fbpx

Arany-Mező: reménykeltő példa az ökogazdaságok jövőképéhez

Írta: Agrárágazat-2022/07. lapszám cikke - 2022 július 07.

Berki Gyula szerint gazdaságilag is fenntartható a biológiai alapú mezőgazdaság

Lehet szeretni vagy nem szeretni, de az európai mezőgazdaság, a jövő mindenképpen a biológiai alapú, fenntartható és minőségi élelmiszer-előállítás irányába tart. Ennek keretében mind több anyagi és politikai támogatás övezi a bio- és ökogazdaságok működését. A szektor persze Magyarországon sem áll meglepetten a hagyományos agráriumtól eszközeiben és szemléletében némileg eltérő paradigma előtt. Az egyik legékesebb példa arra, hogy a jó minőség, a magas színvonalú szakmai munka összeegyeztetése mind az állattartás, mind a szántóföldi növénytermesztés terén lehetséges, a Bicsérdi Arany-Mező Zrt. szakmai tevékenysége.

Az Arany-Mező Zrt.-hez tartozó cégcsoport tevékenységének alapját a 800 holstein-fríz fejőstehénnek és szaporulatának otthont adó tehenészeti telep alkotja. Ez kiegészül egy 350 kocás sertésteleppel, 1400 hektárnyi saját, 330 hektár bioterülettel és 400 hektár integrációval. – A tehenészet a folyamatos fejlesztések és a szakmai munka révén a tenyészetek összehasonlító rangsorainak első felében foglal helyet, termelési volumenében tartósan az első 10-ben szerepel. Az állattenyésztéshez szorosan kapcsolódik a biogázüzem, melynek alapanyagát a telepeken képződő trágya alkotja – mondja Berki Gyula. Az Arany-Mező Zrt. vezérigazgatója szavaiból elismerésre méltó ívű történetként bontakozik ki, hogy idén csaknem negyedszázada – az ezredforduló óta – biológiai gazdálkodás folyik a társaságnál. – Az átállást bizonyos területeken már 1999-ben megkezdtük, és 2002 volt az első biotanúsított évünk. A Bicsérdi Bio Kft. szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozik ökológiai gazdálkodás keretei között. A termesztett kultúrák között megtalálható tönkölybúza, kukorica, szója, napraforgó, len, lucerna. Földjeink 2005 óta nem kaptak növényvédő szert, és műtrágyát sem. A növénytermesztő kft. a gépeivel végzi a bioterületeken a gépi munkát. A Bicsérdi Bio Kft. által megtermelt termények 2006 óta Bio-Suisse tanúsítvánnyal is rendelkeznek – teszi hozzá a gazdaság vezetője.

Berki Gyula vezérigazgató
Berki Gyula vezérigazgató

A biológiai szemlélet olyan gyakorlati eljárásokban, technológiai megoldásokban is megvalósul, mint például a szójakultúrák gyommentesítése. – Pár éve kipróbáltunk, be is vezettünk két viszonylag szokatlan megoldást. Az egyiket úgy nevezem, hogy „ál-magágy” rendszer. Vetés előtt alakítjuk ki, és az ott kikelő gyomot sekély kultivátorral, gyomfésűvel egykettőre kiforgatjuk. A másik megoldás egyszerűen az, hogy éjjel akár kétszer kultivátorozzuk a táblát, és csak a kora reggeli órákban vetünk. A sötétben a gyom nem tud csírázni, így a frissen vetett szója előnnyel indul. Miután ez kíméletes megoldás, bevethető biotermesztésben is – mondta lapunknak tavaly a szakember.

