napraforgó, és lucernánk is van. Azért így áll össze a vetésforgónk, mert állattenyésztéssel is foglalkozunk: jelenleg 4000 sertésünk van, nekik termeljük a takarmányt.

–  Mikor és hogyan került kapcsolatba a Väderstad márkával?

–  2008 őszén egy Väderstad Spirit vetőgép kapcsán kerültünk szakmai és üzleti kapcsolatba. Szerettünk volna vásárolni egy 6 méteres gabonavetőgépet. Szétnéztünk a piacon, majd három márkától hoztunk ki demózni vetőgépet. Búzát, árpát és tritikálét vetettünk próbára, természetesen mindhárom munkagép esetén ugyanazt az agrotechnikai, műtrágyázási és növényvédelmi technológiát alkalmaztuk, majd 2009-ben betakarítottuk a termést. Ekkor láttuk, hogy melyik vetőgéppel értük el a legnagyobb termésátlagot. Levonva a konklúziót a Väderstad Spirit bizonyult a legjobbnak, 6 méteres szélességben és ár-érték arányban. Ezért 2010-ben Kuhinkó Gáborral, a Vaderstad Kft. területi képviselőjével egyeztetve megvásároltuk a Spiritet. Hat év tapasztalata alapján nyugodt szívvel mondhatom, hogy jól döntöttünk! A Spirit nagy menetsebesség mellett is kiváló és precíz munkát végez. Mi átlagban 12-13 km/h-val használjuk, de kipróbáltuk 15 km/h-s sebességgel is – kifogástalanul dolgozott! Hát így indult a mi kapcsolatunk…

–  Jól tudom, hogy egy amerikai útnak köszönhetően tovább bővítette a Väderstad palettáját?

–  Mondhatni, igen. 2011-ben volt egy lehetőségem kiutazni Amerikába, ahol több gépbemutatón is részt vehettem. Természetesen a kinti technológiát nem lehet egy az egyben átültetni a hazai földekre, de elhatároztam, hogy a szántás nélküli talajművelést a saját gazdaságomba is kiépítem.

Mivel a Spirit ekkorra már bizonyított, láttuk, hogy szinte nem igényel karbantartást, ráadásul nagyon masszív és tartós a gép, így a forgatás nélküli talajműveléshez szükséges kultivátor kérdésével is felkerestem a Vaderstad Kft.-t, sőt egy Carrier rövidtárcsát is vásároltam tőlük 2011-ben, mely a szármaradvány felaprítását és bedolgozását szenzációsan elvégzi.

Hozzáteszem, a kultivátort is leteszteltem, de annak már csak egy vetélytársa volt… Ennél a munkagépnél is az ár-érték arány, illetve az elvégzett munka minősége alapján döntöttem. Bár mi 300 lóerő feletti erőgéppel dolgozunk, maradtunk a 3 méteres TopDown kultivátornál, mert vannak kitettebb dombos területeink, és oda ez a szélesség kiváló.

2014-ben úgy döntöttünk, hogy még egy ugyanolyan TopDown kultivátorral bővítjük a munkagép-palettánkat, mert ahogy egyre szorítottuk ki a szántásos technológiát, úgy szükségessé vált még egy gép a területeink tarlóápolására. Ez a munkagép abszolút nyerő, még a szárazabb években is tökéletes munkát hagy maga után. Most, 5 év távlatából úgy vélem, jól döntöttem, hogy átálltam a forgatás nélküli talajművelésre, hiszen amellett, hogy víz- és szerkezet kímélően művelem a talajt, időt és pénzt is spórolok. Természetesen az ekét azért nem dobtuk ki, 3-4 évente megszántom a talajt a kórokozók és kártevők miatt.

–  Tervez még vásárlást a márkától?

–  Igen, tervezek: nagyon szimpatikus a Väderstad Tempó típusú 8 soros szemenként vető gép, ami a kukorica vetésében lenne nagy segítségünkre. Idén tavasszal biztosan kipróbáljuk, és ha olyan jól teljesít, mint a Spirit, akkor hamarosan a Tempó is beparkolhat hozzánk.

–  Miért ajánlaná a márkát?

–  Mikor mi beruházunk egy eszközre, mindig összességében nézzük, hogy megéri-e a gép az árát. Számunkra fontos, hogy milyen munkát, mennyi idő alatt, mekkora szervizigénnyel, hogyan lát el. És nem mellesleg a gép strapabírósága is szempont a kiválasztásnál. Mint fentebb említettem, mi valóban leteszteltük a munkagépeket, és kézzel foghatóan megbizonyosodtunk a végeredményről. Véleményem szerint a Väderstad munkagépei ár-érték arányában kiválóan szerepelnek. Tehát, aki nem csak egy-egy részletre fókuszál vásárláskor, hanem egységében tekint egy gépre, az mindenképp gondolkodjon a márkában!

www.vaderstad.com
Vaderstad Kft.
2475 Kápolnásnyék, Összekötő út 1.
Telefon: +36 22/709-000, fax: +36 22/709-023
E-mail: [email protected]