fbpx

Sokkal biztonságosabb a kelésünk, mióta Rapiddal vetünk

Írta: - 2018 február 21.

Szörényen és körzetében 800 hektáron gazdálkodunk, a talajtulajdonságokat tekintve rendkívül heterogének a területeink, még táblán belül is nagyon eltérő, átlagosan 12-15 aranykoronás földeken tevékenykedünk. Fő növényeink az őszi búza, őszi káposztarepce, napraforgó, szója, kukorica mutatja be röviden gazdaságát Bázel János, a Bázel Kft. agronómusa.

Mi volt az első vásárlásuk a Väderstad márkától? Illetve miért döntöttek e márka mellett?

– Közel 10 éve egy 4 méteres Rapid vetőgépet vásároltunk először, melyet repce, búza és szója vetésére használtunk. Két problémánk volt akkoriban: egyrészt az időjárás viszontagságai miatt egyre rövidebbre csökkent a vetések optimális intervalluma, illetve a régi, csúszócsoroszlyás vetőgéphez nagyon aprómorzsás talajt kellett készíteni, ami több menetszámot igényelt. Szerettünk volna egy olyan vetőgépet, aminek köszönhetően csökkenteni tudjuk a menetszámot, hogy a talajtaposási kár minél kisebb legyen, ennek tudatában néztünk szét a piacon. Végül két vetőgép maradt a „kosarunkban”, ám a demózásnak köszönhetően gyorsan eldőlt: a Väderstad Rapid lett a befutó. A tesztelés során láttuk, hogy a Rapid az a vetőgép, ami a talajadottságainkra a legnagyobb segítség lesz, mivel a nehezebb szántóföldi körülmények között is optimális magágyat készített. Lassan 10 év tapasztalattal mondhatom, minden körülmények között tökéletes magágyat produkál, ezáltal sokkal biztonságosabb a kelésünk, mióta Rapiddal vetünk.  Annyira bevált, hogy 2015-ben vettünk még egy 4 méterest. Az első már 9000 hektárt bedolgozott, nagyon masszív és kiváló munkagép, ennek köszönhetően letettük voksunkat a márka mellett.

Azóta már gyarapodtak egy NZ Aggressive kombinátorral és egy Carrier XL tárcsával is. Ezekről is elmondaná az üzemeltetési tapasztalatát?

– Mindkettő gépet láttuk gazdatársainknál dolgozni, illetve mivel már a márka ekkorra bizonyított földjeinken, tudtuk, hogy a fejlődésünkhöz szükséges a megvételük. A 8 méteres magágykészítő kombinátor szintén 2015-ben érkezett. Az eszközsorok adta intenzív talajművelés lehetőséget teremt a menetszám csökkentésére, valamint a talaj nedvességtartalmának kímélésére. A nagy napi teljesítmény, az állandó precíz munkamélység, valamint a kora tavaszi munkakezdés lehetősége mind a gép előnyére írható. Sokkal hamarabb rá lehet vele menni kora tavasszal a talajra, mint bármelyik munkagéppel.

Az 525-ös Carrier XL tárcsát 2016-ban vásároltuk. Előtte nálunk nem volt tárcsa, és azért döntöttünk mellette, mert nagyobb szártömeget is képes bedolgozni a talajba, illetve kiváló keverő- és porhanyító hatást produkál. Ráadásul a munkaeszköz sokoldalúsága csökkenti a szükséges menetszámot is.

Ha jól tudom a Bázel Kft.-nél az idei év sem telik el új Vädarstad gép érkezése nélkül. Mesélne erről?

– Igen, érkezik hozzánk a legnagyobb munkaszélességű Tempo V12, mellyel repcét, szóját, kukoricát és napraforgót szeretnénk majd vetni. Bár pontosan tudtuk, hogy ez a vetőgép kell nekünk, természetesen azért ledemóztuk, mielőtt kezet fogtunk Ádám Tamás területi képviselővel. A tesztelés során láttuk, hogy nagy menetsebesség mellett is iszonyú pontos és precíz a maglehelyezése. A különféle beállítási lehetőségeknek köszönhetően a Tempo vetőgép nagyfokú rugalmasságot biztosít, ami a hatékonyságnövelést és költségcsökkenést eredményez.

Mi a véleménye a forgalmazóról, illetve a márkáról?

– A Vaderstad Kft. igazán komoly szakmai háttérrel rendelkezik. Ádám Tamás területi képviselő mindenben azon fáradozik, hogy valóban megoldást találjon az aktuális problémáinkra. Előfordult, hogy egy megvásárolandó munkagépet többször is elkértünk demóra, és abszolút partnerek voltak ebben is. Őszintén mondhatom, hogy a nagynak tűnő bekerülési költség a hosszú évek alatt többszörösen megtérül. Csak nézzük az első Rapid vetőgépünket: 9000 hektár van benne, és a 10 év alatt nincs 1 millió forint, amit ráköltöttünk. Szerintem ez mindent elmond a márkáról.

 Kalmár Nárcisz