A cég egyik legismertebb terméke a Bicsérdi Bio Tökmagolaj. Ezt a rendkívül egészséges, különleges terméket az Arany-Mező Zrt. által termelt tökmagból állítják elő. – A stájerországi sajtolást követően az olajat Bicsérden palackozzuk. Annak érdekében, hogy folyamatosan friss terméket tudjunk biztosítani a fogyasztóink részére, megfelelő mennyiségű éves készlettel rendelkezünk tökmagból. Egyébként a Bicsérdi biotökmagolaj Bio-Austria ökovédjeggyel is rendelkezik. Foglalkoztunk saját sajtolóüzem létesítésének a gondolatával is, de ez a kisebb volumen miatt nem lenne megtérülő beruházás. Ugyancsak felmerült a biotejtermelés lehetősége, illetve az üzemben előállított tej és hús értékesítése közvetlenül a fogyasztók részére egy biobolt-ban, Pécsett. Az állattenyésztésünk azonban mégis marad konvencionális, hiszen nagyon nehéz, szinte lehetetlen lenne a bio-állatenyésztéstől elválasztani, nem beszélve a szektort érintő munkaerőhiányról – foglalja össze Berki Gyula az útkeresés lehetőségeit. Ez utóbbi különösen olyan érzékeny területeken probléma, ahol szükség van a kézi munkaerő bevetésére. – Ez a legbizonytalanabb tényezők egyike, hiszen a megfelelően képzett alkalmazottak nem könnyen pótolhatók. Márpedig nagyon sok múlik azon, hogy milyen minőségű munkát végeznek egy komoly gyomnövényfertőzés idején azok, akik kézzel távolítják el a sorokból a gyomokat – utalt lapunknak adott interjújában az országszerte és minden mezőgazdasági ágazatban ismerős problémára a bicsérdi gazdaságvezető.

Az elismert szakember szerint az öko- és biotermékek piacát megingathatja a konvencionális termények tavaly óta tapasztalható jelentős áremelkedése. – Eddig az öko- és a hagyományos termények árkülönbözete 30–40 százalékos vagy akár ennél is nagyobb volt. Ez most jelentős mértékben csökkent. Sajnos Magyarországról a biotermények értékesítése napjainkban is feldolgozatlan formában, továbbra is külföldre történik. Ugyanakkor a korábbi években Nyugat-Európában sok gazda átállt, ezért kérdés, hogy ez esetleg befolyásolja-e negatív irányban majd az ökotermékek felvásárlási árait. Nekünk szerencsére hosszú évek óta stabil és jól fizető partnerünk van például a tönkölyre, aki egyébként a terményt fel is dolgozza – fűzi hozzá Berki Gyula.

Az elmúlt 15–20 évben a talajvizsgálatok alapján a makro-és a mikroelem-tartalom egyaránt növekedett

A szektorban persze visszatérő kérdés a növényvédelem problematikus volta, különösen a gyomirtás terén. Az Arany-Mező vezetője azonban magabiztos. – Nincsenek nagy problémáink ezen a területen, hiszen gyomelnyomó kultúrák is szerepelnek a vetésforgóban, mint például a tönköly és a len. Emellett alkalmazunk természetesen mechanikai gyomirtást is. Nagy hangsúlyt fektetünk ezen túl a talaj természetes tápanyag-szolgáltató képességének megőrzésére, illetve növelésére. Az elmúlt 15–20 évben a talajvizsgálatok alapján a makro- és a mikroelem-tartalom egyaránt növekedett, a humusztartalom mellett. Ez a szervestrágyázásnak, illetve a biogázüzemünkből származó fermentlé kijuttatásának egyaránt köszönhető. Terméseredményeink ökotermesztésben jónak mondhatók, így 15–20 év átlagában is elmondható, hogy ökonómiailag is fenntartható gazdálkodást folytatunk. Mindezek után, illetve a nagy volumenű állattartási profil révén nem csoda, hogy az Arany-Mező Zrt.-nél a talajéletet egészségét nagyban segíti a szervesanyag-utánpótlás. – A szervestrágyázás révén jó a mikroelem-ellátottságunk is. Ezzel együtt, aki ismer, tudja rólam, hogy nyitott vagyok az újdonságokra. Ugyanakkor alaposan körüljárjuk, mielőtt valami új készítményt engedünk be a gazdaság területére. Négy éve használjuk a Huminisz technológiát gazdaságunkban; számos középparcellás teszttel indult a kapcsolat, amelyhez fenometriai kiértékelés és részben külön betakarítás is kapcsolódott. Bio- és konvencionális termesztésben egyaránt más készítményekkel párhuzamosan használjuk a márka termékeit. Jók a tapasztalataink eddig szójában, napraforgóban, tönkölyben is, idén szeretnénk kipróbálni lucernában, kukoricában és esetleg cukorrépában. Nagyon fontos számunkra, hogy hatékony, jól működő és megtérülő készítményeket használjunk. Eddigi tapasztalataink alátámasztják ezt a kedvező véleményünket a Kondisol növénykondicionálóval és a Solvitis lombtrágyákkal kapcsolatban.

A rovat a támogatásával készült.

Pais István, Kohout Zoltán